Follow me:
De Wrede Prins

Boekrecensie: De Wrede Prins

Title: De Wrede Prins
Author: Holly Black
Publisher: Boekerij
Release date: Februari 2020
Genre: YA Fantasy
Rating: ★★★★★ 5.o

Tijdens het schrijven van deze recensie over De Wrede Prins ben ik nog steeds een beetje in de war. Ik lees in best veel verschillende genres, maar fantasy is er eentje die niet zoveel voorkomt in het rijtje. Waarom niet? Ik ben er gewoon niet zo’n grote fan van. Heel af en toe komt er een boek voorbij waar ik nieuwsgierig naar ben door de lovende recensies die voorbij komen. De Wrede Prins is er daar ook eentje van. Nieuwsgierig en iets wat terughoudend begon ik met lezen om vervolgens totaal verpletterd te worden door mijn eigen enthousiasme voor dit boek!

Verhaal

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Binnen een aantal bladzijdes werd ik opgezogen in het verhaal.

Personages

In De Wrede Prins volgen we Jude. Het verhaal begint met een proloog dat zich afspeelt in de menselijke wereld. Jude woont daar samen met haar twee zussen en ouders. Binnen een aantal bladzijdes werd ik meteen opgezogen in het verhaal als de ouders van Jude op brute wijze worden vermoord door een vreemde man. Deze man neemt Jude en haar zussen vervolgens mee naar Elfhame. Vanaf dat moment begint het verhaal pas echt.

Ik vond Jude als hoofdpersonage erg krachtig. Ze is een meisje waar ik me goed bij kon inleven. Dit komt vooral doordat ze niet alleen maar werd neergezet als sterk en dapper meisje. Haar zwakheden kwamen ook zeker aan bod. De tweelingzus van Jude, Taryn heeft zeker in het eerste gedeelte van het boek een prominente rol. Jude en Taryn lijken qua uiterlijk dan wellicht op elkaar, maar qua innerlijk zijn ze toch wel erg verschillend. Toch houden ze veel van elkaar en doen ze er alles aan om elkaar te beschermen.

Nieuwsgierig en iets wat terughoudend begon ik met lezen om vervolgens totaal verpletterd te worden door mijn eigen enthousiasme voor dit boek. 

Schrijfstijl

Doordat ik zelf weinig fantasy lees, heb ik niet eerder een boek van Holly Black gelezen. Maar deze auteur heeft me toch wel erg verrast. Haar schrijfstijl was heel fijn maar ik heb vooral erg genoten van de worldbuilding waarbij ze speelt met onze aardse wereld en de verzonnen Faeriewereld. Een reden waardoor ik fantasyverhalen vaak toch ook wel wat lastig vind om te lezen, zijn de wat vreemdere (niet bestaande) woorden uit de Faeriewereld. Maar Holly heeft dit goed opgelost door ze langzaam te introduceren. Hierdoor groei je in het verhaal. Ook begint het boek met korte hoofdstukken, maar worden ze naarmate je vordert in het boek steeds langer. Voor een niet-fantasy lezer als ikzelf is dat echt ontzettend fijn. De plottwists in het verhaal zijn goed bedacht en uitstekend uitgewerkt. Ik zat er helemaal in en werd opgezogen door alles wat er gebeurde.

Ook als je geen fan bent van fantasyboeken of deze niet zo vaak leest, is De Wrede Prins een dikke aanrader!

Conclusie

Holly Black heeft er met De Wrede Prins voor gezorgd dat ik anders ben gaan kijken naar fantasyboeken. Toen ik het boek uit had was ik helemaal enthousiast. Er zijn namelijk ontzettend veel boeken in dit genre en er gaat dus misschien wel een hele nieuwe wereld voor me open. Hoe leuk is dat?! De Wrede Prins is anders dan andere fantasyverhalen en gaat over familie, verraad maar ook de drang om ergens bij te willen horen en bevestiging te willen van de mensen van wie je het meest houdt. Bovendien is het echt een ontzettend spannend boek met een verpletterend einde die ik niet zag aankomen. Daardoor kan ik niet wachten tot het volgende deel ‘The Wicked King’, wordt vertaald naar het Nederlands!

Bestemming geluk

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk