Follow me:

Boekrecensie: Anna O.

Title: Anna O.
Author: Matthew Blake
Publisher: Harper Collins
Release date: Februari 2024
Genre: Thriller
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Verhaal

Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar ‘Schone Slaapster’, omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert.

Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Als Anna na verloop van tijd tekenen van leven begint te vertonen, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die weet wat er die nacht is voorgevallen, en Ben de enige die de waarheid naar boven kan halen. Maar door wat er aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar…

Personages

In Anna O. volgen we Dr. Benedict Prince. Hij is psycholoog en heeft een buitengewone specialisatie in slaapproblematiek. Hij is vader van de jonge Kitty ren gescheiden van de moeder van Kitty. Zijn leven bestaat momenteel eigenlijk grotendeels uit zijn werk. Zeker nu zijn hulp is gevraagd bij een speciale case: Anne O, ofwel Anna Ogilvy. In 2019 wordt zij midden in de nacht slapend aangetroffen met een keukenmes naast zich. Haar kleren zijn bebloed en na onderzoek blijkt het keukenmes vol vingerafdrukken van Anna te zitten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden de lichamen van haar twee beste vrienden dood aangetroffen met meerdere steekwonden. Niemand weet wat er is gebeurd en de enige levende getuigen kan ook geen duidelijkheid geven. Sinds deze gebeurtenis bevindt Anna zich namelijk in een diepe slaap.

Schrijfstijl

Matthew Blake heeft met Anna O. zijn debuut te pakken. In korte hoofdstukken lezen we het verhaal vanuit verschillende perspectieven, afgewisseld met dagboekfragmenten uit 2019 van Anna. Door deze dagboekfragmenten, kom je er als lezer achter wat er vier jaar geleden voorafgaand aan die fatale nacht is gebeurt. Matthew kiest er in Anna O. voor om de lezer telkens een heel klein puzzelstukje van het verhaal te geven. Daardoor komen we er beetje bij beetje achter wat er die fatale nacht is gebeurt. Naar mijn mening kon dit wel wat vlotter. Soms verliep het verhaal wat traag en had ik niet het idee dat ik dichterbij de ontknoping kwam. Dit had wat mij betreft vlotter gekund. Ik kan me voorsteller dat Matthew hierdoor de aandacht van veel lezers kwijtraakt.

Anna O. is een psychologische thriller die intrigeert.

Conclusie

Anna O. is is neergezet als dé thriller van het jaar. De plot is veelbelovend en mijn interesse werd al snel gewekt tijdens de eerste hoofdstukken. Het hele concept deed me denken aan het eerste seizoen van de Netflix-serie ‘The Sinner’. De spanning wordt her en der in het verhaal heel sterk opgebouwd waardoor je als lezer volledig geïntrigeerd raakt, maar zwakt naar mijn mening te vaak af. Dit komt onder andere door té uitgebreide theorieën waardoor ik het overzicht een beetje kwijt raakte. Al met al is Anna O. een psychologische thriller die je kunt zien als een grote puzzel die je als lezer gaat oplossen. Wat ik heel sterk vind, is dat je constant wisselt van mening of Anna wel of niet schuldig is. Dit gebeurt echt meerdere malen waardoor ik toch nieuwsgierig bleef tot het einde.

Anna O.

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply