Follow me:

Boekrecensie: Before the coffee gets cold

Title: Before the coffee gets cold
Author: Toshikazu Kawaguchi
Publisher: Picador
Release date: September 2019
Genre: Roman
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Voordat de koffie koud wordt beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.

Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Personages

Before the Coffee Gets Cold begint met een ontmoeting tussen Fumiko met haar vriend Goro in het Kawaguchi café. Hij heeft haar uitgenodigd voor voor wat hij een ‘serieus gesprek’ noemt. Ze hoopt op een verloving, maar in plaats daarvan maakt hij het met haar uit. Goro verhuist naar de VS. Er is inmiddels een week voorbij maar Fumiko blijft verdrietig het café bezoeken. Ze snapt er nog steeds niets van en heeft er alles voorover om dat moment opnieuw te doen. Al snel herinnert ze zich de mythe rond de tijdreizende stoel in het café. Daarom vraagt ze het personeel wanhopig of er enige waarheid in deze mythe zit en hoe ze kan tijdreizen. Ze leggen Fumiko uit dat ze inderdaad terug in de tijd kan reizen naar een gekozen moment uit het verleden in het café. Er zijn alleen wel regels aan verbonden. Je mag de stoel niet verlaten, het heden zal niet veranderen en er is een tijdslimiet: je moet de koffie hebben opgedronken voordat hij koud is geworden..

Schrijfstijl

Laat je vooral niet afschrikken door de term tijdreizen in Before the coffee gets cold. Kawaguchi heeft namelijk een roman geschreven en geen science fiction. De personages maken dit verhaal. In totaal bestaat het boek uit vier ‘ losse’ verhalen. Je zou het kunnen zien als vier korte verhalen. Alle verhalen spelen zich af in het café waarin iemand zal gaan tijdreizen. Als lezer krijg je een kijk op de menselijke zwakheid, het verlies en het verlangen naar zinvolle relaties. Wat Kawaguchi heel goed heeft gedaan is de achtergrondpersonages subtiel en langzaam naar de voorgrond laten komen. Dit vond ik een heel sterk punt van dit boek.

Before the coffee gets cold is een prachtige, hartverscheurende en aangrijpende roman.

Conclusie

Een leuk weetje is dat Before the Coffee Gets Cold oorspronkelijk door Kawaguchi werd geschreven als een toneelstuk voordat het werd aangepast naar een roman. Dit is voor de lezer terug te zien aan de manier waarop de setting en personages worden omschreven. Je ziet ze als ware al op het podium staan.

Before the coffee gets cold is erg populair geworden op TikTok. Mede daarom wilde ik het boek ook graag lezen. Snap ik deze hype? De uniekheid van dit verhaal zit in de toneelstuk-achtige vibe die je als lezer krijgt. De manier waarop het geschreven is dus. Daarnaast heeft Kawaguchi er een leuk, hartverscheurend en aangrijpend verhaal van gemaakt die alle aandacht verdient die het heeft gekregen (en nog zal krijgen)!

Before the coffee gets cold

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply