Follow me:

Boekrecensie: Fataal

Title: Fataal
Author: Eva Burgers
Publisher: Uitgeverij de Fontein
Release date: Juni 2017
Genre: Jeugd thriller
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Afgelopen zomer mocht ik de jeugdthriller Wanhoop van Eva Burgers lezen. Hoewel ik een groot fan van YA- en volwassenthrillers ben, zijn jeugdthrillers nog vrij nieuw voor me. Wanhoop was denk ik zelfs de eerste en Eva heeft me toen erg verrast. Toen ze me vroeg of ik haar eerder uitgekomen jeugdthriller Fataal wilde lezen, hoefde ik daar ook niet lang over na te denken.

Verhaal

Hartsvriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi gaan op vakantie naar het zonnige eiland Kreta. Niets lijkt een fantastische tijd in de weg te staan, zeker niet als ze drie leuke jongens ontmoeten. Maar Lauren wordt verliefd en niet iedereen is daar blij mee. De vakantie wordt verstoord als ze een insluiper bij de villa betrappen. Angstaanjagende gebeurtenissen stapelen zich op: spullen die weg zijn, vreemde appjes en een onverklaarbare dode. Wanneer Lauren plotseling verdwijnt, gaan alle alarmbellen rinkelen.

Personages

In Fataal volgen we vier personages, namelijk de vriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi. De meiden lijken veel op elkaar, wat niet gek is als je hartsvriendinnen bent. Toch hebben ze ook ieder zo hun eigen interesses en karaktereigenschappen. Naomi is de rustigste en zou de vakantie het liefst lekker met hun viertjes doorbrengen. Lauren is de populairste onder de jongens en wind ze allemaal makkelijk om haar vingen. Fay is daar erg jaloers op en wordt er misschien ook wel onzeker van. Emily is de sportiefste van het stel en traint hard voor de politieacademie. Ondanks dat ze beste vriendinnen zijn, heerst er ook heel wat spanning en irritatie. Ik denk overigens dat dit heel normaal is voor hun leeftijd waarin je volop pubert en rondloopt met veel onzekerheden. Stop vier meiden bij elkaar op een vakantie en het is gedoemd om te mislukken ;). Dit voel je dan ook al vrij snel aankomen in het verhaal en zal voor degene die al wel eens met een vriendinnengroep op vakantie is geweest als herkenbaar voelen.

Dat Eva zo succesvol is bij de jeugd vind ik helemaal niet gek. Haar schrijfstijl is ontzettend fijn. 

Schrijfstijl

Dat Eva zo succesvol is bij de jeugd vind ik helemaal niet gek. Haar schrijfstijl is ontzettend fijn. Hoewel ik niet in de jeugddoelgroep val, kan ik me absoluut voorstellen dat de doelgroep zo door haar boeken heen vliegt. Dat is in Fataal net zo. Ze schrijft in korte en begrijpelijke zinnen en houdt er een flinke vaart in. Daardoor leest het boek heel lekker weg en raak je niet zo makkelijk afgeleidt. In Fataal volg je alle vier de vriendinnen vanuit hun eigen perspectief. Deze hoofdstukken wisselen zich kort na elkaar af. Ook dit is een fijne toevoeging voor het verhaal. Zo leer je de meiden allemaal afzonderlijk van elkaar en door hun eigen ogen kennen.

Wat had ik het leuk gevonden om me helemaal vast te bijten in een jeugdthriller als Fataal toen ik nog op school zat!

Conclusie

Met Fataal heeft Eva Burgers weer een zeer spannende jeugdthriller geschreven. Met iets meer dan 200 bladzijdes vloog ik er doorheen. Mocht je binnenkort op vakantie gaan en een paar uur in de auto of het vliegtuig moeten zitten, dan raad ik je Fataal zeker aan. Het is een boek die vlot weg leest en je nieuwsgierig houdt tot aan het einde. De gevorderde volwassen thrillerlezer zit het plot denk ik toch al wel van ver aankomen, maar de lezer voor wie dit boek uiteindelijk bedoelt is, kan gedurende het lezen lekker gissen naar de dader. Ik ben blij met auteurs zoals Eva. Stiekem had ik gewild dat haar boeken er waren toen ik nog op school zat. Wat had ik het leuk gevonden om me helemaal vast te bijten in een jeugdthriller als Fataal!

Bestemming geluk

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk