Follow me:

Nu in de bioscoop: The Hate U Give

Toen ik in 2017 The Hate U Give van Angie Thomas las, was ik erg geraakt. Dit boek is geïnspireerd door de Black Lives Matter movement en groeide binnen no time uit tot een New York Times bestseller. Ik was dan ook niet verbaasd om te lezen dat er flink is gevochten voor de filmrechten. Afgelopen week was het eindelijk zover. The Hate U Give de film, draait eindelijk in de Nederlandse bioscopen. Uiteraard wilde ik deze film zo snel mogelijk zien. Want is het de makers gelukt dit bijzondere en heftige verhaal te verfilmen? Of, was het boek toch een stuk beter? Je leest het hier.

Verhaal

Starr Carter is zestien jaar oud dat opgroeit in een armoedige buurt. Tegelijkertijd gaat ze naar een dure particuliere school in een rijke buurt. Ze is samen met haar beste vriend Khalil op stap als hij wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs. Starr komt tussen twee vuren te staan: burgerrechtenactivisten willen dat ze getuigt om zo ‘Justice For Khalil’ te krijgen, maar drugsbaas King wil Starr juist het zwijgen opleggen en schuwt geen enkel middel om dat voor elkaar te krijgen.

Hoofdrollen

De hoofdrol Starr wordt gespeeld door Amandla Steinberg. Je kent haar wellicht van de boekferfilmingen Everything, Everything en The Darkest Minds. Amandla is pas twintig jaar oud, maar heeft dus al mooie filmtitels op haar naam staan en is daarmee inmiddels al best een ervaren actrice. Dit is terug te zien in The Hate U Give waarin Amandla de rol van Starr zeer overtuigend weet neer te zetten. Ze is er in geslaagd Starr tot leven te brengen. Kalil, de vriend van Starr die wordt doodgeschoten, wordt gespeeld door Algee Smith. Een nog onbekende acteur voor mij. KJ Apa, speelt Starr’s vriendje Chris. Ook geen onbekende in de filmindustrie, want KJ is de afgelopen jaren te bewonderen als Archie in Riverdale. De ouders van Starr worden gespeeld door Russell Hornsby en Regina Hall.

Conclusie

The Hate U Give het boek was al erg intens en de vraag was dan ook of dit ook over zou komen op het witte doek. De makers zijn er naar mijn mening absoluut in geslaagd om een overtuigende verfilming neer te zetten. Dit komt mede door het goede acteerwerk van de cast. Het verhaal wordt overtuigend gebracht en is in de goede sfeer gefilmd. Wat ik mooi vind aan dit verhaal, is dat heel goed wordt laten zien dat beide partijen in deze situatie fout bezig zijn en dat een verandering hierin teweeg brengen haast onmogelijk lijkt. De boodschap die schrijfster Angie Thomas wil overbrengen is naar mijn mening noodzakelijk in de tijd waarin we nu leven. Ras ongelijkheid is een zeer actueel onderwerp wat overal in de wereld nog steeds een probleem is. Ik ben ontzettend blij dat de verfilming van The Hate U Give goed heeft uitgepakt. Dit zorgt ervoor dat dit verhaal een nog groter publiek kan bereiken. Hou je niet zo van lezen, geen probleem. Kijk dan zeker de verfilming. Ik heb zowel het boek gelezen als de film gezien, maar een voorkeur voor één heb ik niet. Ik vond beide uitwerkingen ontzettend overtuigend!

Mijn beoordeling:  ★★★★★ 5.0 sterren

Benieuwd naar het boek? Je kunt deze op Bol.com bestellen, maar is ook gratis te lezen met Kobo plus!

Poet X

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk