Follow me:
journal

Waarom ik een journal wil bijhouden

Gaat het bij jou ook telkens kriebelen als je mooie spreads voorbij ziet komen op Instagram? (Bullet)journaling is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In deze post wil ik graag wat meer vertellen over mijn ontdekkingstocht in de wereld van journaling.

Bulletjournaling & journaling

Allereerst leg ik je graag even kort uit wat het verschil is tussen bulletjournaling en journaling. Journaling is eigenlijk niets anders dan een dagboek. Hierin vertel je op een creatieve manier wat je hebt meegemaakt en plak en teken je er leuke dingen bij. Een journal hou je dus bij om na afloop te vertellen wat je hebt gedaan.

Bulletjournaling is de afgelopen twee jaar enorm populair geworden. Waar een journal over het verleden gaat, gaat het bij bulletjournaling om de toekomst. Hierin plan je dus vooruit. Voor veel mensen is het de perfecte manier om overzicht te creëren in hun hoofd. Zo maken veel mensen ’to do’ lijstjes of houden ze trackers bij met hoe ze zich voelen.

Ik heb een tijdje geprobeerd om te bulletjournalen, maar kwam er toch al snel achter dat dit niets voor mij is. Dit kwam met name omdat ik niet het type persoon ben die elke avond heel fanatiek haar journal gaat bijwerken. Bovendien vond ik het eigenlijk veel leuker om juist iets te doen met de dingen die ik heb meegemaakt. Daardoor besloot ik voor journaling te gaan.

Koppeling met boeken

Ik hou van creatief bezig zijn en had dan ook veel zin om te gaan journalen. Probleem was alleen, waarover? Na flink wat maanden nadenken en af en toe een pagina maken, kwam ik afgelopen weekend eindelijk tot een goed idee. Ik ga de boeken die ik heb gelezen, verwerken in mijn journal. Op die manier kan ik ook mijn eigen foto’s gebruiken, wat ik stiekem toch wel erg leuk vind.

Ik ben begonnen met Wat als dit het is van Becky Albertalli en Adam Silvera. Een spoilervrije review van dit boek vind je trouwens hier. Omdat dit de eerste keer was dat ik over een boek wilde journalen, was ik nog wel een beetje zoekende naar hoe ik dit wilde doen. Daar zal ik de komende tijd m’n draai nog wel in moeten vinden. Maar voor een eerste pagina, ben ik hier best tevreden mee!

Waarom?

Ik wilde deze blogpost met name gebruiken om uit te leggen waarom ik journal. Hoe ik dit verder doe en met welke materialen, komt in een later artikel terug. Een aantal jaar terug zat ik niet zo lekker in m’n vel. Ik had best veel moeite om ’s avonds na werktijd rustig om de bank te zitten en een serie te kijken. Ik had mezelf wijs gemaakt dat ik altijd iets moet doen waar ik uiteindelijk een resultaat mee behaal. Televisie kijken kon dus echt niet, want dat was niet nuttig en zonde van m’n tijd. Wat ik dan wel wilde doen wist ik eigenlijk niet. Gevolg was dus vaak dat ik dan thuis nog ging doorwerken achter m’n laptop. Dit ging een tijdje prima, maar na een paar jaar hou je dit niet meer vol en merk je echt dat ontspanning op zijn tijd niet alleen leuk is, maar ook echt nodig is om gezond te kunnen leven. Het was een eyeopener en dat heeft me goed gedaan!

Daarom besloot ik weer eens een boek op te pakken, m’n wol uit de kast te trekken en weer aan de gang te gaan met verf en kleurpotloden. Dit heeft geresulteerd in heel veel gehaakte knuffels, nog veel meer boeken en het heeft dus ook geleid tot een journal. Ben ik hier goed in? Nee zeker niet. Maar het gaat om de ontspanning!

Conclusie

Wat ik hiermee graag wil zeggen is: neem tijd voor ontspanning. Het is goed voor je. Natuurlijk delen we onze liefde voor boeken al. Ik denk dat dit één van de beste manieren is om te ontspannen. Toch miste ik hier mijn creativiteit in en had ik af en toe toch ook echt behoefte om met mijn handen bezig te zijn. Een journal is daarvoor perfect. Je bent niet alleen heerlijk bezig, maar je hebt ook nog eens een boek vol herinneringen waar je over een aantal jaar met plezier in terug kan kijken! Laat je niet tegenhouden door de perfecte Instagram plaatjes van anderen. Het gaat om je eigen ontwikkeling en niet om perfectie.

Zouden jullie het leuk vinden als ik jullie vaker meeneem in het journalen en vertel welke spulletjes ik daarvoor gebruik en hoe jij zelf ook heel makkelijk kan beginnen? Laat het me dan vooral even weten op Instagram! Je kunt me hier volgen.

 

Share
Previous Post Next Post