Follow me:

Boekreview: Een jaar met jou

Title: Een jaar met jou
Author: Julia Whelan
Publisher: Harper Collins
Release date: augustus 2018
Genre: Roman
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Verhaal

Hij heeft een geheim, zij staat voor een onmogelijke keuze en ze hebben maar één jaar samen. De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal ze aan de slag gaan voor het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur. Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie – en Ella’s toekomst – volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?

Personages

We volgen Ella uit Ohio die Amerika verruild voor een studiejaar aan Oxford. Ze gaat literatuur studeren. Volgend jaar zal ze gaan werken voor de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Grote stappen in het leven van Ella dus. Het eerste deel in het boek gaat vooral over Ella die haar draai probeert te vinden in Oxford. Ze maakt nieuwe vrienden en ontmoet haar knappe leraar Jamie met wie ze een friends with benefit relatie begint.

Schrijfstijl

Julia Whelan verdient zeker een extra ster voor haar mooie schrijfstijl. Dit geldt overigens ook voor de Nederlandse vertaalster Angela Knotter. Zelden heb ik zo’n goede vertaling gelezen. Wat vooral heel goed naar voren komt in dit boek is de liefde voor taal, literatuur en poëzie. Elk hoofdstuk begint dan ook met een fragment uit een gedicht. Ook komen er regelmatig verwijzingen voor naar allerlei boeken in gesprekken tussen de personages. Hoewel ik dit een mooie en originele toevoeging vind in dit boek, trok dit me niet zo heel erg. Ik heb persoonlijk niet zoveel met poëzie. Dit zelfde geldt voor politiek, dat ook regelmatig naar voren komt.

Twee delen

Het voelde een beetje alsof dit boek in twee delen is opgebouwd. Zo begint het verhaal met Ella die literatuur gaat studeren en de stad probeert te leren kennen en tegelijkertijd werkt voor de toekomstige president van Amerika. Literatuur en politiek hebben een groot onderdeel in het boek, maar zodra Ella en Jamie hun ‘relatie’ beginnen, lees je eigenlijk vooral nog over hun liefdesleven. De hele studie van Ella en haar werk verdwijnt dan een beetje op de achtergrond. Persoonlijk vond ik dat niet zo heel erg omdat dit stuk uit het verhaal mij minder trok.

Plot

Eenmaal halverwege, of misschien zelfs wel nog wat later in het boek gebeurd er iets wat ik totaal niet zag aankomen en wat me ook echt wel even een brok in me keel gaf. Vanaf dit punt trok dit boek eigenlijk pas echt mijn aandacht en kon ik niet meer stoppen met lezen. Mocht je dus tijdens het lezen denken: nou dit boek is het niet voor mij, dan raad ik je toch aan om nog even vol te houden. Want eenmaal tot dit punt gekomen, slaat het boek opeens om in een felbegeerde roman.

Conclusie

Een jaar met jou geeft je aan het begin het gevoel dat dit een boek is over literatuur en de Amerikaanse politiek, maar eenmaal over de helft slaat het boek om in een stevige roman. Dit verhaal bezorgd je kippenvel tot de laatste bladzijde en neemt wendingen waar je echt stil van wordt. Liefhebbers voor poëzie zullen dit boek ook zeker waarderen. Opvallend is wel dat de hele studie van Ella eenmaal op de helft van het boek bijna niet meer aan bod komt. Maar dat detail vergeten we maar snel. 🙂

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk