Follow me:

Boekreview: De Selectie #1

Title: De Selectie
Author: Kiera Cass
Publisher: Best of YA
Release date: Juli 2014
Genre: YA dystopian
Rating: ★★★★★ 5.0

De selectie is zo’n boek wat vrijwel elke boekhandel wel heeft staan. Ik heb het boek dan ook al regelmatig gezien en elke keer zei ik tegen mezelf: ooit ga ik deze serie lezen. De serie bestaat uit vijf niet al te dikken boeken. De cover is erg mooi met de blauwe jurk, maar tegelijkertijd zorgde de cover er ook voor dat deze serie niet hoog op mijn TBR stond. Ik kreeg namelijk flinke fantasy en prinsessen vibes van de cover. Dat laatste klopt natuurlijk ook, maar ik had niet zoveel zin in een fatasy book over prinsessen. Ik hoorde recentelijk weer iemand erg enthousiast praten over De Selectie. Daarom besloot ik nu dan toch echt het eerste deel te lezen.

Verhaal

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.

Maar voor America Singer is de selectie een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten om een felle strijd aan te graan voor een kroon die ze niet wil. Maar dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Hoofdpersonage

Ik ben groot fan van America, het hoofdpersonage uit De Selectie. America is typisch zo’n meisje die nog jong is, maar een sterk karakter heeft en niet bang is om haar eigen mening te laten horen. Ik hou er altijd van om zulke boeken te lezen. America wil eigenlijk helemaal niet mee doen aan De Selectie. Ze vind de prins maar een rare en is bovendien al enorm verliefd op haar geheime liefde Aspen. Als Aspen haar aanmoedigd om toch mee te doen, schrijft ze zich toch in. Haar moeder springt een gat in de lucht. Die wilde sowieso al graag dat America mee zou doen. Deelname aan de Selectie betekent namelijk veel extra’s voor haar de familie.

Eenmaal in huis bij de prins, komt ze er al snel achter dat de prins heel anders is dan ze dacht. Hij is eigenlijk een hele nuchtere jongen die alles ook maar zo goed mogelijk probeert te doen naar de maatstaven wat van hem verwacht wordt. Doordat achter zijn uiterlijk eigenlijk een hele lieve en zorgzame jongen zit, ben ik helemaal verliefd geworden op Prins Maxon!

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Kiera is heel fijn en past prima bij het YA genre. Ze schrijft heel begrijpelijk, vlot en luchtig. Daardoor lees je dit boek (wat overigens sowieso niet heel dik is) lekker snel uit. We lezen het verhaal vanuit America’s personage. Verwacht geen boek met veel diepgang, want dat is het zeker niet. Maar dat is ook eigenlijk niet wat ik verwacht bij een verhaal als deze. Ik las overigens ergens dat iemand dit boek vergeleek met The Hungergames. Ik deel deze mening absoluut niet. Ja het heeft dystopische elementen, maar The Hungergames bevat heel veel actie en gevechten. Dat komt in De Selectie helemaal niet aan de orde.

Conclusie

De Selectie deed me regelmatig denken aan een mix van The Bachelor en American Next Top Model. The Bachelor is een datingprogramma op televisie waarin een man op zoek gaat naar zijn ware liefde. Hij nodigt 10 meisjes uit om met hem mee te gaan op vakantie, om ze daar beter te leren kennen. Dit is in De Selectie eigenlijk niet anders! Daarnaast strijden de meisjes om er het mooiste uit te zien voor de prins en zien ze zichzelf regelmatig als rivalen. Al moet ik zeggen dat dit helemaal niet heel erg aanwezig is in het boek. Niet te overdreven zoals bij American Next Top Model. Ik ga nu snel naar de boekhandel voor deel twee, want ik ben nog lang niet klaar met het wegzwijmelen bij prins Maxon!

Goed nieuws! Op het moment dat ik dit schrijf, zijn alle delen van De Selectie nu afgeprijsd voor €10,- bij Bol.com. Wacht dus niet langer en bestel ze direct! 🙂

dimly

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk