Follow me:

Recensie: De IJzerkoning

Title: De IJzerkoning
Author: Julie Kagawa
Publisher: Harper Collins
Release date: Maart 2021
Genre: YA Fantasy
Rating: ★★✩✩✩ 2.5

Waar YA fantasy een aantal jaar terug echt niet in mijn boekenkast terug te vinden was, staat het er tegenwoordig steeds voller mee. Toen ik benaderd werd door Haper Collins of ik The Iron Fey serie wilde lezen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Deze serie kwam in 2016 uit, maar is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe omslagen zien er echt prachtig uit en wekte dan ook zeker mijn interesse.

Verhaal

Sinds de mysterieuze verdwijning van haar vader toen ze zes was, heeft Meghan Chase altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte in haar leven. Maar dat ze de dochter van een mythische elfenkoning is, en terecht zou komen in een fantastische, levensgevaarlijke wereld had ze nooit kunnen raden. En ze had al helemaal nooit verwacht dat ze verliefd zou worden op een prins, die helaas niks van haar wil weten… Hoe overleeft ze in deze onbekende wereld waar vrienden op één hand te tellen zijn?

Personages

In het eerste deel van The Iron Fey serie De IJzerkoning volgen we de zestienjarige Meghan die samen met haar broertje bij haar moeder en stiefvader woont. Ze hebben een prima leven zo met z’n viertjes, maar hebben het niet enorm breed. Meghan haar vader is toen ze jonger was plots verdwenen. Niemand weet waar hij is en of hij überhaupt nog leeft. Als haar broertje Chase op een dag wordt vervangen door een wisselkind, gaat er een magische wereld voor Meghan open. Ze komt in een wereld terecht met allerlei gevaarlijke mythische wezens.

Ik vond Meghan niet zo’n leuk personage om te volgen. Jammer, want als het hoofdpersonage niet zo naar je zin is, dan betekent dat vaak niet veel goeds voor de rest van het verhaal. Zo werkt het in ieder geval bij mij. Ik wil me graag kunnen verplaatsen in het hoofdpersonage, maar bij Meghan irriteerde ik me vooral. Ze kwam bij mij niet over als een sympathiek meisje. Bovendien maakte ze hele naïeve en zelfs domme keuzes waar ik helemaal niets van begreep. Wat ik wel heel leuk vond was de kat die in De IJzerkoning voorkomt en best een grote rol heeft. Ook de prins maakte het verhaal boeiend en zorgen ervoor dat ik nieuwsgierig ben naar de vervolg delen.

Een overvloed aan bij-personages die aan de lopende band worden geïntroduceerd en weer verdwijnen.

Schrijfstijl

De IJzerkoning is het eerste boek dat ik lees van Julie Kagawa. Het is een zeer geliefd auteur onder de fantasylezers. Mede daardoor waren mijn verwachtingen hoog. Maar zoals aan mijn beoordeling al wel te zien is, was ik toch niet zo enthousiast. Dat had er voornamelijk mee te maken dat Julie in dit boek ontzettend veel bij-personages introduceert. Dit zijn in feite allemaal vijanden van Meghan. Opzich is daar nog niets mis mee, maar hoe snel ze werden geïntroduceerd, zo snel zijn ze ook weer weg. Het tempo waarin dit verloopt is voor mij echt te snel. Ik had liever wat minder vijanden gezien, waarbij de gevechten en dialogen wat uitgebreider werden omschreven. Het kwam nu heel oppervlakkig op mij over. Zonde, want ik snap zeker waarom Julie haar schrijfstijl zo wordt gewaardeerd. Ze schrijft begrijpelijk, vlot en heel beeldend.

Conclusie

Hoewel de basis van De IJzerkoning heel veel perspectief bood, vind ik dat Julie het niet optimaal heeft kunnen benutten. Sterker nog, ik vind dat ze steken heeft laten vallen. Al wil ik daarmee niet insinueren dat De IJzerkoning een slecht boek is. Ik heb alleen wel betere boeken gelezen die zich afspelen in de fae wereld. Toch denk ik dat dit een ideaal boek is voor de wat jongere fantasylezer. Doordat het verhaal zeer vlot verloopt en heel begrijpelijk is geschreven, kan ik me voorstellen dat de jeugd hier heel blij van wordt. Voor mij persoonlijk was het hem dus helaas niet en dat vind ik stiekem best jammer.

De IJzerkoning *Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post