Follow me:

Boekrecensie: Kraai & Koninkrijk

Title: Kraai & Koninkrijk
Author: Leigh Bardugo
Publisher: Blossom Books
Release date: Mei 2021
Genre: YA Fantasy
Rating: ★★★★★ 5.0

Een aantal weken terug, kreeg ik de paperbacks van De Kraaien duologie opgestuurd. Deze boeken van Leigh Bardugo zijn wereldwijd razend populair. Zeker nu er een Netflix Original serie op is gebaseerd. Het eerste deel List en leugens las ik direct toen ik de boeken binnenkreeg. Na een moeilijke start, werd ik helemaal in het verhaal van Kaz en zijn bende gezogen. Ik kon dan ook niet wachten om het vervolg en tevens laatste deel Kraai & Koninkrijk te lezen.

Verhaal

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Personages

Net zoals in het eerste deel van de serie, volgen we in Kraai & Koninkrijk Kaz en zijn bende: Jesper, Inej, Nina, Mathias en Wylan. Daarin leerde we de achtergrondverhalen van een aantal personages al goed kennen. Hoe zijn ze geworden wie ze zijn vóór de gebeurtenissen in het verhaal. Wat ik heel leuk vind aan Kraai & Koninkrijk is dat er een aantal personages zijn die in dit tweede deel meer aandacht krijgen. We krijgen nu ook een kijkje in hun geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan Wylan en zijn verleden met zijn vader. Want wat heeft zich nu eigenlijk echt afgespeeld vroeger? Nu ik de serie heb uitgelezen, voelen alle personages compleet en heb ik met een gerust hart afscheid van ze kunnen nemen.

Leigh Bardugo heeft een perfecte balans gevonden in Kraai & Koninkrijk tussen het schrijven van een plotgedreven en karaktergedreven verhaal.

Schrijfstijl

Oplichting, complotten, hebzucht en een verlangen naar wraak zijn de drijfveren van deze serie. De spanning is intens met heel veel actie en drama. Voor ik aan dit boek begon, vroeg ik me echt af hoe Leigh Bardugo zichzelf zou kunnen overtreffen. Ze had immers met het eerste deel al een van de meest diverse en fantastische cast van personages gecreëerd met zulke verschillende persoonlijkheden. Maar ik snap nu helemaal waarom iedereen weg is van Leigh Bardugo, want in Kraai & Koninkrijk doet ze er gewoon nog een schepje bovenop! Ik vond het mooi om te zien dat haar personages gedurende het verhaal groeien en ze met elkaar een hecht team vormen. Naast alle drama, weet Leigh er af en toe ook nog wat luchtigheid in te gooien met humor die met name van Jesper en Nina afkomstig zijn.

Conclusie

Tja wat zal ik zeggen. Kraai & Koninkrijk is een meesterwerk. Ik denk dat De Kraaien duologie vanaf nu mijn favoriete YA fantasy serie is. De Grisha trilogie vond ik ook heel leuk, maar wat ik zo leuk vind aan De Kraaien is dat magie net even wat meer op de achtergrond is en de relaties tussen de personages onderling veel meer centraal staat. Leigh Bardugo heeft een perfecte balans gevonden in Kraai & Koninkrijk tussen het schrijven van een plotgedreven en karaktergedreven verhaal. Ik kan geen enkel kritiekpuntje opnoemen. Je zou dus kunnen zeggen dat Leigh een perfect boek heeft geschreven met Kraai & Koninkrijk. Als het aan mij ligt in ieder geval wel. Ik ben verliefd!

Kraai & Koninkrijk

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Benieuwd naar mijn recensie over het eerste deel in De Kraaien duologie List en Leugens? Klik dan hier.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk