Title: Wat als dit het is
Author: Becky Albertalli en Adam Silvera
Publisher: Blossombooks
Release date: Oktober 2018
Genre: YA contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.0
Wat heb ik uitgekeken naar Wat als dit het is. Zeker nadat ik Becky heb mogen ontmoeten een tijdje terug. Ze vertelde toen ook wat over dit verhaal en dat klonk veelbelovend. Het kon haast niet anders dan dat dit een hilarisch boek moest worden!
Verhaal
Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)
Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.
Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is? En wat als het dat wel is?
Adam Silvera daarentegen staat erom bekend je hart te breken met zijn boeken.
Schrijvers
Wat als dit het is is een unieke samenwerking tussen Becky Albertalli (van Love, Simon) en Adam Silvera (van Op het einde gaan ze allebei dood). Ik heb alle boeken van Becky Albertalli gelezen. Van Adam Silvera geen één. Huh, hoe kan dat? hoor ik je denken. Ik verbaas mezelf hier eigenlijk ook wel over. Nou goed, Becky staat bekend om haar humoristische manier van schrijven. Adam Silvera daarentegen staat erom bekend je hart te breken met zijn boeken. Gaat dat samen in een gezamenlijk boek? Beide schrijvers hebben één personage uitgewerkt. Ik hoef je niet te vertellen wie welk personage onder zijn of haar hoede heeft. Daar kom je vrijwel meteen achter als je begint met lezen.
Personages
We volgen twee personages in dit boek. Namelijk Arthur en Ben. Arthur komt uit Georgia maar is voor de zomer in New York. Zijn moeder werkt op een advocatenkantoor waar hij stageloopt. Ben volgt een bijspijkercursus in zijn zomervakantie omdat hij op het punt staat te blijven zitten op school. Daarnaast dealt hij met liefdesverdriet omdat hij het onlangs uitmaakte met zijn ex-vriend Hudson.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik met beide hoofdpersonages niet heel veel connectie voelde. Arthur kwam op z’n tijd best egoïstisch over. Hij had weinig tijd voor zijn vrienden in Georgia. Ik begreep maar niet waarom hij niet even tijd kon vrij maken voor ze. Ook zijn twee collega’s op zijn stage hebben we maar weinig leren kennen omdat hij nooit aan ze vroeg hoe het met hun ging. Wat ik wel erg leuk aan Arthur vond, waren zijn gedachtegangen. Ik heb veelvoudig moeten lachen om wat er allemaal door Arthur’s hoofd gaat.
Ben staat veel serieuzer in het leven dan Arthur. Doordat hij liefdesverdriet had, was hij ook niet de vrolijkste persoon. En omdat hij zijn relatie met Hudson nog niet heeft kunnen verwerken, kreeg ik niet het gevoel dat hij Arthur echt een kans gaf. Dit kwam voor mij pas veel later in het boek. Daarnaast maakt hij zich erge zorgen dat hij blijft zitten op school. Ook vind hij zichzelf om die reden dom. Nergens voor nodig natuurlijk, maar ik vond het wel fijn dat Ben zijn zorgen en onzekerheid hierover uitte naar Arthur.
Onderwerpen
Liefhebbers van Harry Potter, Hamilton, Dear Evan Hansen en andere pop cultuur referenties kunnen hun geluk niet op. Wat als dit het is zit namelijk vol met verwijzingen naar bovenstaande stukken. Waar ik ook enorm van hem genoten, zijn alle verwijzingen en omschrijvingen van New York. Ik ga in februari namelijk weer naar New York en vind het dan ook super leuk om al in de stemming te komen!
Ik zou als schrijver namelijk enorm trots zijn als je lezer jouw schrijfstijl herkent.
Schrijfstijl
Zoals ik aan het begin al zei, is dit verhaal door twee schrijvers geschreven. Om en om lees je een hoofdstuk vanuit Ben’s perspectief of die van Arthur. Welke schrijver verantwoordelijk is voor welk personage is niet moeilijk te achterhalen. Ik had van te voren niet verwacht dat het contrast tussen het zo groot zou zijn in dit boek. Niet erg overigens. Ik zou als schrijver namelijk enorm trots zijn als je lezer jouw schrijfstijl herkent.
Conclusie
Heb je zin in een verhaal over ‘meet-cute’, vriendschap en veel liefde? Dan is Wat als dit het is een boek voor jou. Het leest heel vlot en makkelijk. Ik las hem in een middagje uit. Ik vond het mooi om naast het verhaal van Ben en Arthur (waar het natuurlijk om gaat in dit boek), ook heel mooi om te lezen tussen andere vriendschappen. Daarnaast zijn de onzekerheden en ongemakkelijke situaties van een verliefd stel volop aanwezig in Wat als dit het is. Als lezer is dit zeer vermakelijk. Wat als dit het is, is een perfect boek om in een weekendje te lezen.
*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.