Follow me:

Goodreads Choice Awards: Op deze boeken heb ik gestemd

Ieder jaar wordt er door Goodreads een verkiezing gehouden voor de beste boeken die dit jaar zijn uitgekomen: De Goodreads Choice Awards. Voor wie niet weet wat Goodreads is, het is een gigantische wereldwijde database waarin mensen bijhouden welke boeken ze lezen of in de toekomst willen lezen. Naast korte omschrijvingen van de boeken, kun je er ook recensies en beoordelingen achterlaten. Daarnaast is het ook een handige manier om op de hoogte te blijven van nieuwe boeken die uit gaan komen van je favoriete auteurs.

Ook in 2020 organiseren ze de heuse Goodreads Choice Awards. Deze verkiezing bestaat uit drie rondes waarbij je kan stemmen op jouw favoriete boek in 20 verschillende categorieën. Inmiddels zijn we belandt in de finale ronde en zijn er per categorie nog 10 boeken over. Je kunt nog stemmen tot 30 november. Ik vertel jullie in dit artikel in welke categorieën ik heb gestemd en welk boek daarin voor mij de absolute winnaar is. 

Fiction

In het fictie genre heb ik dit jaar niet heel veel gelezen. Toch is mijn favoriete boek binnen dit genre wel genomineerd. Daar hoefde ik dan dus ook niet lang over na te denken. Mijn duistere Vanessa van Kate Elizabeth Russell heeft diepe indruk op mij achtergelaten. In dit boek volgen we de vijftien jarige Vanessa die een liefdesrelatie krijgt met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige leraar Engels. Een fascinerend, beangstigend en tegelijkertijd zeer ingrijpend verhaal. Mocht je nieuwsgierig zijn naar dit boek. Ik schreef er een recensie over. Het is één van de beste boeken die ik 2020 las. Daarover meer in december. Maar dit geeft in ieder geval al aan hoe goed ik dit boek vond!

Mystery / Thrillers

Thrillers lees ik regelmatig. Het is een genre die altijd fijn werkt als ik in een leesdipje zit. Geef me een spannend verhaal en ik kan niet meer stoppen met lezen. Mijn favoriete thriller van dit jaar is niet genomineerd. Daarover in december meer. Maar gelukkig zijn er wel andere thrillers genomineerd die ik erg goed vond. Mijn stem is gegaan naar De Gastenlijst van Lucy Foley. In deze thriller volg je meerdere gasten die zijn uitgenodigd om de bruiloft van het jaar. Het belooft een groot feest te worden op een afgelegen eiland. Maar al snel blijkt dat iedereen geheimen heeft. Als er een moord wordt gepleegd is de vraag dan ook niet wie in staat zou zijn voor moord, maar wie had het grootste motief. Mijn recensie kun je hier lezen.

Young Adult fiction

Young Adult fictie blijft denk ik toch wel mijn favoriete genre. Het is in ieder geval het genre waar ik veruit de meeste boeken van heb gelezen dit jaar. Stemmen binnen dit genre vind ik dan ook ontzettend moeilijk. Er zijn heel veel goede boeken genomineerd. Twee van mijn favorieten om precies te zijn. Felix ever After van Kacen Callender vond ik een ontzetten leuk verhaal dat zich afspeelt in NYC en gaat over je eigen identiteit vinden. Een aanrader voor fans van Becky Albertalli. Uiteindelijk heb ik toch gekozen om voor Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson te gaan. Deze YA thriller vond ik zo ontzettend goed geschreven. Het bleef spannend tot de laatste pagina. Meer over dat boek vind je terug in mijn recensie.

Debut Novel

Ik vind het altijd erg leuk dat deze categorie bestaat binnen de Goodreads Choice Awards. Dit geeft nieuwe auteurs (ongeacht welk genre) ook de kans op een mooie waardering. Binnen deze categorie is Mijn duistere Vanessa van Kate Elizabeth Russell opnieuw genomineerd. Volgens mij wist ik geen eens dat dit haar debuut was. Dat maakt het al helemaal een sterk verhaal en kijk ik des te meer uit naar nieuwe boeken van haar. Ik heb in deze categorie dus opnieuw gestemd om dit boek omdat het verhaal me echt heeft aangegrepen. Mocht je het nog niet gelezen hebben, dan hoop ik dat je dat binnenkort nog eens wilt overwegen.

 

Young Adult Fantasy

Ik heb wel even getwijfeld of ik in deze categorie wilde stemmen. Van de tien boeken, zijn er namelijk een aantal die ik nog niet heb gelezen, maar wel op de planning heb staan. Er is eigenlijk op dit moment maar één boek die ik al wel heb gelezen en dat is Vrees en Wraak van Tomi Adeyemi. En hoewel ik dit geen slecht boek vond, is het geen boek waar ik op zou stemmen. Ik vermoed dat er een of meerdere andere boeken onder de genomineerden zijn, die ik leuker ga vinden. Denk aan Cemetery Boys van Aiden Thomas. Of The Queen of nothing van Holly Black. Daarom heb ik besloten om dit jaar geen stem uit te brengen binnen deze categorie van de Goodreads Choice Awards. 

Romance

Van de genomineerden boeken binnen deze categorie van de Goodreads Choice Awards heb ik er een stuk of vier gelezen. Drie daarvan vond ik leuk, maar zeker niet waardig om winnaar te worden. Maar als je bij de genomineerden kijkt, en je kent mij een beetje, dan weet je bij voorbaat al op welk boek ik stem. Het nieuwste boek van mijn favoriete auteur is namelijk genomineerd. Regretting You van Colleen Hoover. En hoewel dit niet mijn favoriete boek van haar is, is het absoluut weer een prachtig en ontroerende verhaal. Zomer & Keuning gaat dit boek trouwens vertalen. Spijt van jou komt in mei 2021 uit. Mocht je nieuwsgierig zijn waar het boek over gaat, mijn recensie lees je hier.

Dat zijn de boeken waarop ik heb gestemd. Zoals je ziet, heb ik dit jaar in vijf categorieën gestemd. Dat is minder dan vorig jaar. Maar ik wilde alleen stemmen als ik meerdere boeken binnen een categorie heb gelezen. Zo heb ik in de categorie Graphic Novels, maar één boek van de genomineerde titels gelezen. Ik heb dan niet echt vergelijkingsmateriaal en het leek me daarom eerlijker om dan geen stem uit te brengen. Mocht je benieuwd zijn naar alle genomineerden per categorie, die vind je hier terug. Je kunt nog stemmen tot 30 november en op 8 december worden de winnaars bekend gemaakt.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk