Follow me:
YA mystery thrillers

9x YA mystery thrillers

Thrillers, je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Eén van mijn favorieten zijn de thrillers in het young adult genre. En dan met name de mystery thrillers. De ‘who done it’ verhalen. Ik kan me daar altijd heerlijk in vastbijten. Dit zijn dus ook goede boeken als je in een leesdip bent belandt. Om je een handje op weg te helpen, deel ik negen YA mystery thrillers die ik zelf heb gelezen.

Little Monsters – Kara Thomas

Het is alweer drie jaar geleden dat ik Little Monsters las, maar ik weet wel nog dat ik er destijds razend enthousiast over was. Kacey trekt in bij haar vader en zijn nieuwe familie die bestaat uit een stiefmoeder, broer en zusje. Hoewel de meeste verhalen laten zien dat er alleen maar ruzie is in zo’n samengesteld gezin, is dat voor Kacey niet het geval. Het is zelfs een hele verbetering als je het vergelijkt met het turbulente leven die ze had bij haar moeder in New York. En on top of that heeft ze binnen no time twee leuke vriendinnen: Jade en Bailey. Ze delen alles met elkaar. Maar na een tijdje beginnen er dingen te veranderen en heeft Kacey het idee dat ze dingen voor haar achter houden. Als ze Kacey niet uitnodigen voor het grootste feest van het jaar, voelt dat niet als een ongelukje. Maar ze zal nooit achter de waarheid komen aangezien Bailey nooit thuis is gekomen na dat feest..

Mijn recensie van Little Monsters vind je hier.

Voor het laatst gezien – Caleb Roehrig

Voor het laatst gezien vind ik echt een ondergewaardeerd boek. Ik hoor er nooit iemand over terwijl ik hem destijds vijf sterren gaf. Daarom kan hij ook echt niet in dit lijstje ontbreken. In Voor het laatst gezien is Flynns vriendin January verdwenen. Iedereen gaat ervan uit dat hij daar meer van weet. Hij was tenslotte haar vriendje. En hij is de laatste die haar gezien heeft. Flynn heeft echter een geheim dat zo groot is dat hij de waarheid over hun laatste ontmoeting moet verdraaien. Terwijl hij probeert te achterhalen wat er met January is gebeurd, zal hij de waarheid over zichzelf onder ogen moeten zien. Dan ontdekt hij dat ook zij geheimen had, met verstrekkende gevolgen.

Mijn recensie van Voor het laatst gezien vind je hier.

The Perfectionists – Sara Shepard

De naap Sarah Shepard klinkt je misschien wel bekend in de oren. Ze is namelijk dezelfde auteur die Pretty Little Liars schreef. Maar naast deze serie schreef ze nog een aantal mystery thrillers, waaronder de duologie The Perfectionists. Mackenzie, Ava, Julie, Caitlin en Parker lijken op het eerste gezicht niet veel gemeenschappelijk te hebben. Ze hebben elk hun eigen vrienden, drama’s en doelen. Maar ze delen wel één ding: hun intense haat voor Nolan Hotchkiss. Nolan heeft het leven van veel studenten geruïneerd, en ze vinden dat hij moet boeten voor wat hij gedaan heeft. Ze bedenken de perfecte moord – een hypothetische moord, natuurlijk. Het is slechts fictie… totdat hun wens werkelijkheid is geworden. Nolan is vermoord, precies zoals ze hadden gepland. Maar zij hebben het niet gedaan. Dus wie dan wel?

Mijn recensie van The Perfectionists kun je hier lezen.

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Toen ik dit boek nog niet zo lang geleden las, wist ik nog niet dat er aan een Nederlandse vertaling wordt gewerkt. Ik las dit boek dus in het Engels, maar deze zomer komt de Nederlandse vertaling Moordgids voor lieve meisjes uit. En dat is een dikke aanrader, want het is lang geleden dat ik zo heb genoten van een YA mystery thriller. Pippa kiest een wel heel gevoelig onderwerp voor haar profielwerkstuk: ze wil onderzoek doen naar de moord op Andie Bell, een tienermeisje dat vijf jaar eerder uit hun stadje verdween. De dader is niet meer in leven, maar Pippa gelooft niet dat hij het echt gedaan heeft. Samen met het broertje van de dader Ravi gaat ze op zoek naar de waarheid. Al snel komen er geheimen boven die iedereen in het stadje liever verborgen had willen houden… 

Mijn recensie van Moordgids voor lieve meisjes kun je hier lezen.

The Cheerleaders – Kara Thomas

In dit artikel noemde ik al eerder een boek van Kara Thomas, maar The Cheerleaders kan ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. In dit boek lezen we over een auto ongeluk waarbij twee cheerleaders om het leven komen. Niet lang daarna worden er nog eens twee cheerleaders vermoord door hun buurman. De politie heeft hem neergeschoten, dus niemand zal ooit weten waarom hij dit heeft gedaan. Monica haar zus was de laatste cheerleader die om het leven kwam. Na haar zelfmoord, is de cheerleadersclub op Sunnybrook High opgeheven. Niemand wilt namelijk immers herinnerd worden aan zoiets verschrikkelijks. Maar dat is vijf jaar geleden. Inmiddels wil de school de omgekomen cheerleaders herdenken. Maar voor Monica is dat niet makkelijk. Ze wil alles het liefst vergeten. Maar dat wordt haar onmogelijk gemaakt als er steeds meer geheimen aan het ligt komen. Wat er vijf jaar geleden dan ook precies is gebeurd, het is nog niet over..

Mijn recensie over The Cheerleaders kun je hier lezen.

13 Minuten – Sarah Pinborough

Ik denk dat 13 Minuten van Sarah Pinborough de eerste YA mystery thriller was die ik las. En ik zal het boek nooit meer vergeten. Ik wil er zo weinig mogelijk over zeggen om niets te verklappen, dus ik hoop dat de synopsis je kan overtuigen dit boek te lezen. Ik was dertien minuten dood. Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal. Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

Mijn recensie over 13 Minuten kun je hier lezen.

Truly Devious – Maureen Johnson

Ik heb lang getwijfeld of ik Truly Devious in dit lijstje wilde noemen. Om eerlijk te zijn was ik namelijk niet onwijs enthousiast over dit boek. Truly Devious is het eerste deel in een trilogie en gaat over een beroemde privé school in Vermont. Alleen de slimste denkers, uitvinders en kunstenaars worden toegelaten. De school is oorspronkelijk gesticht door Albert Ellingham in het begin van de twintigste eeuw. Hij wilde een school ontwikkelen vol raadsels, kronkels en tuinen. Een plaats waar leren een spel is. Kort nadat de school was geopend, werden zijn vrouw en dochter ontvoerd. De enige echte aanwijzing was een spottend raadsel, ondertekend met het angstaanjagende pseudoniem Truly Devious. Het is een van de grootste onopgeloste misdaden van de Amerikaanse geschiedenis geworden. Misdaadliefhebster Stevie Bell begint jaren later haar eerste studiejaar op Ellingham Academy. Ze heeft maar één doel: de zaak oplossen.

Waarom ik dit boek dan toch noem in dit lijstje? Ik weet dat heel veel mensen wel onwijs enthousiast zijn over de trilogie. Velen zeggen ook dat deel twee beter is dat het eerste boek. Die heb ik ook nog in m’n kast staan. Ik denk dan ook dat ik de serie wil gaan afmaken om te kijken of ik mijn mening nog kan bijstellen. Waarom ik het boek niet heel goed vond, lees je in mijn recensie die je hier kunt lezen.

Al die mooie vreemden – Elizabeth Clehfoth

Bij het zien van deze omslag zou je niet denken dat ik het over een thriller heb. En toch is het zo! Op een prachtige zomerdag in 2007 verdwijnt Grace, de mooie, jonge vrouw van zakenman Alistair Calloway en moeder van Charlie. Tien jaar later heeft de zeventienjarige Charlie nog altijd geen antwoord op de vraag wat er precies met haar moeder gebeurd is. Inmiddels zit ze op een prestigieuze school in New England en heeft ze zich volledig in het kostschoolleven gestort. Daarbij hoort ook het lidmaatmaatschap van de A’s, een geheim genootschap van medescholieren. Om door de A’s geaccepteerd te worden moet ze een aantal riskante opdrachten uitvoeren, die ervoor kunnen zorgen dat ze haar vrienden kwijtraakt en van school wordt gestuurd. Dan komen de duistere gebeurtenissen uit het verleden en het heden onverwachts samen, en zou Charlie de verschrikkelijke waarheid over haar familie en haarzelf weleens niet kunnen overleven…

Mijn recensie van Al die mooie vreemden kun je hier lezen.

Twee kunnen een geheim bewaren – Karen McManus

Als ik aan Karen McManus denk, dan denk ik aan thrillers. Ze heeft al meerdere YA mystery thrillers op haar naam staan, waarvan ik Twee kunnen een geheim bewaren het leukste vind. Ellery en haar tweelingbroer Ezra moeten noodgedwongen verhuizen naar de geboorteplaats van hun moeder. Lang geleden is hun tante Sarah daar verdwenen – een zaak die nooit is opgelost en waar in de familie nooit over gesproken wordt. Algauw ontdekt Ellery dat er pas nog een meisje is verdwenen. Net als Sarah was dit meisje homecoming queen op school, en niet lang daarna worden ook de meisjes die dit jaar genomineerd zijn bedreigd. Ellery is een van de kandidaten en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Ze wordt daarbij geholpen door Malcolm, een jongen van school die ze stiekem wel leuk vindt, maar die ook meer lijkt te weten dan hij doet voorkomen. Langzaam maar zeker komt Ellery dichter bij de waarheid. Maar dan vindt er nog een verdwijning plaats en deze keer wel heel dichtbij…

Mijn recensie van Twee kunnen een geheim bewaren kun je hier lezen.

Zo, dat zijn ze. Mijn negen YA mystery thriller aanbevelingen. Op dit moment lees ik zelf ook een boek in dit genre. Namelijk This Lie Will Kill You van Chelsea Pitcher. Ik heb pas een paar hoofdstukken gelezen, dus ik kan hem nog niet toevoegen aan dit lijstje. Zodra ik hem uit heb, zal ik mijn recensie uiteraard hier met jullie delen! Welke YA thrillers vond jij heel leuk? Laat het me zeker even weten. Zo kunnen we elkaar weer helpen met boekeninspiratie!

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk