Follow me:

Boekrecensie: The first to die at the end

Title: They first to die at the end
Author: Adam Silvera
Publisher: Quill tree books
Release date: Oktober 2022
Genre: YA Contemporary
Rating: ★★★★★ 5.0

Verhaal

Het is de avond voordat Death-Cast live gaat, en bij iedereen in Amerika speelt er maar één vraag: kan Death-Cast echt voorspellen wanneer iemand zal sterven, of is het gewoon een hoax?

Orion Pagan heeft jaren gewacht tot iemand hem vertelde dat hij dood zou gaan. Hij heeft een ernstige hartaandoening en hij heeft zich aangemeld voor Death-Cast zodat hij weet wat er gaat komen en niet meer iedere dag in onzekerheid hoeft te leven.

Valentino Prince begint zijn leven opnieuw in New York. Hij heeft een lange en veelbelovende toekomst voor zich en hij schreef zich in voor Death-Cast omdat zijn tweelingzus bijna was omgekomen bij een auto-ongeluk.

Orion en Valentino kruisen elkaar op Times Square tijdens de lancering van Deatch-Cast en voelen meteen een diepe verbondenheid. Maar wanneer de eerste ronde van End Day-oproepen uitgaat, verandert hun leven voorgoed: een van hen wordt gebeld en de ander niet. Hoewel geen van beide jongens zeker weet hoe de dag zal eindigen, weten ze dat ze het samen willen doorbrengen. Zelfs als dat betekent dat hun afscheid hartverscheurend zal zijn.

Personages

In The first to die at the end volgen we net als in They both die at the end twee jongens. Aan het begin van het verhaal kennen Orion en Valentino elkaar nog niet, maar tijdens de lancering van Death-Cast, kruisen ze elkaar op Time Square. Beide jongens hebben een heftig verleden achter de rug. Zo komt Valentino uit een strenggelovig gezin /waarin zijn ouders hem nooit hebben geaccepteerd voor zijn seksuele geaardheid. Dit heeft hem doen besluiten om Arizona achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen in New York. Orion komt uit een heel gelukkig gezin waarin hij als enigkind opgroeide. Maar aan dit gelukkige leven kwam abrupt een eind toen zijn ouders omkwamen bij 9/11. Gelukkig groeit hij nog steeds op bij een liefdevol gezin, maar laat zijn verleden uiteraard een groot spoor van verdriet na. Wat beide jongens gemeen hebben? Ze hebben een hart dat overstroomt van liefde. En dat voel je als lezer gedurende het hele verhaal aan.

Schrijfstijl

De prequel, The first to die at the end, is geschreven vanuit twee perspectieven. Afwisselend lezen we vanuit Orion en Valentino, maar daar komen regelmatig andere perspectieven bij. Zo lezen we het verhaal ook vanuit bijstanders. Wat de auteur Adam Silvera als geen ander kan is emotie overbrengen. Daardoor leef je als lezer erg mee met Orion en Valentino. Bovendien zijn het beide liefhebbende personages. Wat ik ook heel fijn vind aan The first to die at the end, is dat ondanks dat de dood centraal staat, het totaal geen treurig boek is. Het verhaal stroomt over van liefde en hoop.

Conclusie

The first to die at the end is de prequel van They both die at the end. In dit deel zijn we aanwezig bij de lancering van Death-Cast en lezen we hoe de eerste mensen het allesbeslissende telefoontje krijgen. Hoewel ik al groot fan was van They both die at the end ben ik nog enthousiaster over de prequel. Waar Silvera zijn eerste boek me toch wat verdrietig achterliet, geeft de prequel me juist een grote glimlach. Stiekem vind ik het dan ook jammer dat ik het boek alweer uit heb. Ondanks dat ik a little late to the party was, snap ik helemaal dat deze duologie een ware TikTok-hit is geworden!

The first to die at the end

Benieuwd naar mijn recensie over They both die at the end? Klik dan hier.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply