Follow me:
geloof

Boekreview: Little Do We Know

Title: Little Do We Know
Author: Tamara Ireland Stone
Publisher: Disney Hyperion
Release date: Juni 2016
Genre: YA contemporary
Rating: ★★★★★

Wat een plaatje is de cover van dit boek he? Ik vind het stiekem jammer dat ik een ebook heb gekocht van dit boek in plaats van het fysieke exemplaar. Maar ik had niet de meest hoge verwachtingen van dit boek. Om teleurstellingen te voorkomen, besloot ik dan ook voor het ebook te gaan. Benieuwd wat ik van dit boek vond?

Verhaal

Next-door neighbors and ex-best friends Hannah and Emory haven’t spoken in months. Not since the fight—the one where they said things they couldn’t take back.

Now, Emory is fine-tuning her UCLA performing arts application and trying to make the most of the months she has left with her boyfriend, Luke, before they head off to separate colleges. Meanwhile, Hannah’s strong faith is shaken when her family’s financial problems come to light, and she finds herself turning to unexpected places—and people—for answers to the difficult questions she’s suddenly facing.

No matter how much Hannah and Emory desperately want to bridge the thirty-six steps between their bedroom windows, they can’t. Not anymore.

Personages

We volgen dit verhaal vanuit twee perspectieven. Die van Hannah en die van Emory. Jullie weten inmiddels dat ik dit de fijnste boeken vind. Lezen vanuit verschillende perspectieven helpt je om al je hoofdpersonages te begrijpen. Ze wonen al heel hun leven naast elkaar en zijn beste vriendinnen. Althans, dat waren ze. Totdat ze ruzie kregen. Emory zei dingen, Hannah zei dingen.. dingen die ze niet meer terug konden nemen. Maar door een tragisch ongeluk van Emory’s vriendje kruisen hun paden elkaar weer. Of ze dat nou willen of niet. Tegelijkertijd heeft Emory een groot geheim die alleen Hannah weet. Emory heeft Hannah doen zweren dat ze dit nooit doorverteld..

Wat ik mooi vond aan deze twee meiden, was dat ze ondanks hun grote verschillen in persoonlijkheid, toch beste vriendinnen waren. Hannah is een meisje die alles heel goed doordenkt voordat ze actie onderneemt. Emory niet. Die doet gewoon waar ze zin in heeft. Daarnaast is Hannah met een priester als vader, gelovig opgevoed. Hoewel Emory zelf niet Christelijk is, heeft ze de geloofsovertuiging van Hannah altijd gerespecteerd. Ze ging zelfs af en toe mee naar de kerk. Hoe mooi is dat?

Daarnaast speelt het ‘geheim’ van Emory ook steeds een grote rol in het boek. Het geheim is namelijk de oorzaak van de ruzie tussen de twee ex vriendinnen. Je wordt dan ook steeds nieuwsgieriger naar wat er is gebeurd drie maanden geleden. Ik begon me steeds meer af te vragen of de ruzie het wel waard was, want gedurende het verhaal begin je steeds meer te zien hoe bijzonder de vriendschap tussen Emory en Hanna moet zijn geweest vroeger.

Onderwerp

Voordat ik dit boek ging lezen, wist ik eigenlijk niet echt waar het over ging. De cover trok me zodanig, dat ik besloot het boek te lezen. Eenmaal begonnen in het boek, kwam ik er al snel achter dat geloofsovertuiging een grote rol speelt in dit boek. Of ik hier nou echt op zat te wachten? Nee absoluut niet. Maar Tamara heeft het zo mooi omschreven. Hannah struggled enorm met haar geloofsovertuiging. Doordat haar vader priester is heeft ze alles wat hij gelooft eigenlijk altijd klakkeloos overgenomen. Maar door haar ruzie met Emory, heeft ze opeens bij een aantal dingen. Hierdoor heeft ze zo haar twijfels bij God zijn bedoelingen. Zeker nadat Emory’s vriend Luke een auto ongeluk krijgt en paar minuten dood is.

Ik begrijp Hannah haar twijfels en gedachten maar al te goed. Mijn ex was Christelijk en ik ben zelf niet gelovig opgevoed. Ondanks dat was ik wel nieuwsgierig naar het Christendom. Ik vond het mooi om te zien dat Christenen hun hoop en steun kunnen halen uit hun geloof. Een geloof dat zo sterk is, dat je je verdriet er in kwijt kan en er hoop voor terugkrijgt. Dat wilde ik ook! Ik heb me drie jaar lang verdiept in de Bijbel en het kerkleven. Maar net als Hannah heb ik altijd veel vragen gehad. Vragen waar niemand het antwoord op weet. Dat maakt het voor mij moeilijk om alles 100% te geloven wat er in kerken wordt verteld. Toen ik eenmaal had geaccepteerd dat ik niet alles begreep en geloofde waren mijn irritaties ook een stuk minder. Hannah gaat ook door zo’n situatie heen waarin ze enorm twijfelt aan dingen die ze in het verleden volledig geloofde. Ik vind het heel mooi om haar ontwikkeling daarin te volgen. En dan begrijp je nu misschien ook waar de titel vandaan komt. 😉

Conclusie

Ik vond Little Do We Know een geweldig boek. Dit kwam als een grote verassing want ik had van te voren geen idee waar het boek over ging. Ondanks dat Hannah en Emory ruzie hebben, vond ik het mooi om te zien hoe sterk hun vriendschap is. Ze verschillen enorm, maar respecteren elkaar. Volgens mij is dat één van de belangrijkste vereisten bij een sterke vriendschap. De struggles die Hannah doorloopt in haar geloofsovertuiging hebben mij geholpen mijn eigen geloofsovertuiging te begrijpen. Toen ik drie jaar geleden werd geïntroduceerd in een kerk, was dat erg overweldigend en fijn. Een warm welkom. Toch kreeg ik al snel heel veel vragen en irritaties. Vragen waar Hannah in Little Do We Know ook mee rondloopt. Haar ontwikkeling daarin heeft mij ook geholpen mijn geloofsovertuiging, wat dat dan ook mag zijn een plek te geven. Ik hang er vanaf nu geen label meer aan. Ik ben wie ik ben en ik geloof wat ik wil geloven. 🙂

 

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk