Follow me:

Boekrecensie: De Gastenlijst

Title: De Gastenlijst
Author: Lucy Foley
Publisher: Boekerij
Release date: November 2020
Genre: Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.0

Vorig jaar mocht ik De Jachtpartij van Lucy Foley lezen. Deze thriller speelde zich af in de Schotse Hooglanden en was een klassiek ‘wie heeft het gedaan’ verhaal. Dit lijkt ook meteen Lucy haar specialiteit want in haar nieuwe boek De Gastenlijst ben je als lezer opnieuw opzoek naar de dader van een moord.

Verhaal

Dertien gasten. Eén lijk. Jules en Will kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is het zover: hun bruiloft op een schitterend eiland voor de Ierse kust. Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen en de gasten langzaam binnendruppelen, breekt buiten een storm los. Niemand kan nog van het eiland af. Oud zeer steekt de kop op, lang vergeten vetes worden uitgevochten en de stemming op het eiland wordt alsmaar grimmiger. Maar niemand kon vermoeden dat één van de gasten in staat was tot moord. Iedereen heeft geheimen. Iedereen heeft een motief. Eén van hen zal het eiland niet levend verlaten. Maar wie?

Personages

In De Gastenlijst volgen we meerdere personages waaronder Jules. Jules is vierendertig en eigenaar van een succesvol tijdschrift. Ze staat op het punt te trouwen met haar verloofde Will die zelf ook erg succesvol is. Hij is namelijk een bekende acteur van het televisieprogramma Survive the night. Bij zo’n succesvol paar hoort een tot in de puntjes geregelde bruiloft. Voor Jules betekent dat een bruiloft op een afgelegen eiland. Het verhaal wordt verteld vanuit een breed scala aan perspectieven en vanuit verschillende personages: de bruid, bruidegom, bruidsjonkers, een halfzus, weddingplanner, aanhang. Eigenlijk vrijwel iedereen. Dat verbaasde me niets aangezien dit de perfecte situatie is voor een auteur om een klassiek ‘wie heeft het gedaan’ verhaal neer te zetten.

Een thriller vol geheimen, leugens en verraad. Een klassiek ‘wie heeft het gedaan’ verhaal.

Schrijfstijl

Als je het mij vraagt heeft de auteur Lucy Foley dat in De Gastenlijst ook prima weten te doen. Waar ik bij haar vorige boek De Jachtpartij niet helemaal het verhaal in leek te komen, was dat bij De Gastenlijst wel het geval. Dat de setting in dit boek een bruiloft was, heeft daar zeker aan bijgedragen. Maar de voornaamste reden zit hem in de interessante personages die Lucy heeft weten neer te zetten. Ik vond de invalshoeken erg goed en iedereen bleef op zijn eigen manier mysterieus en vol geheimen. Een aantal plottwists in het verhaal zag ik dan ook niet aankomen en vond ik erg verrassend en goed uitgekozen.

Conclusie

Hou je van thrillers vol geheimen, leugens, verraad, een moord en dat allemaal tijdens een bruiloft? Dan is De Gastenlijst zeker een aanrader. Mijn enige minpuntje zit hem in het tempo van het verhaal. Dat is in dit boek langzamer dan ik idealiter zie in een thriller. Maar desalniettemin wordt het plot heel goed opgebouwd. Bovendien snap ik nu ik het boek uit heb ook zeker waarom Lucy de tijd heeft genomen om naar dit plot op te bouwen. Daarin vind ik haar zeker gegroeid als auteur en heeft ze me absoluut verrast!

Het dorpje Happiness*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk