Follow me:

Boekrecensie: Ace of Spades

Title: Ace of Spades
Author: Faridah Àbíké-Íyímídé
Publisher: Feiwel & Friends
Release date: Juni 2021
Genre: YA Mystery
Rating:★★★★✩ 4.0

Verhaal

Wanneer twee Niveus-studenten, Devon Richards en Chiamaka Adebayo, worden geselecteerd om deel uit te maken van de groep ‘prefects’, lijkt hun jaar geweldig te beginnen. Het ziet er tenslotte geweldig uit op universiteitstoelatingsbrieven.

Kort nadat de aankondiging is gedaan, begint iemand die de naam Aces gebruikt, anonieme sms-berichten te versturen om geheimen over hun te onthullen. Geheimen die hun leven op zijn kop zetten en elk aspect van hun zorgvuldig geplande toekomst bedreigen.

Omdat Aces voor niets of iemand bang lijkt te zijn, verandert wat een zieke grap leek al snel in een gevaarlijk spel. Kunnen Devon en Chiamaka Aces stoppen voordat dingen uit de hand gaan lopen en dodelijk worden?

Personages

In Ace of Spades volgen we Devon en Chiamaka. Twee studenten op Niveau, een eliteschool. Devon Richards is een homoseksuele, zwarte Amerikaanse jongen die zich afgezien van zijn enige vriend Jack, vooral op zichzelf is. In plaats van contact te maken met zijn klasgenoten, concentreerde Devon zich liever op het maken van muziek om toegelaten te worden tot Juilliard. Devon is een zachte, lieve jongen dat koste wat kost moet worden beschermd.

Chiamaka Adebayo is een vreemd, biraciaal (Nigeriaanse moeder en Italiaanse vader) meisje dat letterlijk de Queen B van Niveus is en haar ogen op Yale heeft gericht. Chiamaka staat bekend om het maken van de regels en het commanderen van haar volgelingen. Hoewel ik in het begin niet zo’n fan van Chiamaka was, verandert dat gedurende het verhaal en zou je bijna medelijnen met haar krijgen.

Fan van Gossip Girl en Pretty Little Liars? Ace of Spades is de perfecte mix van deze twee.

Schrijfstijl

Faridah Àbíké-Íyímídé (wat een naam he!), schreef dit boek toen ze zelf nog op de middelbare school zat. Ze zat toen niet in de beste tijd van haar leven en maakte een moeilijke periode door. Om zich af te sluiten van die wereld, besloot ze dit boek te schrijven. En hoewel Ace of Spades niet op waarheden is gebasseerd, herkende ze zich wel in het feit dat er veel rasongelijkheid heerste in die tijd.

Iedereen die de synopsis van Ace of Spades heeft gelezen, zal de vergelijking met Gossip Girl maken. Een anonieme bron die roddels de wereld in gooit op een eliteschool in Amerika. Jep, Gossip Girl. Toch is Ace of Spades veel duisterder en extremer. Het gaat veel verder dan een paar simpele roddels over de topstudenten van Niveaus. Bovendien worden er veel maatschappelijke problemen behandeld zoals, racisme, classicisme, pesterijen en seksualiteit. En dat allemaal binnen de context van een mystery/thriller-setting.

Conclusie

Ik heb erg genoten van Ace of Spades. Zeker de eerste helft van het boek heeft een spannende opbouw. Vanaf dat moment neemt het verhaal echter wel een wending die ik niet perse heel leuk vond. Het werd allemaal wat onrealistisch en extreem. Ik heb genoten van de Gossip Girl setting in Ace of Spades. Zelf zou ik dit boek omschrijven als een mix van Gossip Girl met Pretty Little Liars. Die laatst genoemde was hier en daar ook wat extreem met elementen die ik ook zag terugkomen bij Ace of Spades. Al met al een vermakelijk boek en een aanrader als het YA mystery genre jouw ding is.

Ace of Spades

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk