Follow me:

Boekrecensie: Lieve Edward

Title: Lieve Edward
Author: Ann Napolitano
Publisher: Luitingh Sijthof
Release date: Februari 2020
Genre: Roman
Rating: ★★★★✩ 4.0

Ik kan me eigenlijk maar één ding van deze vliegtuigcrash herinneren. De jongen die het als enige overleefde. Toen ik zag dat Luitingh Sijthof een boek ging uitbrengen over deze jongen en zijn leven na de vliegtuigcrash, wist ik dan ook zeker dat ik het zo snel mogelijk wilde lezen. Dit beloofde een hartverscheurend verhaal te worden. Of dat het ook was, lees je in deze recensie.

Verhaal

Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, een twaalfjarige jongen genaamd Edward. Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde. De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

Wees voorbereid. Lieve Edward is een echte tranentrekker. Indrukwekkend, emotioneel en zeer ingrijpend.

Personages

In Lieve Edward volgen we Eddie. Het verhaal begint als hij samen met zijn ouders en oudere broer op weg is naar hun nieuwe huis. Ze vliegen van New York naar Los Angeles. Wanneer het vliegtuig neerstort en Eddie als enige de crash overleeft is hij op slag wereldberoemd. Terwijl iedereen iets van hem wilt, probeert Eddie, die vanaf dat moment als Edward door het leven gaat, het verlies van zijn familie te verwerken. Maar hoe doe je dat als tiener als je noodgedwongen intrekt bij je oom en tante? Zij doen er alles aan om voor hem weer een vertrouwde omgeving te creëren waarin hij zo goed als mogelijk zijn leven weer kan opbouwen. Ook zijn nieuwe buurmeisje Shay probeert hem daarbij te helpen. Dit boek is als het ware een reis door het herstel van Edward, zowel lichamelijk als geestelijk. De verbondenheid met het hoofdpersonage komt pas wat later op gang.

Wat ik een heel sterk punt vind in Lieve Edward, is dat je naast het hoofdpersonage, nog een aantal personages volgt. Het verhaal begint namelijk op het punt dat alle passagiers het vliegtuig instappen en volgt per uur de vlucht tot aan de crash. Naast het verhaal van Edward, volg je afwisselend dus ook de verhaallijnen van andere passagiers.

Nog lang nadat ik de laatste bladzijde van Lieve Edward las, bleef ik achter met een brok in m’n keel.

Schrijfstijl

Ann Napolitano is voor mij nog een onbekende auteur. Ik heb dit boek voornamelijk opgepakt vanwege het onderwerp. Wat ik van de schrijfstijl kon verwachten was dus eigenlijk een grote verrassing. Ze heeft met Lieve Edward heel realistisch neergezet wat de effecten van zo’n grote traumatische ervaring op een twaalfjarige jongen zijn. Ik had als lezer aan het begin ook echt moeite om Edward te begrijpen en me verbonden met hem te voelen. Naarmate zijn herstel komt die verbondenheid steeds meer tot zijn kracht en voor je het weet ben je zo emotioneel betrokken bij Edward, dat je tot nog lang na de laatste pagina met een brok in je keel achterblijft.

Conclusie

Lieve Edward is een zeer aangrijpend verhaal die je meeneemt in de reis van herstel. Een reis vol verdriet, rauw en persoonlijke ontwikkeling. Van te voren wist ik al dat dit een tranentrekker zou worden. Je moet er toch niet aan denken dat een jongen van die leeftijd moet meemaken wat Edward heeft meegemaakt? Het begin van het verhaal vond ik wat moeizaam om doorheen te komen. Doordat Edward zo gesloten is ervaar je wel heel goed hoe het voor zijn omgeving heeft moeten zijn zo kort na het ongeluk. Als je met die gedachte leest, besef je pas hoe intens dit verhaal is. Zeker als je je bedenkt dat dit (deels) waargebeurd is en er een jongen op deze aardbol rondloopt die dit alles heeft moeten meemaken..

Gek van jou!

Share
Previous Post Next Post