Follow me:

Boekrecensie: Zelfs als we zwijgen

Title: Zelfs als we zwijgen
Author: Marieke Nijkamp
Publisher: Harper Collins
Release date: Oktober 2020
Genre: YA Thriller
Rating: ★★★✩✩ 3.75

Ik weet nog goed dat ik het boek 54 minuten van Marieke Nijkamp kocht een aantal jaar terug. Dit was één van de eerste boeken die ik weer las nadat ik jaren gestopt was met lezen. Als je dit boek ook hebt gelezen, dan kan je ongetwijfeld begrijpen dat je dit verhaal niet snel zal vergeten. Het gaat namelijk over een schietpartij op een Amerikaanse Highschool. Sinds dat ik 54 minuten las, staat Marieke altijd op mijn boekenradar.

Deze maand is haar nieuwe boek verschenen Zelfs als we zwijgen. Ik ben dit boek ingegaan, zonder dat ik wist waar het over ging. Bij thrillers is dat vaak wel het leukste. In deze recensie lees je wat ik ervan vond!

Verhaal

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee.

Finn vertrouwt niemand meer sinds hij op straat is aangevallen, en zeker Liva niet, die niets deed en toekeek. Maddy treurt om de sportcarrière die ze na een ongeluk
heeft moeten opgeven. Carter gaat gebukt onder het gewicht van de loodzware verwachtingen van zijn familie. En Ever? Ever wil dat ze tegen elke prijs doorspelen, tot het spel zich onverwacht tegen hen keert en het een dodelijke wending krijgt…

Personages

In Zelfs als we zwijgen volgen we vijf voormalige vrienden. Finn, een transgender jongen  die een ongeluk heeft gehad waardoor hij gebonden is aan zijn krukken. Ever, een non binaire persoon die een echte verhalen verteller is. Het kan hun niet gek genoeg zijn. Maddie, een autistisch meisje die fanatiek la crosse speler was, maar door een auto ongeluk niet meer in staat is deze sport uit te oefenen. En als laatste de voormalig beste vriendin van Maddie, Liva. Liva komt uit een zeer welvarende familie. Ze kijkt erg op naar haar vader en is dan ook vastbesloten het familiebedrijf op een dag van hem over te nemen. Daarom werkt ze na schooltijd al in het bedrijf om de kneepjes van het vak te leren.

Een groep vrienden in een afgelegen huisje in het bos. Het perfecte scenario voor een spannende thriller!

Schrijfstijl

Ik zal eerlijk zijn, het kostte me veel moeite om het verhaal in te komen. Na het lezen van de eerste paar hoofdstukken was ik een beetje bang geworden dat ik flink teleurgesteld zou worden. Het las gewoon niet zo soepel. Dit komt door meerdere factoren. We volgen vijf personages ieder vanuit zijn eigen POV. Zeker bij YA thrillers is dit altijd heel leuk, maar het kost vaak wel wat langer voordat je in het verhaal zit. Je moet immers eerst iedereen leren kennen en vervolgens uit elkaar houden.

Daarnaast volgen we ook een binaire personage die benoemd wordt met ‘hen’ en ‘hun’. Hoewel ik het belangrijk vind dat boeken van nu de nodige diversiteit bevatten, vraag ik me bij Zelfs als we zwijgen wel af of het er niet iets te dik bovenop ligt. Het las in ieder geval niet fijn en zorgde vaak voor verwarring.

Maar vanaf de tweede helft barst het spektakel pas echt los en wordt het enorm spannend. Het tempo wordt flink opgevoerd. Een positieve bijkomstigheid als je het mij vraagt!

Spannend, creapy en bizar tegelijkertijd. De must read voor Halloween!

Conclusie

Zelfs als we zwijgen is het perfecte boek voor deze oktober maand. Een groep vrienden in een afgelegen huisje in de bossen. Het klinkt cliché voor een mysterie verhaal. Maar in het geval van dit boek, heeft het heel goed uitgepakt. Ik las dit boek in een avond uit en dacht af en toe wel: oke durf ik nog te gaan slapen? Het snelle tempo dat Marieke dit verhaal heeft meegegeven wordt af en toe onderbroken door lange dialogen tussen personages. Dat had niet gehoeven van mij. Ik twijfel nog een beetje of ik Zelfs als we zwijgen 3,75 of 4 sterren wil geven. Maar feit blijft dat Marieke met dit boek een zeer vermakelijke YA thriller heeft neergezet! Een spannend en creapy verhaal om tijdens Halloween te lezen.

Zelfs als we zwijgen

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk