Follow me:
lichtjaren

Boekreview: Lichtjaren

Title: Lichtjaren
Author: Kass Morgan
Publisher: Blossom Books
Release date: Oktober 2018
Genre: YA Sci-Fi
Rating: ★★★✩✩ 3.5

Na de vierdelige serie De 100 was het voor schrijfster Kass Morgan tijd om aan een nieuwe boekenserie te beginnen: Lichtjaren. Zou deze serie net zo goed zijn of zelfs beter? Ik las het eerste deel en vertel je er in deze review alles over! Spoiler free natuurlijk ;).

Verhaal

Na een aanval door een mysterieuze vijand, laat de exclusieve Quatra Fleet Academy voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. Vier studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar:

Vesper is een ambitieuze piloot die alles op alles zal zetten om als kapitein geselecteerd te worden. Maar nog voor het jaar echt is begonnen, verliest ze die positie aan een briljante jongen van de verkeerde kant van het zonnestelsel.

Cormak komt van de giftige planeet Deva, en grijpt elke kans aan om daar voorgoed weg te kunnen – zelfs als hij daarvoor iemands identiteit moet stelen.

Arran droomde van meer dan een leven lang werken in de mijnen. Hij hoopte op een nieuwe toekomst, maar hij had nooit verwacht dat die in de armen van een jongen van andere planeet zou zijn, aan de meest prestigieuze school van het universum.

Orelia verbergt een duister geheim: ze is infiltrant op de academie en heeft één missie die iedereen in gevaar zal brengen. Als iemand ontdekt wie ze echt is, is zíj degene in levensgevaar.

Lukt het Vesper, Cormak, Arran en Orelia om een team te worden, hun eerste schooljaar af te maken en het zonnestelsel te redden (of juist te vernietigen)?

Schrijfstijl

Zoals we gewend zijn van Kass Morgan, heeft ze Lichtjaren ook weer vanuit vier perspectieven geschreven. Ik vind dit een hele fijne manier van lezen want je duikt eigenlijk even in het hoofd van elk hoofdpersonage. Zo kan je je met iedereen identificeren. Ook blikt Kass regelmatig terug in de vorm van flashbacks. Als er iets was wat ik leuk vond aan De 100, dan waren het de flashbacks wel. Dus ik ben blij dat deze in Lichtjaren ook weer van de partij zijn. Doordat je afwisselend leest vanuit de vier personages, zijn de hoofdstukken ook niet te lang. Je leest dit boek lekker vlot en je bent voordat je het weet door de 272 pagina’s heen.

Personages

Kass Morgan is er in geslaagd vier personages (Vesper, Cormak, Arran en Orelia) te creëren die allemaal iets unieks hebben. Je komt veel details te weten over iedereen, doordat je dus vanuit ieders perspectief leest. De personages hadden allemaal iets waar je je als lezer mee kan identificeren. Ze zijn niet perfect, maar dat maakt het juist zo realistisch. Want tja, wie is dat wel?

Worldbuilding

Net als De 100, vindt Lichtjaren ook in de ruimte plaats. Dat was dan ook precies de reden dat ik dit boek hoog op mijn TBR had staan. De 100 heeft mijn liefde voor de ruimte doen ontstaan en ik keek dan ook al tijden weer uit naar een ruimte verhaal. Lichtjaren vindt plaats op een Highschool Academy. Hoe tof is dat!

Stroeve start

Ik zal wel eerlijk bekennen dat ik niet direct in het verhaal zat. Ondanks dat ik het fijn vind om te lezen vanuit verschillende personages, heb ik ook altijd moeite om iedereen uit elkaar te houden. Dat schrikt me niet af, want dit heb ik altijd bij deze schrijfstijl. Ook pakte het verhaal me niet direct. Dit komt waarschijnlijk omdat er in het begin niet gelijk iets groots gebeurd. Kass Morgan gebruikt het eerste deel in het boek met name om de verschillende personages uit te werken. Dit is niet meer dan logisch en zorgt er ook juist voor dat je eenmaal verder in het boek er helemaal in komt.

Verwacht geen pageturner die je op het puntje van je stoel doet laat zitten, maar ga lekker een middagje met thee op de bank en geniet van de geweldige worldbuilding die Kass Morgan weer weet neer te zetten.

Conclusie

Lichtjaren is een mix van sci-fi en contemporary. Ik kwam wat moeilijk op gang met lezen, maar heb er alsnog wel van genoten. Het is een wat lichtelijk voorspelbaar verhaal, maar alsnog zeer vermakelijk om te lezen. Verwacht geen pageturner die je op het puntje van je stoel doet laat zitten, maar ga lekker een middagje met thee op de bank zitten en geniet van de geweldige worldbuilding die Kass Morgan weer weet neer te zetten. Enne, die cliffhanger aan het einde maakt mij toch wel erg nieuwsgierig naar het vervolg! 😉

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

lichtjaren

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk