Follow me:

Boekreview: The How & The Why

Title: The How & The Why
Author: Cynthia Hand
Publisher: Harper Teen
Release date: November 2019
Genre: YA Contemporary
Rating: ★★★★★ 5.o

The How & The Why vam Cynthia Hand is de release van 2019 waar ik het meest naar uitkeek. Ik moest er alleen wel op wachten tot het einde van het jaar. Maar, dan krijg je ook wat. The How & The Why behoort absoluut tot mijn favoriete boeken van dit jaar? Waarom? Dat lees je in deze recensie.

Verhaal

Cassandra McMurtrey heeft de beste ouders waar een meisje om zou kunnen vragen. Ze hebben Cass een leven gegeven dat ze voor niets of niemand zou willen ruilen. Nee, Cass heeft alles wat ze nodig heeft. Maar ze heeft ook vragen. Waar ze vandaan komt bijvoorbeeld. Vragen die haar adoptieouders niet kunnen beantwoorden, ongeacht hoeveel ze van haar houden. Maar achttien jaar geleden schreef iemand Cass een reeks brieven. Iemand die haar wel de antwoorden kan geven waar ze naar op zoek is.

Personages

In The How & The Why volgen we de achttienjarige Cass. Ze heeft een fijn leven met leuke ouders en een geweldige beste vriendin. Toch mist er iets. Namelijk antwoorden op de vraag wie ze nou eigenlijk is. Cass is namelijk geadopteerd. Dat maakt dit verhaal heel persoonlijk voor mij. Ik ben namelijk ook geadopteerd en heb een lange tijd met dezelfde vragen rondgelopen als Cass. Ondanks dat Cass dolgraag op zoek wil naar antwoorden, wil ze haar adoptieouders niet kwetsen. Zeker niet nu haar moeder wanhopig wacht op een nieuw hart. Als deze niet snel beschikbaar komt, zal ze binnen zes weken overlijden.

Daarnaast komen we ook veel te weten over de biologische moeder van Cass, S. Zij schreef namelijk brieven naar Cass gedurende haar zwangerschap. S was nog maar zestien jaar oud toen ze zwanger werd. De brieven die door het hele boek verspreid zijn, hebben mij erg geholpen. Iedereen zijn geschiedenis is uiteraard anders, maar deze brieven zijn heel oprecht geschreven. Ik denk dat er heel veel waarheden in zitten. Veel emoties die iedere moeder die zijn kind (moet) afstaan doormaakt. Ik vond S heel dapper en heb ontzettend veel bewondering voor haar. Maar dat geldt overigens ook voor Cass. Want Cass is absoluut niet perfect. Maar ze is enorm gegroeid.

Schrijfstijl

Zoals ik hierboven al noemde, volgen we Cass gedurende haar zoektocht naar haar verleden. Daarnaast maken we een stap terug in de tijd naar achttien jaar geleden. Het jaar waarin Cass haar biologische moeder zwanger werd van haar. Dit verhaal is heel emotioneel en geloofwaardig geschreven. De auteur van The How & The Why Cynthia Hand, is zelf ook geadopteerd toen ze zes maanden oud was. Ook zij is een periode doorgegaan waarin ze op zoek ging naar antwoorden. Antwoorden die ze overigens nooit heeft gekregen. Maar het feit dat ze zelf zoiets heeft meegemaakt, maakt dit boek heel oprecht. Wat ik ook heel tof vond was dat ze de brieven van S door heel het boek heeft verspreidt en dat Cass er pas heel laat in het verhaal vanaf weet. Cynthia had er ook voor kunnen kiezen om de verhaallijn zo te laten lopen dat Cass een brief leest en we vervolgens haar reactie daarop lezen. Zo is dit boek niet geschreven en dat vond ik heel verrassend.

Cynthia Hand is abosluut de juiste persoon geweest om dit verhaal te schrijven. Het is geloofwaardig, emotioneel en oprecht.

Conclusie

The How & The Why heeft me diep geraakt. Dit kwam uiteraard niet als een verrassing aangezien het een verhaal is dat persoonlijk heel dichtbij komt. Ik herkende heel veel van de emoties van Cass en de obstakels waar ze tegenaan liep. Mijn persoonlijke zoektocht naar mijn biologische moeder was een hele moeilijke periode in m’n leven. Ik heb daar destijds veel over gepraat met een psycholoog. Ik weet nog heel goed dat hij me zei dat mijn verleden niet mijn toekomst bepaald. Die zin is me altijd bij gebleven en heeft me ook heel erg geholpen. Ik vond het dan ook ontzettend bijzonder en tof om deze zin terug te zien op de cover van The How & The Why. Daardoor was ik ervan overtuigd dat Cynthia de juiste persoon was om dit verhaal te schrijven. Dat heeft ze perfect gedaan en ik weet zeker dat ze jullie, geadopteerd of niet, ook zeker gaat raken in je hart.

De Schoonmoeder

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk