Follow me:

Boekrecensie: Spoiler alert

Title: Spoiler alert
Author: Olivia Dade
Publisher: Zomer & Keuning
Release date: Juli 2021
Genre: Romance
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Verhaal

‘Spoiler Alert’ van Olivia Dade is een heerlijke rom-com over April, die haar fan fiction en cosplay-hobby voor iedereen verborgen houdt. Als ze besluit een foto te posten waarop ze verkleed is als een personage uit een populaire tv-serie, gaat ze viral, zowel bij supporters als bij haters die reageren op haar plus-size. Maar als Marcus, de hoofdrolspeler uit de serie en stiekem ook een anonieme fan fiction-schrijver, haar foto en de negatieve reacties ziet, besluit hij haar op date te vragen. De date verloopt rampzalig, maar dan blijkt dat ze elkaar al beter kennen dan gedacht. Olivia Dade schreef met ‘Spoiler Alert’ een aangrijpende romance over hoe je blij kunt zijn met jezelf.

Personages

In Spoiler alert volgen we o.a. Marcus. Marcus is een acteur die zijn grote doorbraak kreeg in een Game of Thrones-achtige ensemble-serie, God of the Gates. Hij is verlegen en vindt het gemakkelijker om te doen alsof hij een dwaze himbo is op het werk, in plaats van toe te geven dat hij sociaal onhandig is en dyslexie heeft. Hij is een groot fan van de boeken waarop zijn show is gebaseerd, en heeft een fanfictieforum gewijd aan God of the Gates. Helaas vereist het contract van Marcus dat hij nooit publiekelijk kritiek uitoefent op of details over de show deelt, iets wat hij steeds moeilijker vindt. Godzijdank kan hij online anoniem aan zijn online BFF zijn ongecensureerde mening geven.

Daarnaast volgen we April. Ze is een freelance geoloog die er niet graag openlijk voor uit komt dat ze het grootste deel van haar vrije tijd besteedt aan het schrijven van God of the Gates-fanfictie. Maar wanneer April begint aan een baan bij de staat vol met muzikanten die van volksmuziek houden, besluit ze haar fandom vlag niet langer te verbergen. Stap één. Een foto de online wereld in helpen terwijl ze zichzelf als haar favoriete personage cosplayt met alle gevolgen van dien.

Schrijfstijl

Het was leuk om te zien hoe Olivia veel voorkomende klachten uit de echte wereld van fans (zoals vreselijke casting), laat terugkomen in Spoiler alert. Veel mensen zullen hun eigen irritatie hierin herkennen. Mijn grootste probleem met dit boek was de structuur. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit verschillende personages. Namelijk die van Marcus en April. Maar daarnaast zijn er ook hoofdstukken gewijd aan delen van het filmscript van Marcus, fragmenten uit God and the Gates fanfictie en eerder verstuurde DM’s tussen hem en April’s fanpersona’s. Hoewel deze afwisseling aan de ene kant heel leuk was en grappig en aangrijpend, verstoorden ze af en toe ook het globale verhaal. Ze voegde ook niet altijd wat toe, behalve dat je een inkijkje kreeg in hoe hecht de vriendschap van Marcus en April was.

Conclusie

Spoiler Alert is een vermakelijk boek en een aanrader voor de romance lezers. Olivia Dade verkent de dynamiek van fandom en social media heel goed. De structuur van het boek vond ik het verhaal af en toe wat tegenwerken. Naar mijn mening was dat niet helemaal nodig geweest en verstoorde dat de leesflow. Dat gezegd hebbende spatten de complexe personages zo van de pagina’s af in je hart. Spoiler alert is een liefdesbrief aan fanfictie en verdient zeker een plekje op je boekenplank.

Spoiler alert

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post