Follow me:
eliminatie

Boekreview: De Eliminatie

Title: De Eliminatie
Author: Daniëlle Bakhuis
Publisher: Best of YA
Release date: November 2017
Genre: YA thriller
Rating: ★★★★✩ 4.0

Verhaal

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en nalaat op op onze gezichten. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd. Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Personages

We lezen De Eliminatie vanuit het perspectief van Chleo van Doren. Chleo is zestien jaar en vind haar leven niet heel erg interessant. Ze is niet populair en wordt veel gepest op school. Daardoor heeft ze een minderwaardigheidcomplex opgelopen. Als dit nog niet vervelend genoeg is, zijn haar ouders ook nog eens gescheiden.

Allemaal dingen waar veel tieners mee te maken hebben of krijgen. Of wellicht ken je een vriend of vriendin die dit ook heeft meegemaakt. Daniëlle heeft dus een hoofdpersonage weten neer te zetten waar je je als lezer makkelijk mee kan identificeren.

Opbouw

De Eliminatie begint eigenlijk rustig. Door de achterflaptekst weet je dat er iets staat te gebeuren, maar verder merk je dit niet direct als je begint aan het boek. Wanneer Chleo op een avond enorme ruzie met haar moeder krijgt, vertrekt ze van huis en stapt in de eerste de beste bus die ze tegenkomt. Tot overmaat van ramp begon die ochtend ook al niet al te best. Chleo werd namelijk weer flink gepest op school. Door alle indrukken van die dag valt ze in slaap in de bus. Vanaf dat moment draait het verhaal ineens om. Stond Chleo eerst nog op de bus te wachten, het volgende moment wordt ze wakker in een garage. Dit is het moment waarop het verhaal pas echt begint.

De hoofdstukken zijn precies lang genoeg waardoor je lekker vlot door het boek heen gaat.

Schrijfstijl

Daniëlle heeft een hele fijne schrijfstijl die voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Je merkt wel heel goed dat het geschreven is door een Nederlandse schrijfster. De hoofdstukken zijn precies lang genoeg waardoor je lekker vlot door het boek heen gaat. Bovendien is het verhaal zo bizar en spannend, dat je sowieso als maar door wil lezen!

Stof tot nadenken

Wat De Eliminatie voor mij zo uniek maakt, is dat je als lezer ook echt aan het denken wordt gezet. Zoals de achterflap al verklapte: Elimineer de helft om de andere helft te laten leven. Chleo zit vast in een garage met een tiental andere personen waaronder een rijke man, een baby, een BN’er en een junkie. Allemaal heel verschillende personen. Je gaat als lezer dus ook echt nadenken wie jij zou kiezen om te laten leven. Dit gaf een fijne extra dimensie aan het spannende verhaal.

Wat De Eliminatie voor mij zo uniek maakt, is dat je als lezer ook echt aan het denken wordt gezet.

Plot

Bij thrillerboeken hangt het er voor mij altijd echt tot de allerlaatste pagina van af, hoe ik het boek ga beoordelen. Het plot is namelijk een van de belangrijkste onderdelen bij een thriller. Je bouwt iets op en werkt ergens naartoe. Als dat plot dan ontzettend tegenvalt, dan geeft dit het hele verhaal gelijk een naar tintje. Daniëlle Bakhuis heeft echter een uitstekend plot weten neer te zetten waar niets op aan te merken valt. Ondanks dat ik best wat thrillers heb gelezen al, zag ik dit plot niet aankomen. Volgens mij heb je het als schrijfster dan heel goed gedaan!

Conclusie

De Eliminatie is een hele spannende thriller voor jongeren. Het verhaal is iets wat bizar, waardoor je het juist moet lezen. Ik vond het her en der wel wat traag gaan. Ik heb me hier niet aan geïrriteerd, maar als kritische lezer wilde ik dit toch wel benoemen. Daniëlle Bakhuis laat zien dat boeken van Nederlandse schrijvers niet onderschat moeten worden. Dat je als lezer aan het denken wordt gezet wat jij zou doen in de situatie van Chleo vond ik een unieke ervaring. Mocht je De Eliminatie nog niet hebben gelezen, dan raad ik je aan om dit nu nog in oktober te doen. Altijd een fijne maand voor spannende boeken!

eliminatie

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk