Follow me:

Boekreview: Veel liefs

Title: Veel liefs
Author: Beth O’Leary
Publisher: Uitgeverij de Fontein
Release date: Augustus 2019
Genre: Feelgood Roman
Rating: ★★★★✩ 4.5

Een aantal maanden terug kocht ik het boek The Flatshare van Beth O’Leary bij Boekhandel Donner in Rotterdam. Ik koos dit boek puur op de cover uit. Eenmaal thuis, ben ik opzoek gegaan naar meer informatie over dit boek. Online kwam ik erachter dat dit boek heel goed is ontvangen wereldwijd én dat Uitgeverij de Fontein bezig was met een Nederlandse vertaling met de nieuwe titel Veel Liefs. Omdat ik het lezen van Nederlandstalige boeken erg ondersteun, besloot ik zelf ook te wachten op de Nederlandse uitgave. Tot mijn grote verrassing lag deze vorige week op de deurmat.

Verhaal

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hen prima.
Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt…?

Personages

In Veel liefs volgen we Leon en Tiffy. Leon is een verpleger in een hospice die wanhopig op zoek is naar geld. Hij heeft namelijk juridische hulp nodig om zijn broer Richie te helpen, die ten onrechte is veroordeeld voor een gewapende overval. Leon werkt nachtdiensten omdat die meer betalen en daarom is zijn appartement overdag vrij. Om extra bij te verdienen besluit hij daarom dat hij zijn appartement overdag wel kan verhuren. Leon is een schattige, iets wat gênant of ongemakkelijk personage. Hij is stil en terughoudend, maar heeft zijn hart op de goede plek.

Tiffany Moore is een assistent-editor bij een uitgeverij voor handwerkboeken. Ze komt nogal druk en warrig over, maar tegelijkertijd is het een typische vrouw waar ik me voor een groot deel mee kon identificeren. Ze is heel zorgzaam en zit vol met humor. Tiffy heeft heel snel nieuwe woonruimte nodig omdat haar ex-vriend haar het huis heeft uitgegooid. De huurprijzen zijn torenhoog in Londen en Tiffy heeft niet veel geld. En, hoe erg kan een appartement delen nou zijn als je elkaar nooit ziet?

Beth O’Leary heeft echt talent om personages te creëren met interessant en complexe levens.

Schrijfstijl

Veel liefs is geschreven vanuit beide personages dus je leest zowel vanuit Leon als vanuit Tiffy. Ik vond de hoofdstukken die vanuit Tiffy waren geschreven makkelijker te lezen. Misschien ook omdat ik me meer met haar kon identificeren, dan dat ik met Leon kon. Tiffy haar hoofdstukken zijn grappig en zeer spraakzaam geschreven. Leon praat en denkt in korte feitelijke zinnen waarin woorden ontbreken. Aan het begin stoorde me dit enorm. Alsof je met een kind aan het praten bent. Na een tijdje lijkt het minder te worden. Of het wend na een tijdje. Dat zou ook kunnen! Verder heeft de auteur een hele fijne manier van schrijven en bevat het verhaal veel humor. De buurman van nummer 5 heeft bijvoorbeeld een verbijsterend aantal bananenkratten voor zijn huis staan. Wat ik ook erg tof vond waren de bij-personages die je gedurende het verhaal eigenlijk ook heel goed leert kennen. Beth heeft echt talent om personages te creëren met interessant en complexe levens.

Het was romantisch, lief, warm, grappig en origineel. Alle elementen die ik hoop te vinden in een feelgood roman!

Conclusie

Ik heb ontzettend genoten van Veel liefs en raad dit boek dan ook ten zeerste aan. Van te voren hoopte ik op een vlot geschreven feelgood roman. Dat was het, maar het was veel meer dan ik voorafgaand had gedacht. Hoewel het boek ook enkele serieuze problemen behandeld, bevat het verhaal ook ontzettend veel grappige momenten. Het was romantisch, lief, warm, grappig en origineel. Alle elementen die ik hoop te vinden in een feelgood roman!

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Veel liefs

Share
Previous Post Next Post