Follow me:

Waarom ik overstapte van mijn Kobo ereader Aura One naar de Aura H2O

Onlangs kocht ik een nieuwe ereader. Ik had er al eentje. Namelijk de Kobo Aura One. De summum onder de Kobo ereaders. Hoewel ik heel blij was met deze ereader, besloot ik toch om een andere aan te schaffen: de Kobo Aura H2O. In deze blogpost vertel ik je waarom en hoe deze nieuwe ereader bevalt.

Kobo Aura One

ereaderLaat ik voorop stellen dat er niets mis is met de Kobo Aura One. Het is een prima ereader die ik dan ook met veel plezier heb gebruikt. De Aura One is de grootste ereader van Kobo met een schermgrootte van 7,8 inch en bevat geen opstaande randen. Daardoor is deze ereader te vergelijken met de tablets van nu. Alleen dan een stuk lichter in gewicht uiteraard. Wat ik ook heel erg fijn vond aan deze ereader is de ComfortLight PRO. Dit licht zorgt er automatisch voor dat het mee kleurt met de dag. Een functie die voor veel mensen ook als fijn gevonden wordt is dat deze ereader waterdicht is. Je kunt er dus prima mee in bad lezen. Ik heb zelf geen bad, dus heb het gemak van deze functionaliteit nooit kunnen ervaren. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen een heerlijke uitkomst is!

Wat ik er minder fijn aan vond, was dat deze ereader als enige Kobo ereader geen opstaande randen heeft. Mooi? Jazeker! Praktisch? Niet echt. Door het relatief grootte scherm, is de ereader ook wat zwaarder (230 gram). Dit is absoluut niet zwaar, maar hierdoor is het wel fijner om hem met twee handen vast te houden. Dit is geen enkel probleem als je lekker op de bank of in de trein zit te lezen. Wil je echter in bed lezen, dan wordt het al wat ingewikkelder. Lig ik bijvoorbeeld op m’n zij, dan hou ik de ereader met één hand vast. Gevolg hiervan is, dat ik regelmatig ongewenst een pagina omsla. Je hebt minder grip doordat de opstaande randen missen. Daardoor voelde ik me genoodzaakt om in bed enkel op mijn rug te lezen, waardoor ik met beide handen mijn ereader kon vasthouden.

Dit hoeft geen probleem te zijn. Als jij nooit in bed leest bijvoorbeeld. Of als je het prima vindt om alleen op je rug te lezen. Ik merkte nadat de tijd vorderde, dat ik toch ook wel vaak op m’n zij lag te lezen. Ik ging na verloop van tijd die opstaande rand missen. Dit was voor mij voldoende reden om toch op zoek te gaan naar een andere ereader.

Wensenlijstje

Dus ik ging op zoek naar een nieuwe ereader. Ik had een wensenlijstje opgesteld met eisen waaraan mijn nieuwe ereader moest voldoen. Het scherm moet niet te klein zijn. Ik wilde een ereader met opstaande randen. De batterij moet lang meegaan en hij moet waterdicht zijn. Oh en de belangrijkste eis: ik wilde perse weer een Kobo ereader. Dit merk ereader bevalt me erg goed. Daarnaast heb ik ook een Kobo Plus abonnement. Met een Kobo ereader worden je aankopen direct gesynchroniseerd.

Kobo Aura H2OΒ 

ereaderUiteindelijk kwam ik uit bij de Aura H2O edition 2. Deze ereader is al een tijdje op de markt. Vorig jaar kwam de tweede editie uit, met een aantal verbeterpunten en nieuwe functionaliteiten. Hierdoor komt deze ereader heel dicht in de buurt bij de Kobo Aura One.

Zo heeft deze ereader nu ook de Comfortlight PRO functie. Gun je ogen voldoende rust tijdens het lezen en op deze manier gaan ze hopelijk ook nog wat langer mee. πŸ™‚ Ook is het geheugen uitgebreid naar 8GB. Doordat deze ereader ook waterdicht is, is een extern geheugenkaartje niet mogelijk. Maar 8GB aan intern geheugen, krijg ik echt niet vol!

De schermgrootte van de Kobo Aura H2O is 6,8 inch en is hiermee dus wel een stukje kleiner dan de Aura One. Toch vind ik deze grootte ook echt nog prima en mis ik het 7,8 inch scherm totaal niet. De Aura H2O is ook een stukje lichter. Hij weegt 207 gram. Dit verschil zorgt er voor, dat hij makkelijker vast te houden is met één hand. En deze ereader heeft dus de opstaande randen, waardoor ik in alle houdingen die ik maar kan bedenken, in bed kan lezen! πŸ™‚

Wat me ook opviel bij deze ereader ten opzichte van de Aura One, is dat de batterij veel langer mee gaat. Dit viel me bij de Aura One eigenlijk best wel tegen. Ik denk dat ik er drie tot vier avonden mee kon lezen. Daarna moest ik hem alweer opladen. De H2O gaat nu al zeker een week mee en is nog geen eens voor de helft leeg.

Conclusie

Is de Aura One dan slecht? Nee zeker niet. Ook deze ereader kan ik van harte aanbevelen. Het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt en waar je het vaakst leest. Ik lees veel in bed en ging daardoor de opstaande randen missen. Toch koos ik destijds voor de Aura One omdat ik het wel heel mooi vond zonder opstaande randen. Je moet keuzes maken en de Kobo Aura H2O (€180,-) is voor mij gewoon net wat praktischer dan de Kobo Aura One (€230,-). Bedenk voordat je een ereader gaat kopen goed wat jij belangrijk vindt. Maak een lijstje en check op de Kobo website welke ereader daar dan het beste op aansluit. Dan komt het helemaal goed. πŸ™‚

Inmiddels is er de nieuwe Kobo ereader Forma uitgekomen. Op het moment van schrijven, was deze ereader er nog niet.Β ereader

Volg je mij al op Instagram? Daar deel ik nieuws, reviews en heel veel lees inspiratie. Ik zou het leuk vinden als ik je daar ook tref. πŸ™‚ Scan de onderstaande afbeelding in Instagram of zoek me op via @booksanddreamsnl

 

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk