Title: Slapeloos
Author: Romy Hausmann
Publisher: Harper Collins
Release date: Augustus 2020
Genre: Thriller
Rating:★★★★✩ 4.0
Thrillers, ik hou ervan. En dan voornamelijk psychologische thrillers. Toen ik werd benaderd om Slapeloos te recenseren, was de keuze dan ook snel gemaakt. De synopsis klinkt veel belovend. Van de auteur Romy Hausmann heb ik nog nooit gehoord. Ik heb dan ook geen idee wat ik kan verwachten. Benieuwd of ik Slapeloos zou aanbevelen? Lees dan snel verder.
Verhaal
Jaren geleden werd Nadja veroordeeld voor een wrede misdaad.Na haar vrijlating uit de gevangenis wil ze niets liever dan een normaal leven leiden. Maar dan wordt er een moord gepleegd. De dader probeert de politie door het verspreiden van valse bewijsstukken op het verkeerde spoor te zetten: dat van de jonge, onstabiele vrouw die als assistente bij een advocatenkantoor werkt… Want Nadja’s verleden maakt haar het perfecte slachtoffer én de perfecte moordenaar.
Personages
In Slapeloos volgen we Nadja. Nadja is in haar jeugd veroordeeld voor een misdaad waarvan ze zelf tot op de dag van vandaag zegt onschuldig te zijn. Inmiddels is ze alweer een aantal jaar vrij en probeert ze een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ze heeft een huis en werkt als assistente op een advocatenkantoor. Nadja leeft wel in een klein wereldje. Vrienden heeft ze niet echt. De enige vriendin die ze heeft gehad, haar toenmalige collega, spreekt ze al een aantal jaar niet meer. Maar dan staat deze vriendin, Laura, onverwachts op de stoep bij Nadja haar werk. En hoewel ze elkaar eigenlijk al jaren niet meer hebben gesproken is Nadja maar wat blij met deze toenadering. Daarin merk je dat Nadja eigenlijk heel erg verlangt naar een normaal leven waarin ze leuke dingen doet met vriendinnen. Dat normale leven heeft ze eigenlijk nooit gehad. Haar jeugd was immers ook vreselijk. Ik had best met haar te doen.
Schrijfstijl
Zoals ik aan het begin al zei, ken ik de auteur nog helemaal niet. Ik heb zelfs nog nooit eerder iemand over gehoord. Ik vind het daardoor vaak best spannend om aan zo’n boek te beginnen. Het zou immers zomaar kunnen dat ik het helemaal niets vind. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. De schrijfstijl van Romy Hausmann was in dit geval juist wat het verhaal zo sterk maakt. Misschien nog wel meer dan het verhaal zelf. Onbewust was ik eigenlijk al heel vroeg in het verhaal gezogen, waardoor ik alsmaar wilde doorlezen. Voor ik het wist, was ik alweer voorbij de eerste 100 pagina’s. De manier waarop ze het verhaal is begonnen vond ik ook heel sterk. Het was lange tijd allemaal heel erg vaag voor me, waarbij je wisselt tussen heden en verleden. Daarnaast zitten er ook nog fragmenten in het verhaal van geschreven brieven. Dit alles maakte het erg verwarrend. Want wie heeft die brieven geschreven? En de personages die je in het verleden volgt, zijn weer hele andere personages dan die in het heden. Confusing! Maar in dit specifieke geval werkte dit positief mee in het verhaal. Het zorgde er in ieder geval bij mij voor dat ik maar bleef doorlezen.
Wat een verrassende thriller met een waanzinnig verslavende schrijfstijl. Een pareltje onder de boeken van minder bekendere thriller auteurs!
Conclusie
Wauw, Slapeloos heeft me echt positief verrast. Dit is echt zo’n boek waarvan ik denk: als ze me niet hadden gevraagd had ik gewoon zo’n parel van een boek misgelopen! Want ik had hem zelf nooit opgepakt in de boekhandel denk ik. De vage start van het verhaal was veelbelovend. Waar de verwarring vaak zorgt voor irritatie of zelfs voor het wegleggen van een boek, zorgde het er in dit geval juist voor dat ik wilde doorlezen. Een belangrijke factor daarin, is de schrijfstijl van Romy Hausmann. De afwisseling tussen heden en verleden en de opbouw naar steeds meer duidelijkheid, las heel fijn weg. De wending die het verhaal nam was dan misschien niet helemaal waar ik op had gehoopt, het plot was daarentegen wel weer satisfying. Ja Slapeloos heeft me blij gemaakt. Een nieuwe thrillerauteur die ik op m’n radar ga houden!
*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.