Follow me:

Shadow and Bone: Waarom ik De Duisterling geweldig vind

You love him or you hate him: De Duisterling. De bad guy uit De Grisha trilogie van Leigh Bardugo en de Netflix serie Shadow and Bone. Toen ik aan De grisha trilogie begon, was het voor mij al snel duidelijk. Ik vond De Duisterling geweldig. Naarmate ik in de trilogie vorderde veranderde ik regelmatig van standpunt, maar mijn eindconclusie is nog steeds: GE-WEL-DIG. Toch zijn er ook heel wat mensen die hem liever dood dan levend zien. Waarom ik hem zo leuk vind? Dat leg ik je in dit artikel uit.

Ben BarnesΒ 

Laat ik beginnen met vertellen dat ik De Duisterling voornamelijk in de boeken echt briljant vind. In de Netflix serie vind ik De Duisterling ook geweldig, maar veel angstaanjagender. Dit heeft alles te maken met Ben Barnes die zijn rol zeer geloofwaardig en overtuigend weet neer te zetten. En laten we niet vergeten te noemen dat Ben Barnes geen straf is om naar te kijken. Hij is hotter dan hot. En hallo, dat accent van hem! Maar goed in de boeken heb ik maar weinig met het personage Mal en veel meer met De Duisterling. Hoewel hij fouter dan fout is, heb ik ook een zwak voor hem. In de serie daarentegen komt zijn wreedheid zo overtuigend over, dat ik af en toe wel eventjes moest slikken. Maar ook dat maakt hem een fantastisch personage!

Een echte schurk

Mijn issue met slechteriken in YA fantasy boeken, is vaak dat de slechtheid in het personage vanuit het niets lijkt te zijn ontstaan. Er is geen specifieke reden waarom hij of zij slecht is. Dat zorgt ervoor dat ik me veel minder goed kan inleven in het personage. In tegenstelling tot de slechterik, is de good guy altijd een mooi rond personage. Daardoor word je als lezer eigenlijk een soort van richting in geduwd. Maar Leigh Bardugo heeft dit bij de Duisterling veel beter aangepakt. Ik geloof echt dat hij in eerste instantie goede bedoelingen had. Hij ging er alleen op een verkeerde manier mee op. Daar had De Duisterling zo zijn redenen voor. Wat zijn daden absoluut niet rechtvaardigen, maar ze komen wel ergens vandaan en komen niet uit de lucht vallen.

Sterke persoonlijkheid

In boeken hou ik er enorm van als een personage een sterke persoonlijkheid heeft. Of dit nu om een vrouwelijk of mannelijk personage gaat. De Duisterling doet alles wat nodig is om te krijgen wat hij wilt en voelt daar geen berouw bij. Toch zijn er ook situaties (in de boeken meer dan in de serie) waarin De Duisterling zijn pantser afdoet en we zijn breekbare kant zien. Zijn persoonlijkheid is mega ingewikkeld, maar dat maakt hem des te mysterieuzer en interessanter om te volgen.

Ik kom er gewoon open voor uit: ik vind De Duisterling helemaal geweldig. Ja, ik vind hem zelfs leuker dan Mal. Veel leuker zelfs. Tijdens het lezen hoopte ik constant dat De Duisterling zou eindigen met Alina. Darlina fan, anyone? En ja I know, hij is slechter dan slecht. Een sociopaat. Maar hΓ©, ik zeg ook niet dat ik in real-life met hem zou trouwen he?!Β 

*Dit is een artikel die is ontstaan uit een betaalde samenwerking. Dat beΓ―nvloedt mijn mening niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk