Title: Rosie hartje Jack
Author: Mel Darbon
Publisher: Blossom Books
Release date: Februari 2020
Genre: YA Contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.0
Heel af en toe kom je een boek tegen waarvan je denkt: wow, origineel! Dat was mijn gevoel bij Rosie hartje Jack, toen ik deze in de voorjaarscatalogus tegenkwam van Blossom Books. Met veel enthousiasme begon ik deze maand met lezen. Mijn eindoordeel lees je in deze recensie.
Verhaal
Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie er alles aan om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen terug te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen en in haar eentje naar Brighton reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Een uitdaging voor ieder jong meisje, laat staan een meisje met het syndroom van Down.
Personages
In Rosie hartje Jack volgen we de zestienjarige Rosie. Ze woont samen met haar ouders en broertje en gaat naar een school met speciaal onderwijs. Ze is namelijk geen gewoon meisje. Rosie heeft het syndroom van Down. Op haar school zitten allemaal mensen die iets speciaals hebben waardoor normaal onderwijs lastig is. Zo heeft een vriendin van Rosie, Lou, een lichamelijke beperking waardoor zij in een rolstoel zit en heeft haar vriendje Jack bij zijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen. Mede daardoor kan hij zijn boosheid niet zo goed beheersen en komt hij er regelmatig mee in de problemen. De ouders van Rosie zijn dan ook niet erg enthousiast over de verkering van hun dochter. Maar Rosie is een onwijs slim meisje en laat niet over zich heenlopen. Ze weet heel goed wat ze wilt en dat bewonder ik aan haar.
Ik heb door Rosie hartje Jack geleerd dat mensen zoals Rosie hartstikke slim zijn met hun hart op de goede plek.
Schrijfstijl
Dit boek is volledig geschreven vanuit het perspectief van Rosie. Dat maakt dit boek super interessant. Heel eerlijk? Ik was mega nieuwsgierig hoe iemand met het syndroom van Down nou precies denkt. Wat gaat er allemaal in hun hoofd om? Natuurlijk begrijp ik dat je daar ook weer allerlei gradaties in hebt en dat geen enkel persoon hetzelfde is. Maar door het verhaal van Rosie te hebben gelezen, heb ik wel het idee dat ik het nu wat beter begrijp. Opvallend in de schrijfstijl is dan ook direct de denkwijze van Rosie. Zo leest Rosie 15:15 niet als kwart over drie, maar als kwart over drie uur. Ook begrijpt ze sommige dingen niet helemaal en gebruikt ze regelmatig uitdrukkingen om haarzelf duidelijk te maken die net even wat anders zijn als wij zelf zouden doen. Dat haar manier van denken is meegenomen in de schrijfstijl vond ik zowel verrassend en interessant als ook heel leerzaam. Mel heeft me echt een beetje geholpen om te beseffen waar iemand met het Down syndroom tegenaan loopt in het leven. Maar bovenal heb ik door Rosie hartje Jack geleerd dat mensen zoals Rosie hartstikke slim zijn met hun hart op de goede plek.
Een prachtig en bijzonder verhaal over liefde, vrijheid en acceptatie.
Conclusie
Rosie hartje Jack is een prachtig verhaal over een heel sterk meisje die laat zien dat zij niet anders is dan anderen. Maar het gaat ook over vrijheid, liefde en acceptatie. De liefde die Rosie en Jack voor elkaar voelen was erg bijzonder om mee te maken. Stiekem had ik wel wat meer willen zien van hun samen. Ook had ik het leuk gevonden om Rosie wat meer mee te maken in haar dagelijkse leven op school, thuis met haar familie en tijdens het werk in haar bijbaantje. De wending die het verhaal daarvoor in de plaats nam vond ik niet helemaal nodig. Zonder was het ook al een prachtig boek. Maar al met al een indrukwekkend verhaal waar ik twee belangrijke lessen uit meeneem: Mensen die er misschien wat anders uitzien als jezelf, zijn helemaal niet zo anders als je denkt. En de tweede, misschien wel de belangrijkste boodschap uit Rosie hartje Jack: Inlevingsvermogen en vriendelijkheid zonder oordeel zijn zo belangrijk in het leven!
*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.