Follow me:

Boekrecensie: Familie liegt nooit

Title: Familie liegt nooit
Author: Karen McManus
Publisher: Best of YA
Release date: December 2020
Genre: YA Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.0

Eén van de eerste mystery thrillers die ik las was van Karen McManus Eén van ons liegt. Dit boek deed me beseffen dat dit een genre is waar ik veel meer in wil lezen. Het was ook een mooie basis om vervolgens ook in het volwassen thriller genre te gaan lezen. Kortom, Karen McManus is een auteur die ik niet snel zal vergeten. Ik heb dan ook al haar boeken in m’n kast staan. Onlangs kwam haar nieuwste boek uit Familie liegt nooit. Het spannende aan thriller is dat het plot goed in elkaar moet zitten om het een goed verhaal te vinden. Als dit matig is, dan blijft er vaak niet veel meer over. Het is dus altijd weer afwachten met thrillers!

Verhaal

Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig.

Hun ouders zijn het over één ding eens: niet gaan is geen optie. Dit zou de kans kunnen zijn om weer bij hun grootmoeder in de gunst te komen. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus – en duister – het verleden van hun familie is.

De hele Story-familie heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven is nog niet voorbij – en deze zomer zullen Jonah, Milly en Aubrey de gruwelijke waarheid ontdekken.

Personages

In Familie liegt nooit volgen we Jonah, Milly en Aubrey. Ze hebben allemaal een heel ander karakter. Het was gemakkelijk om ze allemaal leuk te vinden. Milly komt uit een gescheiden gezin en woont bij haar moeder. Toch heeft ze ook een goede band met haar vader. De scheiding is heel netjes gegaan. Ze neemt geen blad voor de mond en gooit er dus alles uit wat ze denkt. Het is een heel assertief meisje. Aubrey daarentegen bevindt zich midden in een familiecrisis. Wat er precies speelt, kom je later in het verhaal achter. Maar het komt Aubrey best goed uit dat ze de hele zomer weg is van huis. In tegenstelling tot Milly, probeert Aubrey altijd de vrede te bewaren. Ook als dat betekent dat ze haar eigen mening voor zich moet houden. Jonah zit er totaal niet op te wachten om naar het eiland te gaan. Hij wilt veel liever naar zijn zomerkamp en is dan ook erg eigenwijs en tegendraads. Het was erg leuk om te zien hoe deze familieleden met elkaar omgingen. Ze kennen elkaar wel, maar de laatste keer dat ze elkaar zagen  is jaren geleden. Daardoor zijn het basically vreemden van elkaar. 

Schrijfstijl

Het leuke aan Familie liegt nooit en kenmerkend aan de boeken van Karen McManus, is dat je vanuit verschillende personages leest. Bij een mystery thriller pakt dit eigenlijk altijd goed uit. Naast Milly, Aubrey en Jonah, volg je ook de moeder van Milly in het verleden, toen ze dezelfde leeftijd had. Daarmee wisselt het verhaal zich naast dat je vanuit verschillende personages leest, ook nog eens af tussen heden en verleden. Klinkt als een verwarrend verhaal, maar dat is het gelukkig niet. Er zit een heel fijn tempo in het verhaal en net als je denkt, dat je het nu allemaal wel gelooft, komt er weer een twist aan die je niet had verwacht.

Familie liegt nooit is opnieuw een zeer spannende YA thriller die je het liefst in één zit wil uitlezen. Een aanrader voor de mensen die Moordgids voor lieve meisjes leuk vonden.

Conclusie

Familie liegt nooit heeft mij positief verrast. Het verhaal wist me constant te boeien. De spanning wordt al vrij snel in het boek opgebouwd en blijft tot het einde aanwezig. Er zijn heel veel geheimen, maar die worden precies op de goede momenten onthuld. Het is ook mooi om te zien hoe Milly, Aubrey en Jonah zich persoonlijk ontwikkelen gedurende het verhaal. Daarmee laat Karen McManus zien dat familie ontzettend belangrijk is. Kortom, ik ben blij met dit boek. Boeken als deze zijn perfect om jongeren aan het lezen te krijgen. Eenmaal begonnen, wil je niet meer stoppen!

Rent a boyfriend

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Benieuwd naar de andere boeken van Karen McManus? Ik las o.a. Twee kunnen een geheim bewaren.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk