Follow me:
Allesbehalve

Boekreview: Allesbehalve oké

Title: Allesbehalve Oké
Author: Laura Steven
Publisher: Karakter Uitgeverij
Release date: april 2018
Genre: YA contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.5

Toen Karakter Uitgeverij vroeg of ik Allesbehalve Oké wilde recenseren was ik direct enthousiast. Ik zag een afbeelding van de cover en werd daardoor opslag verliefd. Ik vond de omslag zo vrolijk en helemaal van deze tijd met veel details. Kijk er maar eens een tijdje naar en je zult er van alles in ontdekken! Maar was ik net zo enthousiast over het verhaal zelf? Je leest het hieronder!

Verhaal

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van eeninternationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Belangrijk topic

Zoals op de achterflap ook al te lezen is, gaat dit verhaal over slutshaming. Izzy wordt geheel onverwachts onderdeel van een groot online-schandaal omdat er naaktfoto’s van haar uitlekken. Vanaf dat moment ziet iedereen haar alleen nog maar als een ‘slet’, ‘hoer’ of nog erger. Geheel onterecht natuurlijk! Degene die bekritiseerd zou moeten worden is de dader die haar foto’s heeft verspreid.

Nu we leven in de tijd waarin de #metoo beweging op gang is gekomen en waarin er regelmatig iets verschijnt in de media over slutshaming, is het des te belangrijker dat er ook boeken over geschreven worden. Want hoewel je het misschien niet beseft, gebeurd dit vaker dan je denkt. De bekende vlogger Laura Ponticorvo en vele andere celebrity’s zijn slachtoffer geworden van slutshaming waarbij inbreuk is gemaakt op hun privacy. En niet alleen celebrity’s hebben hier mee te maken..

Een flinke dosis humor

Denk je nu: poe dit is iets wat te serieus voor mij? No worries! Het boek bevat een flink portie humor. Ik zal niet ontkennen dat het uitlekken van Izzy’s naaktfoto’s een grote rol speelt in het boek, maar er is zoveel meer. Laura heeft er heel goed voor gezorgd dat het verhaal luchtig blijft. Dit komt met name door de creatieve schrijfstijl die Laura heeft. Ik heb echt nog nooit een verhaal gelezen die is geschreven zoals Allesbehalve Oké.

Schrijfstijl

Izzy is een blogger en het hele boek is dan ook geschreven in blogvorm. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat er niet echt uithaal tijdens het lezen. Ik zie het meer als het dagboek van Izzy, wat ik wel echt iets anders vind dat een blog. Izzy neemt je mee in haar leven en verteld je wat er de afgelopen tijd is gebeurd. We leren haar twee beste vrienden Danny en Ajita beter kennen en komen er al snel achter dat de ouders van Izzy zijn overleden. Ze is opgevoed door haar oma Betty die we ook leren kennen. Naast dat Izzy ons verteld wat er de afgelopen tijd is gebeurd, schrijft ze er ook regelmatig opmerkingen bij en die zijn echt hilarisch.

Hoofdpersonage

De hoofdpersoon Izzy O’Neill is een type meisje die ik, als ik haar zou tegenkomen niet direct zou aanspreken. Ik weet nog goed dat ik na de eerste hoofdstukken nog dacht: als ik me maar niet ga irriteren aan haar! Al die grapjes die ze maakt.. ik vond het soms een beetje teveel en vroeg me af of ze ook nog serieus kon zijn. Maar ik kwam er eigenlijk al snel achter dat Izzy haar onzekerheid verbergt in haar humor. Zodra je dat beseft, leer je de echte Izzy kennen: sterk en krachtig en kun je haar humoristische kijk op haar leven en de wereld alleen maar waarderen.

Conclusie

Laura heeft een ontzettend belangrijk en serieus onderwerp verweven in een verhaal met humor. Ik vond die mix in verhouding echt helemaal prima. Dit boek heeft me zeker aan het denken gezet. Hij staat inmiddels weer te shinen in mijn boekenkast, maar ik ga hem zeker nog eens lezen over een tijdje. Wat dan anders gaat zijn dan de eerste keer dat ik hem las? Ik zet een hele grote doos peanutbuttercups en nachos naast me neer tijdens het lezen! 😉

Ik ontving een recensie-exemplaar van Allesbehalve Oké van Uitgeverij Karakter. Dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk