Follow me:
hazelwoud

Boekreview: Hazelwoud

Title: Hazelwoud
Author: Melissa Alberts
Publisher: Uitgeverij Moon
Release date: Januari 2018
Genre: YA fantasy
Rating: ★★★✩✩

Een tijdje terug kreeg ik een super leuk pakketje binnen van Uitgeverij Moon. Hazelwoud van Melissa Alberts is eindelijk uit! Een boek waar ik al maanden naar uitkeek. Het klonk als een uniek verhaal, maar tegelijkertijd was ik ook heel sceptisch. Het is namelijk een fantasy boek en zoals jullie wellicht al weten, ben ik daar geen groot fan van. Toch kon ik niet wachten om het Hazelwoud te betreden!

De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice’ oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice’
moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt – de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma’s verhalen. Alice’ enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat:

BLIJF WEG UIT HET HAZELWOUD

Alice heeft haar oma’s fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waaróm hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma’s sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter
komen waar haar eigen verhaal begon… en vooral waar het misging?

Mysterieus en meeslepend

Vanaf de eerste bladzijde werd ik enorm in het verhaal getrokken. Door middel van een aantal flashbacks leer je de personages goed kennen. Zo kom je er al snel achter dat Alice en haar moeder altijd op de vlucht zijn voor het ongeluk. Nu wonen ze alweer een tijdje in New York en lijkt alles eindelijk goed te gaan, totdat Alice haar moeder wordt ontvoerd. Terwijl Alice op zoek is naar haar moeder, maakt ze allerlei raren dingen mee en komt ze vreemde figuren tegen. Dit maakte het verhaal zeker aan het begin ontzettend mysterieus en spannend. Dit heeft er voor gezorgd dat ik constant wilde doorlezen!

De enige aanwijzing die Alice heeft gehoord is dat ze niet naar het Hazelwoud, de plek waar haar oma Althea heeft gewoond, moet komen. Alice wil hoe dan ook haar moeder vinden en besluit samen met een klasgenoot en groot fan van Althea’s sprookjesboek, Ellery Finch naar het Hazelwoud op zoek te gaan ondanks de waarschuwing van haar moeder.

Ingewikkeld

Vanaf dat moment nam het verhaal een hele andere wending en werd het erg ingewikkeld. Er gebeurde opeens zoveel, dat ik het niet helemaal kon bijhouden. Werkelijkheid en illusie liepen door elkaar heen. Dit werkte voor mij verwarrend. Jammer, want ik vond de eerste helft van het boek écht verassend goed.

Personages

Je leeft met Alice mee omdat haar moeder ontvoerd is en er niemand is die voor haar kan zorgen. Maar ik voelde meer sympathie voor Ellery Finch. Hij is lief, vrolijk en benaderbaar terwijl Alice op me overkwam als een zeer gesloten meisje en soms zelfs egoïstisch. Volgens komt er nog een deel uit in deze serie en ik hoop dan ook dat Melissa het personage Ellery weer laat terugkomen.

Conclusie

Melissa brengt een sprookjes wereld tot leven in de ‘echte’ wereld. Ik vond dit een unieke leeservaring. Dit komt met name in de eerste helft van het boek ontzettend goed naar voren. Wat ik ook erg leuk vind is dat het boek van Althea niet een typisch sprookjesboek is, maar juist een dark en creepy verhalenboek. Dat maakte het verhaal mysterieus en stiekem ook wel een beetje eng!

Het verhaal neemt je mee naar een bijzondere wereld waar werkelijkheid en illusie telkens afwisselen. Daar moet je wel van houden. Voor mij was dat iets te veel van het goede helaas. Maar als je daar van houdt, dan ga je dit boek enorm waarderen!

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

 

Share
Previous Post Next Post