Follow me:

Boekreview: Een ongewoon huwelijk

Title: Een ongewoon huwelijk
Author: Tayari Jones
Publisher: Harper Collins
Release date: september 2018
Genre: Roman
Rating: ★★★★✩ 4.5

Een ongewoon huwelijk is een boek waar ik eigenlijk nog weinig mensen over heb gehoord. Wie ik er wel over heb gehoord? Barack Obama en Oprah Winfrey. Twee iconen die het meteen de moeite waard maakte voor mij om dit boek te gaan lezen.

Verhaal

Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar gerukt worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place.

Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Ondertussen ontdekt Roy in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde standhouden op het scherpst van de snede?

Personages

We volgen drie personages in dit boek. Allereerst Roy, die onschuldig in de gevangenis terecht komt. Daarnaast volgen we Celestial die als vrouw van een gedetineerde moet zien te overleven. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar jeugdvriend Andre. Dit is tevens ook het laatste personage wat we volgen.

Ik heb echt grote bewondering voor Celestial. We kunnen ons allemaal denk ik niet voorstellen hoe het voor haar moet zijn geweest om te horen dat je man 12 jaar celstraf krijgt opgelegd. Natuurlijk is het voor Roy het verschrikkelijkste. Hij gaat immers onschuldig de gevangenis in. Maar wat dit boek zo mooi weergeeft, is dat het leven als echtgenoot ook in één moment compleet instort.

Ook voor Roy krijg je veel respect. Onschuldig opgepakt worden is denk ik een angst voor velen. Hij laat zijn vrouw thuis achter en moet maar hopen dat zij op hem wil wachten. Maar ondanks dat bleef Roy al die jaren hoop houden. Hij gaf niet op. Dat vond ik echt heel mooi om te lezen.

Het is zo mooi geschreven dat je elk moment verwacht een emotionele breakdown te krijgen.

Schrijfstijl

Toen ik begon met het lezen van dit boek, had ik wel wat moeite met de schrijfstijl. Het is heel anders dan ik tot nu toe gewend ben. We volgen afwisselend hoofdstukken vanuit de drie personages die ik hierboven noemde. Dit vind ik altijd een hele fijne manier van lezen en was dan ook blij dat Tayari Jones dit ook heeft gebruikt in haar boek. De personages vertellen vanuit de ik-persoon aan de lezer, wat er is gebeurd. Daarin komen veel herinneringen van vroeger terug. Dat zorgde ervoor dat ik af en toe wat moeite had met het onderscheiden van het heden en het verleden. Ondanks dat, vond ik de schrijfstijl heel emotioneel. Het is zo mooi geschreven dat je elk moment verwacht een emotionele breakdown te krijgen.

Het is een boek die ik niet snel zal vergeten en iedereen aanraad om te lezen. Sla wel eerst tissues in!

Conclusie

Qua verhaal is Een ongewoon huwelijk denk ik het mooiste boek dat ik ooit in m’n leven heb gelezen. Het is een emotionele rollercoaster en zorgt ervoor dat je alsmaar wil blijven doorlezen. Ik heb geen favoriet personage, want doordat je vanuit alle drie de personages leest, heb je voor iedereen begrip. Uiteindelijk is iedereen slachtoffer geworden van een vreselijke gebeurtenis. En met iedereen, bedoel ik ook echt iedereen. Een ongewoon huwelijk heeft diepe indruk op me gemaakt. Het is een boek die ik niet snel zal vergeten en iedereen aanraad om te lezen. Sla wel eerst tissues in!

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.huwelijk

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk