Follow me:

Boekrecensie: Volhard

Title: Volhard
Author: Arie Boomsma
Publisher: Prometheus
Release date: December 2020
Genre: Non-fictie

Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen een goed moment om stil te staan bij hun goede voornemens. We zijn aan het begin van januari meer dan ooit bereidt om aanpassingen te doen in ons leven. Dat geldt ook voor mij. Toen ik de kans kreeg om het nieuwe boek van Arie Boomsma te lezen in december, leek me dat dan ook ideale stof om mijn doelen voor 2021 mee vast te stellen. Ik zou namelijk graag wat bewuster willen leven als het gaat om beweging, voeding en gezondheid.

Synopsis

Iedereen weet het: als je wilt afvallen, zul je anders moeten gaan eten en meer moeten bewegen. Als je een marathon wilt lopen, moet je kilometers maken. Dat zijn feiten. Wanneer je ze zo op papier ziet staan, lijkt het simpel. Toch lukt het mensen maar zelden gezonder te gaan leven en hun goede voornemens vol te houden, terwijl ze dat echt wel willen. Na zijn bestseller Fit, waarin Arie Boomsma liet zien hoe je met kleine stapjes tot grote veranderingen in je levensstijl kunt komen, beschrijft hij in Volhard hoe je die nieuwe, gezonde levensstijl kunt volhouden en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in oude patronen. En hoe je daarbij bovendien plezier blijft hebben in je nieuwe, gezonde manier van leven. Volhard bevat tal van handige tips en trucs om doelgericht te leven, en vooral om vol te houden wat je jezelf hebt voorgenomen, juist in deze tijd.

Arie legt met Volhard de nadruk weer eventjes op wat feiten die we diep van binnen eigenlijk al wel weten, maar vaak niet bij stilstaan.

Auteur

Voor wie niet zo goed weet wie Arie Boomsma ook alweer is, hierbij nog even een opfrisser. Je ziet hem wellicht af en toe aan de desk staan bij RTL Boulevard waarin hij zijn visie op bepaalde fitness & health onderwerpen deelt. Maar hij is ook mede-eigenaar van de Vondelgym-sportscholen en een veelgevraagd spreker over fitness en vitaliteit. Arie heeft in zijn leven heel wat kennis en ervaring opgedaan rondom sport en gezondheid. In zijn boek Volhard wilt hij laten zien hoe je met kleine stapjes, grote veranderingen in je leefstijl kan realiseren.

Geen lifehacks

Wie met Volhard op een boek hoopt vol lifehacks, zal teleurgesteld worden. Arie laat vooral zien dat duurzame verandering te maken heeft met een andere mindset en niet met een lijstje regels die je klakkeloos toepast om je doelen in een mum van tijd te bereiken. Daarmee behaal je ongetwijfeld ook resultaat. Maar op deze manier zal het veel moeilijker zijn om vol te houden. Daarom mikt Arie op de lange termijn en duurzame veranderingen in je leven. Hij liet me tijdens het lezen van zijn boek regelmatig nadenken over situaties in mijn leven waarbij ik zelf een keuze maak om pad A of pad B te volgen. Alleen zijn we ons daar vaak helemaal niet van bewust.

Conclusie

Volhard was voor mij een leerzaam en verrijkend boek. Arie legt de nadruk weer eventjes op wat feiten die we diep van binnen eigenlijk al wel weten, maar vaak niet bij stilstaan. Een voorbeeld die hij noemt in zijn boek, is dat je met je dagelijkse verplichtingen (zoals het huishouden en boodschappen doen) ook al heel wat beweging kan meepakken op een dag. Kies bijvoorbeeld voor een boodschappenmandje in de supermarkt in plaats van een kar. Zo train je je armen terwijl je je boodschappen doet. En nee, door dit toe te passen, vliegen de kilo’s er niet opeens van af en je spiermassa wordt ook niet opeens verdubbeld. Nogmaals, dit is geen boek met lifehacks. Maar door op een andere manier te denken en stil te staan bij handelingen die regelmatig terugkomen in je leven, kun je wel een verandering in gang zetten waar je vervolgens heel je leven profijt van gaat hebben. En dat is precies wat Arie Booms met Volhard wil laten zien.

Volhard

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beΓ―nvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post