Follow me:

Review: Kobo Elipsa

Als je mij al wat langer volgt, dan heb je mijn e-reader al verschillende keren voorbij zien komen. Hoewel ik groot fan ben van fysieke boeken, is de afwisseling met e-books lezen voor mij de ideale combi. Soms bevind je je in een situatie dat het vasthouden van een dikke pil niet handig is. In de trein bijvoorbeeld, of als je languit op bed ligt. Een e-reader is dan echt een uitkomst. Zelf maak ik al jaren gebruik van de Kobo e-readers en ik was dan ook heel blij dat ik Kobo’s nieuwste e-reader mocht uittesten.

Ik ben groot fan van dit merk en raad hun e-readers dan ook eigenlijk altijd aan als iemand er naar vraagt. In juni dit jaar heeft Kobo een nieuwe e-reader toegevoegd aan hun assortiment. De Kobo Elipsa is groot, groter, grootst en voegt daarmee echt wat toe aan alle e-readers die ze al hebben uitgebracht.

Formaat

De Kobo Elipsa heeft een schermformaat van 10,3 inch en heeft daarmee by far het grootste scherm voor een e-reader ooit uitgebracht. Het formaat is te vergelijken met een tablet scherm, maar dan met alle voordelen die een e-reader heeft ten opzichte van een tablet. Daarover later meer. Door het relatief grote scherm, zal het je niet verbazen dat de Elipsa ook wat zwaarder is dan zijn broertjes en zusjes. Zonder hoesje weegt de Elipsa 383 gram. Ik moet zeggen dat ik me dit nog alles mee vond vallen. Al raad ik je niet aan de e-reader zonder hoesje te gebruiken. Met de bijgeleverde SleepCover is de Elipsa echter een stuk zwaarder. Voor het gebruikersgemak is het dan aan te raden de e-reader voor je neer te leggen. Lezen terwijl je hem vasthoudt is dan voor langere tijd niet heel comfortabel meer.

Specificaties

Mocht je al gebruik maken van een Kobo e-reader, dan weet je uiteraard al dat de e-readers helemaal naar wens zijn in te stellen op je persoonlijke voorkeuren. Denk aan lettertype, grootte, regelafstand en helderheid dankzij de Comfort Light. Bang dat je niet genoeg boeken mee kan nemen is ook nergens voor nodig. Met de 32 GB aan intern geheugen zal je persoonlijke bibliotheek altijd gevuld zijn met voldoende boeken. Wat de Kobo Elipsa overigens ook uniek maakt, is de bijgeleverde Kobo Stylus waarmee je heel makkelijk aantekeningen kan maken. De pen werkt snel en eenvoudig en kan zeker handig zijn als je wilt markeren, omcirkelen of onderstrepen. Hoe je die notities dan vervolgens op je computer krijgt? Dat gaat wederom heel gemakkelijk met de Dropbox-ondersteuning.

Gebruik

Zoals bovenaan dit artikel al gezegd, mocht ik de Kobo Elipsa ruim twee weken testen. In die periode heb ik geprobeerd om enkel alleen te lezen met deze e-reader op allerlei verschillende plekken. Zo kan ik mijn ervaring het beste met jullie delen. Mijn eerste ervaring met deze e-reader was wel eventjes wennen. Met een schermgrootte van 10,3 inch, is deze e-reader een stuk groter dan de Kobo Libra H2O die ik zelf veel gebruik om lekker mee weg te kruipen onder een kleedje op de bank. Daar is de Kobo Elipsa niet helemaal geschikt voor. Waarvoor dan wel? Want ik zie zeker voordelen. Deze e-reader is ideaal voor schrijvers of mensen die er van houden om aantekeningen te maken. De bijgeleverde stylus is daar ideaal voor en werkt nog verassend snel. Gebruik jij normaal gesproken je iPad voor het maken van notities, dan zal je merken dat de stylus van de e-reader veel langer meegaat voordat je hem weer moet opladen. Nog een leuk weetje. Je kunt handgeschreven tekst omzetten in getypte tekst!

Conclusie

Zou ik de Kobo Elipsa zelf aanschaffen? Dat hangt er een beetje van af. Op dit moment maak ik weinig tot geen notities tijdens het lezen en gebruik ik mijn e-reader voornamelijk als ik onderweg ben. Dan is de Kobo Elipsa wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze. Wel loop ik al langer met het idee rond om zelf een boek te gaan schrijven. Mocht dat er ooit van komen, dan kan ik me zeker voorstellen dat ik de Kobo Elipsa zou aanschaffen. Op die manier kan ik mijn verhaal lezen en tegelijkertijd makkelijk notities maken. Zonder de Elipsa zou ik dit op mijn iPad moeten doen. En laten we eerlijk wezen, lezen op een iPad is not fun.

Dat brengt me direct bij het volgende punt. Ik weet dat veel van jullie nog e-books lezen op hun tablet. Dat is natuurlijk helemaal prima. Toch denk ik, dat als je het formaat van je tablet fijn vindt, de Elipsa ideaal voor je zou zijn. De e-reader is lichter en door het niet spiegelende e-ink scherm en Comfort Light, zal je leeservaring veel comfortabeler aanvoelen. Ten opzichte van mijn Kobo Libra H2O en de Kobo Clara HD merk ik ook dat de Elipsa weer vele malen sneller is geworden. Zit je helemaal in je leesflow, dan vlieg je letterlijk en figuurlijk door de bladzijdes heen ;).

De Kobo Elipsa is verkrijgbaar voor 399,99. Naast de e-reader ontvang je er de Kobo Stylus en een Sleepcover bij.

Heb je na het lezen nog vragen of twijfels over de Kobo Elipsa? Of ben je nieuwsgierig of een andere e-reader van Kobo wellicht beter bij je past? Stuur me dan vooral een berichtje via info@booksanddreams.nl of via de dm op Instagram (@booksanddreamsnl). Ik heb inmiddels bijna alle e-readers van Kobo gebruikt en zal je proberen zo goed mogelijk te helpen een juiste keuze te maken.

Kobo Elipsa

*Ik mocht deze e-reader van Kobo uittesten in ruil voor mijn eerlijke mening.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk