Follow me:

Boekreview: Truly Devious

Title: Truly Devious
Author: Maureen Johnson
Publisher: Harper Collins
Release date: Januari 2018
Genre: Young Adult thriller
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

Ellingham Academy is een beroemde privé school in Vermont. Alleen de slimste denkers, uitvinders en kunstenaars worden toegelaten. De school is oorspronkelijk gesticht door Albert Ellingham in het begin van de twintigste eeuw. Hij wilde een school ontwikkelen vol raadsels, kronkels en tuinen. Een plaats, waar leren een spel is.

Kort nadat de school was geopend, werden zijn vrouw en dochter ontvoerd. De enige echte aanwijzing was een spottend raadsel, ondertekend met het angstaanjagende pseudoniem Truly Devious. Het is een van de grootste onopgeloste misdaden van de Amerikaanse geschiedenis geworden.

Misdaadliefhebster Stevie Bell begint jaren later haar eerste studiejaar op Ellingham Academy. Ze heeft maar één doel: de zaak oplossen. Maar dit lukt alleen als ze grip krijgt op haar veeleisende nieuwe schoolleven en haar medestudenten: de uitvinder, de schrijver, de acteur, de kunstenaar en de grappenmaker. Als Truly Devious opnieuw toeslaat op Ellingham Academy en het verleden uit het graf is gekropen kan de spanning pas echt beginnen. Iemand is weer weggekomen met moord..

Personages

In Truly Devious volgen we Stevie Bell. Ze is vastbesloten om ooit een detective te worden. Ze is bekwaam, zelfbewust en weet heel goed wat ze wil. Een sterk hoofdpersonage dus. Ik voelde niet zoveel empathie met de vrienden van Stevie. Dat vond ik jammer, want daardoor zwakte mijn interesse steeds verder af. Hoewel Stevie wordt neergezet als een personage met een doel, lijken haar medestudenten er gewoon te zijn als opvulling. Ze waren niet gedenkwaardig genoeg en het was af en toe ook lastig om ze uit elkaar te houden. Ik denk dat de schrijfster wellicht iets meer tijd had moeten besteden aan het opbouwen van de personages zodat zij ieder ook echt een eigen stem zouden krijgen. Nu hangen ze er maar een beetje bij.

Helaas vond ik dat de spanning al heel snel afnam in het boek en ik het mysterie element een beetje kwijt was.

Schrijfstijl

In Truly Devious volgen we twee verhaallijnen. De eerste speelt zich af in het verleden wanneer Ellingham Academy net is geopend en de vrouw en dochter van Albert Ellingham worden ontvoerd. De tweede verhaallijn speelt zich af in het heden, wanneer Steve naar Ellingham Academy komt. De verhaallijnen worden om en om afgewisseld. Ik vond dit een leuk element aan het boek. Het verhaal begint direct met een moord en daardoor zit je meteen in het verhaal.

Helaas vond ik dat de spanning toch wel snel afnam in het boek en ik het mysterie element een beetje kwijt was. Dit komt ook door de afwisseling tussen heden en verleden waarbij het pas echt tegen het einde spannend wordt. Er gebeurde gewoon niet zo veel. Bij een mysterie thriller wil ik het liefst continu spanning zien. Als lezer wil je mee raden wie de dader is en wat er precies gebeurd is. Gecombineerd met dat je telkens op een verkeerd spoor wordt gezet. Dat houdt een thriller spannend. Dit had zeker beter uitgewerkt kunnen worden.

Conclusie

Ik ben dus helaas niet zo enthousiast over Truly Devious als ik van te voren had gehoopt. Toch heeft mijn reread er wel voor gezorgd dat ik het boek een extra ster heb gegeven. Ik merkte dat ik deze keer meer invested was in het verhaal. Truly Devious is het eerste deel uit een trilogie dus wil graag snel door gaan lezen. Ik heb gehoord dat naarmate je verder komt in de trilogie, het steeds beter wordt. Wat mij met name stoorde ind it eerste deel is dat het hele mysterie element naar mijn mening pas in de laatste 20% van het boek spannend werd. Dat heeft me overigens wel nieuwsgierig gemaakt naar het volgende deel The Vanishing stair.

The Similars

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk