Follow me:

Boekreview: Wintereiland

Title: Wintereiland
Author: Jenny Colgan
Publisher: Luitingh-Sijthoff
Release date: Oktober 2019
Genre: Feelgood Roman
Rating: ★★★★✩ 4.0

Wat was ik blij te horen dat het laatste deel in de Café Zon & Zee-serie dit jaar zou uitkomen. De eerste twee delen in deze serie vond ik zo leuk. Het is heerlijk om te lezen over Flora en haar mede eilandbewoners. Dit laatste deel speelt zich af in de winter rondom de kerstperiode. Of dit een aanrader is voor de kerstvakantie, lees je in deze recensie.

Verhaal

Het is winter op het eiland Mure. Een tijd om samen door te brengen, bij een knapperend haardvuur, en te genieten met de mensen van wie je houdt – tenzij je natuurlijk per ongeluk zwanger bent van je ex-baas en niet weet hoe je het moet vertellen. Kan Flora in het seizoen van vrede op aarde haar geheim delen en haar relatie met Joël redden?

Ondertussen probeert Saif, de dokter op het eiland en vluchteling uit het door oorlog verscheurde Syrië, te genieten van zijn eerste westerse kerst met zijn zonen – maar zonder zijn vermiste vrouw. Kan het kleine gezin troost en vreugde vinden?

Personages

Net zoals in de eerste twee delen, draait het in deze serie niet om één specifiek personage. Maar als ik toch een hoofdpersonage zou moeten noemen, dan is dat Flora. Ze runt Annie’s Café op de hoofdstraat van het eiland Mure. Hoewel het eiland eigenlijk maar bestaat uit één straat, is Annie’s Café altijd een centraal punt geweest voor de eilandbewoners. Flora en haar werknemers begroeten je altijd hartelijk, met een warme drank en een heerlijk taartje. Ik merkte in dit slotdeel van de serie echt dat Flora ontzettend is gegroeid sinds haar terugkomst op het eiland. Ik denk dat ze een goede keuze heeft gemaakt om terug te komen, voor zowel haar professionele als persoonlijke leven. Ondanks dat heeft ze nog steeds wat obstakels in haar leven op relatiegebied.

Joel is de ex-baas van Flora met wie ze nu een relatie heeft. Ook in dit boek is het een personage die we naar mijn mening niet volledig leren kennen. We krijgen een klein stukje te zien van zijn verleden wat enigszins verklaart waarom hij doet hoe hij doet. Maar ik zou hem graag wat beter leren kennen.

Een ander belangrijk personage is Saif. Hij is een dokter en een Syrische vluchteling die met zijn kinderen naar Mure is gekomen. Zijn verhaal breekt je hart. Gebeurtenissen uit het verleden hebben een grote invloed op zijn huidige leven. En ondanks dat zijn twee zoontjes inmiddels gewend zijn aan het leven op Mure, dragen zij de verschrikkelijke gebeurtenissen ook voor altijd met zich mee.

Gelijk vanaf de eerste bladzijde word je als lezer de wereld van Mure weer ingetrokken.

Schrijfstijl

Mocht je fan zijn van de schrijfstijl van Jill Mansell, dan ga je Jenny haar boeken ook heel leuk vinden. Net als bij Jill Mansell volg je verschillende personages en zijn de hoofdstukken ook afwisselend van personage geschreven. Hierdoor heb ik echt het idee dat ik Mure en haar eilandbewoners goed leer kennen. Als lezer voelt het alsof je ook een beetje onderdeel bent van deze bijzondere gemeenschap. Hoewel je vaak een boek dat onderdeel is van een serie vaak wel kan lezen als standalone, raad ik je dat bij deze serie niet aan. Als je echt het gevoel dat het eiland Mure met zich meebrengt wilt ervaren, kun je het beste de gehele serie vanaf het begin lezen.

Conclusie

Gelijk vanaf de eerste bladzijde word je als lezer de wereld van Mure weer ingetrokken. Wintereiland is het perfecte boek voor de kerstperiode. Geniet van elk moment, want voor je het weet is het boek uit. Ondanks dat het einde me ook met vragen achterliet, heb ik weer erg genoten van Jenny Colgan. Het gevaar bij series is dat het verhaal de gehele strekking van het oorspronkelijke verhaal kwijtraakt. Dat is bij Wintereiland zeker niet het geval. We leren de personages nog beter kennen dan we al deden. Als ik je een tip mag geven? Verwen jezelf dan en koop dit boek als kerstcadeau voor jezelf!

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Wintereiland

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk