Follow me:

Shadow and Bone: Dit is hoe de personages verschillen ten opzichte van de boeken

Als boekenwurm kon je er in april bijna niet omheen. Shadow and Bone verscheen eindelijk op Netflix. Deze Netflix Original Serie is gebaseerd op de zeer populaire YA fantasy boeken van Leigh Bardugo die zich afspelen in de Grishaverse: De Grisha trilogie en De Kraaien duologie. Maar in hoeverre verschillen de personages in de Netflix serie ten opzichte van het origineel?

Inmiddels is de serie al een tijdje te zien op Netflix. Zowel de diehard fans van de boeken als nieuwe Grishafans reageren razend enthousiast op de Netflix serie. Nu ik de boeken gelezen heb en de serie in één weekend heb gebinged, hoor ik er ook helemaal bij en ben ik groot fan geworden. Zo groot, dat me zelfs wat kleine verschillen opvielen aan de personages.

De Duisterling

De Duisterling, gespeeld door Ben Barnes, is in de Netflix serie een stuk indrukwekkender dan zijn personage in de boeken. Hoewel hij daar zeker niet minder angstaanjagend is! Waar De Duisterling in de boeken vooral wordt ingegeven door pure honger naar macht, is De Duisterling zijn motief in de serie in eerste instantie om de Grisha te beschermen. Zijn motieven veranderen overigens wel en worden steeds corrupter met het verstrijken van de tijd. Op het moment dat we De Duisterling leren kennen in Shadow and Bone is zijn belangrijkste doel om eerst de macht te krijgen over Ravka en vervolgens over de rest van de wereld. 

Alina Starkov

Alina Starkov is het hoofdpersonage in De Grisha-trilogie. Jessie Mei Li zet haar personage zeer geloofwaardig neer in Shadow and Bone als je het mij vraagt. Zowel in de boeken als in de Netflix serie wordt Alina achtervolgt door racisme waardoor ze in een sociaal isolement belandt. In de serie wordt dit extra benadrukt met realistische voorbeelden. Racisme begon al bij haar ouderlijk huis en achtervolgen Alina van het Eerste Leger naar het Kleine Paleis. Die voorbeelden zorgen voor nog meer geloofwaardigheid en vind ik een hele goeie toevoeging. Haar indrukwekkende karakter is daarentegen precies hetzelfde in zowel de boeken als de serie.  

Mal Oretsev

Mal Oretsev maakt ook tal van veranderingen door kijkend naar de boeken en vervolgens de serie. In de boeken zou ik hem omschrijven als een alfamannetje. Ik vond hem daar ook niet het meest sympathieke personage. In de serie daarentegen komt zijn zachtere kant veel meer naar voren. Flashbacks naar het verleden laten in de serie zien dat Mal in zijn jeugd met veel angst te maken heeft gehad. In de boeken komt dit helemaal niet terug, wat ook het verschil in karakter zou kunnen verklaren. Ik vond hem in de serie in ieder geval veel leuker wat mijn kijk op zijn personage compleet heeft verandert. 

Kaz Brekker

Waar ik heel blij mee ben, is dat de makers van de tv-serie weinig hebben verandert aan het personage Kaz Brekker. Ik vond hem in De Kraaien echt fantastisch en dat is in de Netflix serie net zo. Kaz is de leider van de Ketterdam-bende en behoudt zijn meedogenloze en koude houding in de serie. Hoewel de serie een ander plot volgt dan de boeken, bewijst Kaz dat hij in elk opzicht een crimineel meesterbrein is. De gebeurtenissen van Kaz en zijn bende in Shadow and Bone dienen als een soort prequel op de De Kraaien duologie. Daardoor kan je het idee hebben als je de serie kijkt en de boeken al hebt gelezen, dat er informatie ontbreekt. Dat kan dus kloppen. 😉

Inej Ghafa

Inej blijft ook grotendeels hetzelfde in Shadow and Bone. Zo stil en dodelijk als ze is en nog steeds tot de tanden bewapend met messen die naar de heiligen zijn vernoemd. Ik vond het ook heel leuk dat er in de serie wordt verwezen naar Inej’s achtergrond in de acrobatie. Dit komt in de boeken ook meermaals aan de orde en is eigenlijk ook een essentieel gegeven uit haar verleden. Haar behendigheid en evenwicht in de lucht helpen haar en de rest van de bende regelmatig uit de brand. Ik vind Inej van alle personages het meest gegroeid in zowel de boeken als de serie. Dat maakt haar een heel interessant personage om te volgen.

Jesper Fahey

Ik denk dat Jesper één van mijn favoriete personages is in De Kraaien. Hij is een beetje de lol broek van de bende en erg toegewijd aan Kaz. Zijn gokverslaving en gave hebben hem zo’n beetje net zo vaak in de problemen gebracht als hem gered. De relatie met Kaz is niet zo diepgaand als in de boeken, maar hij wordt daarentegen wel hechter met Inej. Jesper zorgt voor wat luchtigheid in zowel de boeken als de serie en is echt een onmisbaar personage. 

Nina Zenik en Matthias Helvar

Nina is een hartenwringer, een Grisha en Matthias een Fjerda. Een land waar magie verboden is.  De drüskelle, ofwel heilige soldaten, worden getraind met maar één doel: het tot de laatste persoon uitroeien van de demonische, gevaarlijke Grisha. In de boeken wordt het verhaal van Nina en Matthias voornamelijk verteld in flashbacks naar het verleden. Dit is dan ook meteen het grootste verschil ten opzichte van de serie, waarin hun relatie zich in het heden afspeelt. De details blijven echter vrijwel hetzelfde. Nina is nog steeds haar levendige en geestige zelf, terwijl Matthias de onwankelbare soldaat is waarvoor de Fjerda hem hebben opgeleid.

Op grote lijnen zijn de personages dus hetzelfde gehouden door de makers van de Netflix serie. Hier en daar zijn kleine wijzigingen aangebracht. Zijn die storend? Absoluut niet. In vele gevallen vond ik het zelfs hele mooie toevoegingen. Heb jij Shadow and Bone gezien maar de boeken nog niet gelezen? De boeken geven net wat meer achtergrond waardoor de personages completer aanvoelen. Ik kan je ze dus zeker aanraden. Ook als je de serie al hebt gezien.

*Dit is een artikel die is ontstaan uit een betaalde samenwerking. Dat beïnvloedt mijn mening niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk