Follow me:

Boekrecensie: Alleen Thuis

Title: Alleen Thuis
Author: Carlie van Tongeren
Publisher: Blossom Books
Release date: September 2024
Genre: YA Contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.5

Verhaal

Juna wordt samen met haar broertje Sylvester geplaatst in Gezinshuis Boskant, bij gezinshuisouders Hanna en James, hun zoon Lennon en andere uit huis geplaatste jongeren. Juna is boos op iedereen: op haar moeder, op Ongeschikte Stiefvader Nr. 123, op haar vader, op hulpverleners, op die loser van een Lennon – maar niet op haar broertje, hij betekent alles voor haar.

Lennon heeft het helemaal gehad met die ‘Probleemgevallen’ die zijn ouders zomaar in huis hebben genomen. Heo moet hij nu zijn eindexamens halen en die basketbalbeurs binnenslepen waar hij al zo lang voor traint? Hij kan niet wachten om lekker te gaan roadtrippen, weg van al het drama en zeker van die irritante Juna. Maar dan gebeurt er iets waardoor Juna en hij elkaar toch nodig hebben.

Personages

In Alleen Thuis volgen we Juna. Juna arriveert samen met haar broertje Sylvester in Gezinshuis Boskant. Overweldigd door woede naar haar moeder, haar vele stiefvaders, haar vader en de hulpverleners, richt ze haar frustratie op Lennon, de zoon van de gezinshuisouders.

Lennon daarentegen zat er totaal niet op te wachten dat zijn ouders een gezinshuis zouden starten. Ik vind het heel goed van de auteur dat ze er voor heeft gekozen om ook vanuit dit personage te schrijven. Een onderbelichte kant van jeugdzorg. Er verandert immers ook heel veel voor een jongen als Lennon die helemaal niet voor deze situatie heeft gekozen. Hij moet zijn ouders opeens ‘delen’ met wild vreemde.

Schrijfstijl

Alleen Thuis voelde tijdens het lezen als een vertegenwoordiging van alle jongeren die in het verleden of heden te maken hebben (gehad) met jeugdzorg. De betrokkenheid van Carlie van Tongeren is voelbaar op elke pagina. Je kunt echt merken dat ze haar research heeft gedaan. Alle kanten worden belicht waardoor ik als lezer een veel beter beeld heb gekregen van jeugdzorg en hoe iedere betrokkene dit op een andere manier ervaart. (Waarin geen goed of of fout zit!) Het is een verhaal wat emotioneel stevig geladen is, maar Carlie zou Carlie niet zijn als ze er een sprankje hoop in weet toe te voegen die je laat glimlachen.

Conclusie

De gedachte die mij vooral bijblijft door het lezen van Alleen Thuis is dat het in het leven uiteindelijk maar om één ding draait. Of je nu jong of oud bent, uit Nederland komt of ergens anders vandaan. Liefde is het antwoord op alles. Het is zo belangrijk dat jongeren zich meer gaan verdiepen in het thema jeugdzorg. Ik wist hier voor ik ging lezen ook vrij weinig over, maar nu ik het boek gelezen heb, besef ik des te meer hoe kwetsbaar dit onderwerp is. Er zijn zoveel mensen bij betrokken die allemaal hun eigen emoties hebben. Het komt helaas veel te vaak voor dat kinderen noodgedwongen niet meer thuis kunnen wonen. Misschien zit er wel een jongen of meisje bij jou in de klas. Of heeft je nichtje of neefje een vriendje die in een gezinshuis woont. Specifiek voor deze jongeren hoop ik dat Alleen Thuis zorgt voor meer begrip en kennis over jeugdzorg en alle emoties die daarbij kijken komen zodat we met zijn alleen meer respect en begrip kunnen tonen. Als iets daarbij kan helpen, dan is het het boek Alleen Thuis van Carlie van Tongeren wel.

Caraval

Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply