Follow me:

Boekrecensie: K-pop Crush

Title: K-pop Crush
Author: Stephan Lee
Publisher: Fontein Uitgeverij
Release date: Januari 2021
Genre: YA Contemporary 
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Eind vorig jaar ging de wereld van K-pop voor mij open. Ik las namelijk het boek Shine van Jessica Jung. Ik kwam er toen voor het eerst achter dat als je K-pop artiest wil worden, je een heel traineeship aflegt. En hoewel de K-pop muziek zelf me niet zo aantrekt, vind ik die wereld er omheen wel mega interessant. Ik was dan ook blij dat er nog een boek over dit onderwerp verscheen: K-pop Crush.

Verhaal

Al haar hele leven doet de Koreaans-Amerikaanse Candace Park alles om haar ouders tevreden te stellen. Ze haalt hoge cijfers en speelt altviool in het schoolorkest. Maar wat bijna niemand weet is dat ze het liefste zingt en gek is op K-pop.

Wanneer Candace stiekem naar een K-popauditie voor een nieuwe meidenband gaat en wordt uitgekozen voor een training in Korea, lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar niets is minder waar: de lessen zijn loodzwaar en de concurrentie is moordend. En bovendien is regel nummer 1: NIET DATEN! Juist dat blijkt onmogelijk wanneer Candace megaster One.J en de superleuke YoungBae ontmoet. Kan Candace die felbegeerde plek in de K-popband veroveren en tegelijk zichzelf blijven?

Personages

In K-pop Crush volgen we de vijftienjarige Candace Park. Ze woont samen met haar ouders en broertje in New Jersey, Amerika. Haar leven staat in het teken van haar ouders tevreden stellen. Dat houdt in: hoge cijfers halen, gehoorzamen én altviool spelen. Maar stiekem droomt Candace ervan te debuteren in een K-pop groep. Als er een auditie plaats vindt in New Jersey, besluit ze dan ook stiekem mee te doen. Tot haar grote verrassing wordt ze uitgekozen om een traineeship te volgen in Korea. Na flink wat discussies, laten haar ouders haar gaan. Niets lijkt Candace geluk nog in de weg te staan!

Maar eenmaal in Korea komt ze er al snel achter dat deze wereld loodzwaar en de concurrentiestrijd moordend is. Er zijn maar vijf meiden die uiteindelijk uitgekozen worden om te debuteren en ze zijn met vijftig meiden. Ik vond Candace echt een bikkel. Je moet je voorstellen dat ze als Amerikaans-Koreaans meisje in een vreemd land terecht komt. Een land waar ze een andere taal spreken. Daarnaast moet ze concurreren met meiden die al jaren het traineeship volgen. Ondanks alles blijft ze volhouden. Candace personage is een voorbeeld voor veel jonge meisjes waarbij ze laat zien dat als je iets echt wil, je met hard werken veel kunt bereiken.

Deze meiden hebben maar één doel: debuteren in een K-Pop groep en daar hebben ze alles voor over.

Schrijfstijl

Voorafgaand aan het lezen, was ik een beetje bang dat dit boek heel jeugdig zou zijn. Dit komt denk ik door het omslag van het boek. Maar gelukkig bleek dit niet het geval en is K-pop Crush echt een YA boek. Stephan Lee, de auteur van het boek, is zelf een enorme K-pop fan. Hij weet dus hoe deze wereld in elkaar zit. Dit is fijn, zeker als je als lezer nog onbekend bent met K-pop. Ik vraag me wel oprecht af of alles in het boek een goede representatie is van de echte wereld. Er zitten hier en daar wel wat clichés in het boek. Is dat erg? Absoluut niet. Dat maakt het verhaal juist vermakelijk en zorgde ervoor dat ik tot aan de laatste pagina geïnteresseerd bleef.

Conclusie

Net als Shine heb ik ook weer genoten van K-pop Crush. Wat ik heel fijn vond aan dit boek, is dat de love interest niet de hoofdverhaallijn was. Dit verhaal draait om K-pop en de keiharde wereld waarin je terecht komt als je debuteert. Hoewel K-pop in Nederland steeds bekender aan het worden is, kan ik me voorstellen dat het voor velen nog onbekend terrein is. K-pop Crush geeft je een introductie in deze wereld. Ik moest regelmatig denken aan Tiny Pretty Things. Een boek (én tv-serie) over een prestigieuze balletschool. Ook een keiharde wereld met een hevige concurrentiestrijd. Als je die serie leuk vond, dan zou je dit boek ook eens moeten proberen. 

Het slot van K-pop Crush biedt voldoende mogelijkheden voor een vervolg. Echter kan ik nog nergens vinden of de auteur dit ook daadwerkelijk van plan is. Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden en ben heel benieuwd hoe het verhaal van Candace verder verloopt!

K-Pop Crush

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Na het lezen van deze recensie of het boek enthousiast geworden over K-pop? Een kijktip op Netflix is de documentaire Blackpink: Light up the sky waarin je de populairste K-popband van dit moment volgt. Ze geven een kijkje achter de schermen, maar vertellen ook over de harde weg naar het succes. Erg interessant! Mijn recensie lees je hier.

Share
Previous Post Next Post