Follow me:

Boekrecensie: Powerless

Title: Powerless
Author: Lauren Roberts
Publisher: Inkyard Press
Release date: mei 2024
Genre: YA Fantasy
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

In het koninkrijk Ilya zijn alleen mensen met uitzonderlijke gaven welkom …

De Elites kregen deze speciale krachten nadat ze de pest hadden overleefd. Maar niet iedereen werd sterker, sneller of slimmer na die periode. Sommige mensen bleven onbenullig, een Nul.

Paedyn Gray is zo’n Nul, die ongemerkt tussen de Elites probeert te leven. Als ze per ongeluk een van Ilya’s prinsen redt, komt er abrupt een einde aan haar anonieme leventje. Ze wordt geselecteerd voor de Zuiveringsproeven, een levensgevaarlijke wedstrijd waarin Elites het tegen elkaar moeten opnemen.

Als Paedyn niet tijdens de proeven of door haar tegenstanders gedood wordt, zal de prins – die ze veel leuker vindt dan ze wil toegeven – dat zeker doen als hij erachter komt wat ze is… een doodgewone Nul.

“De twee perspectieven verrijken het verhaal, maken het veelzijdig en houden je als lezer betrokken van begin tot eind.”

Personages

In Powerless ontmoeten we Paedyn Gray. Ze is een jonge vrouw die vastberaden is om haar lot in eigen handen te nemen. Ze is een meester in overleven, maar in een wereld waarin iedereen lijkt te jagen op macht, blijft ze worstelen met haar identiteit en haar plaats in het geheel. Paedyn deed me qua karakter heel erg denken aan Celaena uit de Throne of Glass serie.

Daarnaast volgen we Kai Azer, een jongen die op het eerste gezicht alles heeft: charisma, veel vaardigheden en een duidelijke missie. Maar zoals vaak het geval is, is niets wat het lijkt. Het contrast tussen Lyra’s vastberadenheid en Kai’s twijfels creëert een samenspel dat je als lezer constant geboeid houdt.

Schrijfstijl

Lauren Roberts weet met haar schrijfstijl een meeslepende wereld neer te zetten die tot in de kleinste details is uitgewerkt. Haar beschrijvingen zijn levendig en tastbaar, waardoor je als lezer middenin de actie wordt geplaatst. De opbouw van spanning is meesterlijk.

Powerless balanceert op intrigerende wijze tussen actie en reflectie, waardoor er ruimte is voor zowel spannende momenten als diepere karakterontwikkeling. De parallellen met The Hunger Games zijn duidelijk aanwezig in de vorm van setting en strijd om macht, terwijl de intriges en persoonlijke groei van de personages doen denken aan Fourth Wing.

Conclusie

Powerless is een verrassend goeie YA fantasy. Lauren Roberts slaagt erin om een verhaal te creëren dat zowel herkenbaar als uniek is, met goed uitgewerkte personages en een wereld die uitnodigt tot verbeelding. De twee perspectieven verrijken het verhaal, maken het veelzijdig en houden je als lezer betrokken van begin tot eind. Ik kijk al uit naar het vervolg!

Powerless
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply