Follow me:

Boekreview: Dear Evan Hansen

Title: Dear Evan Hansen
Author: Val Emmich
Publisher: Poppy
Release date: Oktober 2018
Genre: YA contemporary
Rating: ★★★★✩ 4.5

Wauw, neem even de tijd om deze mooie cover te bewonderen! Dear Evan Hansen is een boek waar ik nog weinig mensen over heb gehoord en toch regelmatig voorbij zie komen online. Ik heb dit boek echt gekocht op de cover en wist verder vrij weinig over het verhaal. Ik ging er dus blanco in. Benieuwd wat ik ervan vond?

Verhaal

When a letter that was never meant to be seen by anyone draws high school senior Evan Hansen into a family’s grief over the loss of their son, he is given the chance of a lifetime: to belong. He just has to stick to a lie he never meant to tell, that the notoriously troubled Connor Murphy was his secret best friend.

Suddenly, Evan isn’t invisible anymore–even to the girl of his dreams. And Connor Murphy’s parents, with their beautiful home on the other side of town, have taken him in like he was their own, desperate to know more about their enigmatic son from his closest friend. As Evan gets pulled deeper into their swirl of anger, regret, and confusion, he knows that what he’s doing can’t be right, but if he’s helping people, how wrong can it be?

No longer tangled in his once-incapacitating anxiety, this new Evan has a purpose. And a website. He’s confident. He’s a viral phenomenon. Every day is amazing. Until everything is in danger of unraveling and he comes face to face with his greatest obstacle: himself.

A simple lie leads to complicated truths in this big-hearted coming-of-age story of grief, authenticity and the struggle to belong in an age of instant connectivity and profound isolation.

Broadway Musical

Dear Evan Hansen is van origineel een musical die erg populair is op Broadway. De musical heeft al meerdere awards gewonnen en de zalen zitten nog elke avond vol. Het verhaal is geschreven door Steven Levenson en de liedjes zijn bedacht door Benj Pasek en Justin Paul. Omdat de musical zo populair is, maar het niet voor iedereen mogelijk is om naar Broadway te komen, besloten de schrijvers er een roman van te maken. Schrijven van een roman is iets heel anders dan het schrijven van een musical. Om die reden besloten de makers van de musical Val Emmich te vragen om een boek te schrijven.

Personages

In het boek volgen we Evan Hansen. Evan is een heel onzekere jongen met weinig sociale vaardigheden. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont samen met zijn moeder in een klein huis. Doordat Evan moeite heeft met contact maken, gaat hij naar therapie. Een afspraak die hij met zijn therapeut heeft gemaakt, is dat hij elke dag een brief naar zichzelf schrijft. Deze brief moet positief zijn. Maar als op een dag een brief in de handen van Connor Murphy belandt, verandert het leven van Evan compleet. Connor pleegt diezelfde dag namelijk zelfmoord. Het enige wat hij bij zich had was de beruchte brief van Evan. Door dit misverstand denken de ouders van Connor dat Evan zijn beste vriend was. Hoe verzin je het he?!

Er zijn ook een aantal hoofdstukken in het boek geschreven vanuit Connor’s perspectief. In deze hoofdstukken kom je meer te weten over waarom Connor zelfmoord heeft gepleegd. Deze hoofdstukken zijn geschreven vanuit de geest van Connor, waarin hij eigenlijk mee kijkt met alle gebeurtenissen. Ik vond deze hoofdstukken ook echt wat toevoegen aan het verhaal.

Conclusie

Dear Evan Hansen is een mooie, emotionele en aangrijpende YA roman vol met belangrijke thema’s. Denk aan eenzaamheid en zelfmoord. Tijdens het lezen heb ik de Spotify lijst van de musical opgezet. Zo kon ik de musical toch ook een beetje ervaren. Ik wist eigenlijk al vanaf de eerste pagina dat ik dit boek hoog zou gaan beoordelen. Soms weet je dat gewoon al heel snel. In het voorjaar van 2019 ga ik naar New York en hoop ik de musical te kunnen bezoeken. Want één ding is zeker. Na het lezen van de roman, heb ik dit verhaal en Evan in m’n hart gesloten.

evanhansen

 

 

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk