Follow me:

Boekrecensie: Het Pandapunten Spaarsysteem

Title: Het Pandapunten Spaarsysteem
Author: Rose Zandvliet
Publisher: Rose Zandvliet
Release date: Oktober 2020
Genre: Feelgood Roman
Rating: ★★★✩✩ 3.0

Onlangs werd ik benaderd door Rose Zandvliet. De auteur van Het Pandapunten Spaarsysteem. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik tot een aantal weken terug niet wist wat pandapunten waren. Heel toevallig had ik het erover met iemand, die het me kon uitleggen. Toen Rose over haar boek vertelde was ik dus vooral blij dat ik wist waar ze het over had haha. Ik was nieuwsgierig naar haar boek geworden!

Verhaal

Teddy’s liefdesleven is een rampgebied. De achtentwintigjarige Amsterdamse struikelt letterlijk en figuurlijk door het leven. En het is echt niet zo dat elke blauwe plek een mooie anekdote heeft. Na een rits dramatische dates (en slechte seks) is ze er he-le-maal klaar mee. En dan krijgt ze een ingeving. Om iets te vinden, moet je toch eerst stoppen met zoeken? Dit geldt voor je sleutelbos, die pootjes heeft gekregen want jij hebt hem niet in de koelkast gelegd, je oplaadkabeltje en al die linkersokken. Maar, geldt dit dan ook voor de Ware? Hoe hard en lang moet je stoppen met zoeken, om pats-boem Mr. Right in je keuken aan te treffen? Stoppen met mannen dus. Honderd procent. Cold turkey. Geen seks. Eén jaar lang. Een sabbatical. Nee, een man-batical! Maar, twaalf ‘pandapunten’ sparen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan…

Personages

In Het Pandapunten Spaarsysteem volgen we Teddy. Ze is achtentwintig en woont in een appartementje in Amsterdam. Daarnaast werkt ze bij een klein reclamebureau samen met een aantal andere meiden die inmiddels haar beste vriendinnen zijn geworden. Ze delen dan ook lief en leed met elkaar. Alle date en mannenverhalen worden op maandagmorgen besproken. Tot in detail! In Teddy’s geval betekent dat niet zoveel. Haar liefdesleven is een ramp. Ze is regelmatig jaloers op haar vriendin Maartje die dolgelukkig is met haar vriend Thomas. Terwijl iedereen om haar heen gelukkig is in de liefde, lijkt het Teddy maar niet te lukken. Maar je weet wat ze zeggen. Als je te hard op zoek bent, ga je het nooit vinden. Daarom besluit Teddy het roer om te gooien. Een jaar lang geen seks meer voor haar. Ze gaan pandapunten sparen uit vrije wil. Althans, dat was het plan.

Schrijfstijl

Waar ik al heel snel aan moest denken bij de schrijfstijl van Rose in Het Pandapunten Spaarsysteem is de schrijfstijl van Wendy Louise die o.a. het boek Ik wil jou(w) baby! schreef. Net als Wendy, neemt Rose geen blad voor de mond. Ze schrijft echt wat ze denkt. Ik zie dat niet vaak in boeken moet ik zeggen. En als ik het zie, dan is het toch wel voornamelijk bij Nederlandstalige auteurs. Ik vind dat je echt lef hebt als je schrijft zoals deze twee dames. Wat het precies is weet ik niet. Ik vind het lastig te verwoorden maar misschien is het een klein beetje buiten de lijntjes kleuren? Het voelt voor mij als lezer nog wel wat ongemakkelijk. Dat komt omdat ik het gewoon niet zo vaak terug zie in boeken. Maar ik ben blij dat het wel steeds vaker gebeurt. Dat zorgt weer voor verfrissing binnen het feelgood genre.

Vlot geschreven, hilarisch en met situaties waarin je je als lezer regelmatig in zal herkennen.

Conclusie

Ik zal eerlijk zijn. Toen Rose vroeg of ik haar boek wilde lezen, was ik meteen enthousiast, maar tegelijkertijd was ik er absoluut niet zeker van dat ik het wat zou vinden. Het hele pandapunten systeem vind ik nogal apart namelijk. Maar Rose weet het met haar boek toch hilarisch en luchtig te maken. Er zitten heel veel herkenbare situaties in het verhaal. Of in ieder geval situaties waarin je jezelf goed zou kunnen verplaatsen. Daar moest ik toch stiekem wel om lachen. Haar manier van schrijven zorgt ervoor alsof je het idee hebt dat je beste vriendin tegen je praat. Iemand die je door en door kent en tegen wie je alles kunt zeggen. Dat maakt het hier en daar wat ongemakkelijk maar zorgt er ook voor dat het boek heel makkelijk wegleest!

De Gevallen Koning

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post