Follow me:

Nu op Netflix: Blackpink

Kort geleden, las ik het boek Shine van Jessica Jung. Dit boek was voor mij een introductie in de K-popwereld. Het is een term waar ik wel eens van had gehoord, maar ik had geen idee wat het precies inhield. Na het lezen van dit boek, was mijn interesse in K-pop gewekt. Niet perse om zelf te luisteren. Maar de hele industrie vind ik enorm fascinerend. Daarom besloot ik de documentaire op Netflix te kijken over Blackpink: de populairste K-pop band van dit moment.

Verhaal

Koreaanse pop muziek, beter bekend als K-pop veroveren langzaamaan de hitlijsten. Niet alleen in Azië is dit genre enorm populair. Ook in Europa en Amerika wordt het steeds groter. Zo was Blackpink de allereerste K-pop band die op Coachella optrad. In de documentaire Blackpink: Light Up the Sky vertellen de leden van de band over hun weg naar het succes. Maar de docu was voor mij voornamelijk een introductie in de fascinerende K-pop wereld. Om een ster te worden in Azië, word je namelijk jarenlang getraind en klaargestoomd voor het echte werk. De leden van Blackpink vertellen dat ze soms wel veertien uur per dag moesten trainen om vervolgens elke maand keihard beoordeeld te worden door de productiemaatschappij. Zo zagen ze elke maand vriendinnen vertrekken. Vriendinnen die ze zo hard nodig hebben tijdens hun opleiding, want contact met familie is er nauwelijks.

Bandleden

Blackpink is een K-pop band die nog niet zo lang geleden is ontstaan. Na jarenlange training werd de band samengesteld en in 2016 voorgesteld aan de pers. Niet lang daarna scoorde ze hun eerste hit. Blackpink bestaat uit vier bandleden: Jennie, Lisa, Rosé en Jisoo. Allemaal meiden van rond de 25. In de documentaire vertellen alle leden afzonderlijk en gezamenlijk over wat hun weg naar succes is geweest en hoe ze deze intensieve training hebben ervaren.

Opbouw

De documentaire is eigenlijk te verdelen in twee delen. Enerzijds laten de bandleden zien hoe de band is ontstaan en welke harde leerweg ze daarvoor hebben moeten doorlopen. Naast dat ze lange dagen maken, leren ze als jong meisje al om om te gaan met keiharde kritiek. Bovendien is het traineeship om K-pop artiest te worden ook een enorme aanslag op je lichaam. Het tweede deel van de documentaire richt zich tot het succes van Blackpink. We kijken een kijkje achter de schermen bij hun wereldtournee (waarbij ze ook Amsterdam bezochten) met als hoogtepunt hun optreden in Amerika op Coachella.

Conclusie

De K-pop wereld is nog heel nieuw voor me. Ben ik fan van de muziek? Nee niet perse. Maar ik moet toegeven dat ik ook nog niet echt m’n best heb gedaan om het te luisteren. Het is vooral de wereld eromheen die ik enorm fascinerend vind. De weg er naartoe maar ook het enorme succes dat je als K-pop band in Korea, Azië, maar eigenlijk over de hele wereld kan hebben. Ik had nog niet eerder van Blackpink gehoord, maar na het zien van deze documentaire kan je je dat eigenlijk niet voorstellen. Ik ben blij dat de docu niet alleen de mooie kant van het succes laat zien, maar twee kanten schetst. Het extreme succes van Blackpink, maar ook de harde weg die ze daarvoor hebben moeten afleggen en wat ze daarvoor moesten opgeven. Wil je een kijkje in de K-pop wereld? Dan is deze docu zeker een aanrader.

Rating: ★★★✩✩ 3.0

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk