Follow me:

Boekreview: Leven met een leugen

Title: Leven met een leugen
Author: Wendy Brokers
Publisher: Boekerij
Release date: Juli 2019
Genre: Feelgood roman
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Verhaal

Sofie Wolters houdt haar halve leven al van Jelle, een vriend van haar tweelingbroer Nate, maar voor hem was zij nooit meer dan het kleine zusje dat hij gewoon voor lief nam. In hun puberteit maakte een dramatische gebeurtenis een einde aan hun jeugd en onschuld. En toen ze daarna toch een keer met elkaar in bed belandden, liet Jelle vervolgens niets meer van zich horen. Dus sindsdien haat Sofie hem, en gaat ze hem het liefst uit de weg.

Jaren later, als ze met een vriendin op skivakantie is in de Franse Alpen, blijkt Jelle een van de plaatselijke skileraren te zijn. Hij steekt zijn hernieuwde interesse in Sofie niet onder stoelen of banken en is niet van plan zich door haar te laten afpoeieren. Sofie heeft het knap lastig met haar verwarrende gevoelens voor hem, en ook moet ze erkennen dat Jelle niet meer de hartenbreker lijkt te zijn die hij eens was. Als ze samen in een skihut ingesneeuwd raken, is hem ontlopen geen optie meer. Afgesloten van de buitenwereld komen er van beide kanten geheimen en leugens boven tafel die zelfs gevolgen zullen hebben voor hun beide families. Is er ruimte voor een nieuw begin of heeft het verleden te diepe littekens achtergelaten?

Personages

In Leven met een leugen volgen we Sofie Wolters. Sofie is een vrouw die in haar verleden een aantal heftige dingen heeft meegemaakt. Een aantal daarvan heeft ze in al die jaren nooit echt kunnen verwerken. Dit komt door Jelle. Een vriend van haar tweelingbroer Nate, waar ze een verleden mee deelt. En eigenlijk een groter verleden dan Jelle denkt. Door alles wat Sofie heeft meegemaakt is ze erg achterdochtig en beschermd ze zichzelf erg goed. Misschien zelfs wel tot het overdreven aan toe. Ik vond haar daardoor soms helemaal geen leuk personage. Uiteraard begreep ik wel waarom ze zichzelf zo beschermde, maar je gunt haar als lezer ook gewoon eens wat geluk. En daarvoor moet je soms risico nemen.

Jelle daarentegen, heeft altijd geleefd alsof het zijn laatste dag was. Hij feestte er op los en dat deed hij voornamelijk met verschillende meisjes. Daardoor heeft hij Sofie onbewust heel erg gekwetst en is hij één van de redenen dat Sofie zo beschermend naar zichzelf toe is geworden.

Schrijfstijl

We lezen Leven met een leugen vanuit de derde persoon en volgen hierbij voornamelijk het leven van Sofie. De schrijfstijl van Wendy Brokers leest heel fijn weg. Geen moeilijke woorden of enorm lange zinnen. De hoofdstukken vond ik soms wel wat aan de lange kant. Zeker omdat het verhaal af en toe best heftig is, zouden wat kortere hoofdstukken wellicht wat fijner geweest zijn om weer even op adem te kunnen komen.

Conclusie

Verwacht bij Leven met een leugen geen standaard feelgood verhaal. Sterker nog, ik vond het helemaal geen feelgood verhaal. Het is namelijk ook een boek met veel verdriet en onverwerkte emotie. Uiteraard blijft liefde wel centraal staan in het boek. Dit was mijn eerste boek van Wendy, maar ik begreep van iemand anders dat je in haar andere boek Baguette met jam voor twee Sofie haar broer en schoonzus volgt. Heel leuk als een auteur op die manier vervolg boeken schrijft waarin bepaalde personages dan weer terugkomen. Ook vind ik het knap dat Wendy jou als lezer heel erg laat meeleven met Sofie en alles wat ze heeft meegemaakt. Leven met een leugen bleek toch wel wat anders in elkaar te zitten dan ik van te voren dacht. Dit komt met name door het feelgood stukje (het vrolijke en de humor) wat ik af en toe wel wat miste. Maar voor de afwisseling was dat juist ook wel eens fijn!

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Leven met een leugen

Share
Previous Post Next Post