Follow me:

Boekrecensie: Cytonic

Title: Cytonic
Author: Brandon Sanderson
Publisher: Iceberg Books bv
Release date: juni 2022
Genre: YA Fantasy Sci-fi
Rating: ★★★★✩ 4.0

Cytonic is het derde deel in de Skyward-serie van Brandon Sanderson. We pakken de draad op waar het tweede deel Sterrenzicht is geëindigd. Piloot Spensa staat opnieuw voor een stevige uitdaging. Benieuwd of ik dit deel net zo goed vond als de vorige twee delen?

Verhaal

Spensa heeft bewezen dat ze een van de beste piloten is van het RVL, de luchtmacht van de menselijke enclave op Detritus. Ze redde haar volk al twee keer van uitroeiing door de Krell, de raadselachtige buitenaardse soort die hen al tientallen jaren gevangen houdt. Ze reisde lichtjaren van huis om als undercoverspion in de Superioriteit te infiltreren, waar ze meer leerde over allerlei andere wezens en hun onderlinge betrekkingen in de Melkweg. Nu is de Superioriteit – de regerende galactische alliantie die erop uit is om al het menselijke leven te domineren – een melkwegwijde oorlog begonnen. En Spensa heeft de wapens gezien die ze van plan zijn daarvoor te gebruiken: de delvers. Oude, mysterieuze buitenaardse krachten die hele planetenstelsels in een oogwenk kunnen wegvagen. Spensa weet dat het niet uitmaakt hoeveel piloten het RVL heeft, een delver kan niet worden verslagen. Maar Spensa is een cytonic. Ze ging de confrontatie aan met een delver en zag dat het wezen haar griezelig vertrouwd voorkwam. En misschien, als ze erachter kan komen wat ze werkelijk is, kan ze meer zijn dan zomaar een piloot in deze zich ontvouwende oorlog. Misschien kan ze de Melkweg redden. Maar ze kan alleen maar ontdekken wat ze echt is door alles achter te laten en het niemandsland binnen te gaan, een plek waar maar weinigen ooit uit terugkeren. Moed hebben betekent je angst onder ogen zien. En deze missie is angstaanjagend.

Personages

In Cytonic volgen we net als in de gehele serie hoofdrolspeelster Spensa. Ze is een echte doorzetter en heeft maar één doel: de Superioriteit verslaan. Maar dit gaat niet zonder slag of stoten. Gedurende haar avontuur komt ze regelmatig voor moeilijke keuzes te staan. Kiest ze voor zichzelf of gaat ze voor het groepsbelang? Haar karakter maakt veel groei door en je ziet haar worstelen met vraagstukken waar jonge meisjes van haar leeftijd in het echte leven ook mee te maken krijgen.

Schrijfstijl

Sanderson, de auteur van de triologie heeft met Cytonic wederom een vlot geschreven verhaal neergezet. Brandon Sanderson is een begrip binnen het sci-fi genre en heeft al meerdere grote series op zijn naam staan. Skyward is zijn eerste young adult serie. Opvallend in deze serie is dat er bij elk nieuw boek ook veel nieuwe personages worden geïntroduceerd. Dat is natuurlijk heel leuk en houdt het verhaal fris. Echter ga je zo van alle personages houden, dat het jammer is dat personages uit eerdere delen steeds minder aan bod komen. Ik had het bijvoorbeeld ook leuk gevonden als we vanuit meerdere perspectieven hadden gelezen dan enkel Spensa.

Sanderson weet als geen ander hoe je een perfecte worldbuilding neerzet.

Conclusie

Cytonic is een intrigerend vervolg in de Skyward-serie. Hoewel ik dit deel minder spannend en mysterieus vond dan de vorige delen, heb ik er toch erg van genoten. Hoe kan het ook anders, als een boek geschreven is door Brandon Sanderson. Hij weet als geen ander hoe je worldbuilding creëert. Skyward was oorspronkelijk bedoelt als een trilogie, maar Sanderson heeft toch besloten een vierde deel te schrijven. Dit deel zal hij ongetwijfeld gaan gebruiken om alle informatie die Spensa heeft ontdekt te verzamelen om vervolgens haar volk te kunnen redden. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het slotdeel. Een recensie daarvan zal dan ook snel volgen na verschijning van het boek.

Cytonic

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Benieuwd naar mijn recensie over het eerste deel in de Skyward serie? Klik dan hier.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk