Follow me:

Boekreview: Heerestraat en Rozenlaan

Title: Heerestraat en Rozenlaan
Author: Carlie van Tongeren
Publisher: Blossom Books
Release date: Juni 2018
Genre: YA contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.0

Heerestraat en Rozenlaan is een boek dat ik al regelmatig voorbij ben gelopen in de boekhandel, maar waarvan ik niet echt kan vertellen waarom. Het boek heeft immers een mooie cover die zeker mijn aandacht trekt. Dit geldt ook voor de titel. Daar ligt het dus niet aan. Ik had geen idee waar dit boek over ging. Dat heeft denk ik wel meegespeeld. Waarom ik het boek dan nooit eens heb opgepakt om de achterkant te lezen blijft me een raadsel. Maargoed anyways, inmiddels heb ik het boek gekocht en gelezen!

Verhaal

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Personages

We volgen in dit boek de hoofdpersonage Nina. Haar ouders zijn gescheiden. Dit is al direct een onderwerp wat me erg verraste. Op een positieve manier dan wel. Al tijden zit ik met de gedachte in m’n hoofd dat er echt bar weinig YA boeken zijn die over gescheiden ouders gaan. Het komt wel regelmatig voor in boeken, maar het heeft nooit echt een centrale plek gehad. Daar brengt Carlie van Tongeren verandering in met Heerestraat en Rozenlaan.

Nina dus, is een meisje van 16 en dus flink in de pubertijd. Door de scheiding van haar ouders is afgesproken dat ze om de week verkast van het ene huis naar het andere huis. Zoals je wel kunt begrijpen, levert dat een behoorlijk hectisch leven op! Tot overmaat van ramp heeft haar vader een nieuwe vrouw en krijgt ze er ook nog eens een stiefbroer en zus bij. Met haar stiefzus kan ze het totaal niet vinden. Dat lijkt me zo moeilijk! Het is toch een persoon met wie je opeens dagelijks moet leven..

De stiefbroer van Nina, Mark is een beetje een rare én metal liefhebber. Toegegeven, dacht ik daar al direct het nodige van. Maar Mark heeft me doen laten inzien dat je niet kan praten over een stereotype. Mark was namelijk een gewone, lieve en zorgzame jongen.

Schrijfstijl

Ik kende Carlie van Tongeren alleen van naam. Ik weet dat ze veel checklist heeft geschreven en dat dit haar eerste YA boek is. Het boek is opgedeeld in 26 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat één week. Zo weet je dus ook, dat als je naar het volgende hoofdstuk gaat, Nina dus weer verkast van het ene naar het andere huis. Dat leest fijn. Ik vind dat Carlie erg vlot schrijft. Soms misschien zelfs wel een beetje te vlot. Een week in één hoofdstuk stoppen is erg krap. Ik moest daar aan het begin dan ook wel even aan wennen. Je denkt toch vaak: ho! Niet te snel. Zo vind er een bruiloft plaats in het boek. Een bruiloft die toch best wel belangrijk is voor het verhaal maar plaatsvindt in maar een paar bladzijdes. Toch kan ik niet zeggen dat het me heeft gestoord. Het heeft de rode draad in het verhaal niet in de weg gezeten.

Conclusie

Ik heb spijt dat ik Heerestraat en Rozenlaan niet eerder ben gaan lezen. Oké het boek is pas twee maandjes uit, maar ik ben in die periode toch al regelmatig naar de boekhandel geweest! Het deed me ergens een beetje denken aan Did I Mention I Love You, want verliefd worden op je stiefbroer. Ik was dan ook een beetje bang dat het teveel kopie zou zijn. Dit is absoluut niet zo. Het verhaal is echt heel anders. Daarnaast speelt dit boek zich in Nederland af. Dat vond ik trouwens erg leuk zo eens voor de afwisseling! Ik heb eigenlijk maar één minpuntje die ik wel graag wil benoemen. De hoofdstukken waarbij Nina haar tijd doorbrengt bij haar vader, eindigen met een soort dagboekpagina. Nina houdt namelijk een dagboek bij, waarin ze situaties die ze die dag heeft meegemaakt uitschrijft in hoe ze het beter had kunnen doen. Ik vond deze pagina’s niet echt een toegevoegde waarde hebben voor het verhaal en hadden wat mij betreft weggelaten kunnen worden. Verder was dit een vermakelijk boek die ik welverdiend vier sterren geef!

dimly

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk