Follow me:

Boekrecensie: Sterrenvlucht

Title: Sterrenvlucht
Author: Brandon Sanderson
Publisher: Iceberg Books bv
Release date: Mei 2021
Genre: YA Fantasy Sci-fi
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader – een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.

Personages

In Sterrenvlucht volgen we de zeventienjarige Spensa. Ze droomt er al haar hele leven van om piloot te worden, net als haar vader. Deze piloten vliegen in Starfighters en zijn de enige verdediging die de Rebellen hebben tegen de Krell. Spensa traint al haar hele leven om piloot te worden. De laatste stap is de officiële training van het Rebellenverdedigingsleger te doorlopen. Maar helaas is dit niet zo simpel voor Spensa. Het RVL wil haar namelijk niet laten vliegen omdat ze een dochter is van een ‘lafaard’. Haar vader keerde zich namelijk jaren vanuit het niets tegen de Rebellen. Iets wat Spensa nog steeds niet kan geloven.

Spensa is een heel leuk personage. Ze heeft een sterk karakter en weet precies wat ze wil. Daarnaast is ze snel op haar teentjes getrapt. Dit alles is helemaal niet storend en maken van Spensa een heel tof personage. Ik had eigenlijk wel met haar te doen. Door het verleden van haar vader wordt Spensa door de gemeenschap als een vreemd meisje gezien. Toch laat ze zich niet uit het veld slaan en heeft ze een doel voor ogen: piloot worden voor de Rebellen. 

Een absolute mustread én pageturner voor sci-fi fans.

Schrijfstijl

Hoewel Brandon Sanderson voor mij zeker geen onbekende naam is in de boekenwereld, heb ik nog niet eerder iets van hem gelezen. Sterrenvlucht stond echter al een hele lange tijd op mijn tbr. Dit is het eerste deel uit de vierdelige Skyward sci-fi serie. Waar Brandon Sanderson normaal gesproken fantasy voor volwassenen schrijft, koos hij met de Skyward serie voor YA sci-fi. Hij is er uitstekend in geslaagd om een mysterieuze wereld neer te zetten die je als lezer heel nieuwsgierig houdt tot aan de laatste pagina. Wat ik ook erg fijn vond was dat de auteur ruim de tijd neemt om deze wereld rustig uit te leggen aan de lezer. Je wordt niet overvallen met feiten die zich in een hoog tempo opvolgen. 

Door Sterrenvlucht besef ik weer hoe leuk ik het sci-fi genre eigenlijk vind.

Conclusie

Ik heb Sterrenvlucht met veel plezier gelezen. Dit komt mede door het leuke hoofdpersonage en de wereld die Brandon Sanderson heeft weten te creëren. De spanningsopbouw zorgde er ook voor dat ik telkens het boek er weer bij wilde pakken om verder te lezen. Door Sterrenvlucht besef ik weer hoe leuk ik het sci-fi genre eigenlijk vind. Het einde was zo spannend dat ik niet lang ga wachten om het vervolg te lezen. Sterrenvlucht is een mustread en een absolute pageturner voor sci-fi fans.

Sterrenvlucht

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk