Follow me:

Boekrecensie: Kliniek Zuid – Tegen elke prijs

Title: Kliniek Zuid
Author: Nick de Koning
Publisher: VBK Lab
Release date: december 2022
Genre: Roman
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

In een van de duurste straten van Amsterdam runt dr. Caro Benedict de zeer succesvolle cosmetische Kliniek Zuid. Ze is getrouwd met Robbert die de bedrijfsvoering doet en samen hebben ze twee tieners, Teun en Sofie. Maar terwijl haar wachtlijsten steeds langer worden komt Caro’s overvolle leven onder grote druk te staan. Een aantal van haar cliënten meldt zich met onverklaarbare klachten na een borstvergroting en de vraag rijst intern wie verantwoordelijk is. Wanneer de spanning oploopt en haar een rechtszaak boven het hoofd hangt, biedt haar even aantrekkelijke als onmogelijke ex en collega Felix zijn hulp aan, maar kan ze hem vertrouwen? Ondertussen vermagert Sofie onder haar ogen en Robbert, haar steun en toeverlaat, is onbereikbaar. Terwijl de wereld om haar heen lijkt in te storten wordt Caro gedwongen te bepalen wat nu echt belangrijk voor haar is.

Kliniek Zuid leest als een vermakelijke soapserie, alleen dan in boekvorm.

Personages

In het eerste deel van Kliniek Zuid worden we meegenomen naar de intense wereld van een privékliniek waar ethiek en ambitie voortdurend botsen. De personages in dit boek zijn verfrissend en goed uitgewerkt. Elk van hen brengt zijn eigen dynamiek in het verhaal, van de ambitieuze artsen tot de kwetsbare patiënten. Vooral de conflicten en samenwerkingen tussen deze personages maken het boek levendig en boeiend. Het is duidelijk dat Nick de Koning veel aandacht heeft besteed aan het ontwikkelen van deze diverse personages, wat bijdraagt aan de diepgang en authenticiteit van het verhaal.

Schrijfstijl

Nick de Koning hanteert een vlotte en toegankelijke schrijfstijl die het lezen aangenaam maakt. De dialogen zijn scherp en realistisch, en de beschrijvingen van de klinische omgeving zijn gedetailleerd zonder te technisch te worden. Dit zorgt ervoor dat zowel medische professionals als leken van het boek kunnen genieten. De spanningsopbouw is uitstekend, waardoor je als lezer continu benieuwd bent naar wat er verder zal gebeuren. Eigenlijk leest Kliniek Zuid als een ware soapserie alleen dan in boekvorm. Hoewel we vanuit verschillende perspectieven lezen, is de basis toch wel het perspectief van Caro. We leren haar dan ook het beste kennen. Dat het perspectief af en toe wisselt had van mij persoonlijk niet gehoeven. Ik vind dat de andere personages daardoor heel oppervlakkig bleven.

Conclusie

Ik wist van te voren niet echt wat ik moest verwachten van Kliniek Zuid, maar heb er boven verwachting van genoten. Het is een indrukwekkende roman die zowel vermaakt als aan het denken zet. De verschillende personages en hun complexe relaties zorgen voor een dynamisch verhaal dat je niet snel loslaat. Hoewel sommige verhaallijnen voorspelbaar of oppervlakkig zijn, maakt de realistische weergave van de medische wereld en de morele dilemma’s die daarbij komen kijken dit boek zeker een aanrader.

Kliniek Zuid
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply