Follow me:

Boekreview: Niet te stoppen

Title: Niet te stoppen
Author: Angie Thomas
Publisher: Uitgeverij Moon
Release date: April 2019
Genre: Young Adult
Rating: ★★★★★ 5.0

The Hate U Give geschreven door Angie Thomas, was een wereldwijd succes. Het was zelfs zo’n groot succes, dat het boek werd verfilmd. En daarna? Nou toen was het wachten tot Angie weer in de pen zou duiken. Dit duurde gelukkig niet lang. Angie Thomas is terug met een nieuw verhaal Niet te stoppen.

Verhaal

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een underground raplegende is.

Maar het is niet makkelijk om door te breken als je als crimineel wordt neergezet op school en de koelkast thuis leeg begint te raken nadat je moeder is ontslagen. Als Bri de kans krijgt om een rap op te nemen in een echte studio, uit ze daarin al haar frustraties. Het nummer gaat viral, maar niet om de goede reden..

Bri wordt al snel het middelpunt van een controversiële discussie, waarin ze door de media meer wordt neergezet als crimineel dan als een rapper. Maar met een uitzettingsbevel dat thuis op haar familie ligt te wachten, is het voor Bri geen kwestie meer van willen: ze móét het maken. Zelfs als ze daarvoor moet veranderen in de crimineel die ze volgens de media al is.

Hoewel het erg verleidelijk is om het hoofdpersonage te vergelijken met Starr uit The Hate U Give, is Bri een heel ander persoon. Waar Starr heel erg heeft geleerd van haar vader om twee verschillende versies van haarzelf neer te zetten om te overleven, heeft Bri daar juist enorme moeite mee. 

Personages

In Niet te stoppen volgen we Bri, een zestien jarig meisje die samen met haar moeder Jay woont. Jay is net ontslagen en heeft geen baan meer. Ze moeten dus flink op de centjes letten. De vader van Bri is overleden, maar was vroeger een raplegende. Iedereen vind dan dus ook dat Bri haar talent haar in de schoenen is geschoven. Toch denkt ze daar zelf heel anders over. Bri vind dat ze daar zelf hard voor heeft moeten werken. En ik vind dat dus ook echt helemaal waar. Tuurlijk, soms hebben mensen met beroemde ouders een voorsprong, maar uiteindelijk moet je jezelf bewijzen. Misschien zelfs nog wel meer dan anderen. Bri beseft dat maar al te goed en is daardoor een sterke dame.

Hoewel het erg verleidelijk is om het hoofdpersonage te vergelijken met Starr uit The Hate U Give, is Bri een heel ander persoon. Waar Starr heel erg heeft geleerd van haar vader om twee verschillende versies van haarzelf neer te zetten om te overleven, heeft Bri daar juist enorme moeite mee. Bri is een puinhoop, die constant fouten maakt. Is ze daardoor een slecht persoon? Absoluut niet. Iedereen maakt fouten. Dat is het leven.

Schrijfstijl

Angie Thomas laat ook in Niet te stoppen thema’s als familie, vriendschap en community terugkomen. Ik vond het ook tof om te lezen dat er scènes zijn die zich afspelen in de kerk en de rol die het geloof speelt in het leven van Bri. Zoals ik van te voren al had verwacht, schrijft Angie weer op een heel aangrijpende manier. Dit maakt het verhaal ontroerend en treffend.

Ik ben blij dat Angie geen kopie heeft willen maken van The Hate U Give.

Conclusie

Ik ben blij dat Angie geen kopie heeft willen maken van The Hate U Give. Toch leggen beide verhalen de nadruk op je spreekrecht. Waar Starr zoekende is hoe ze haar stem moet laten gelden, heeft Bri juist een luide stem en moet ze een manier zoeken om die op de juiste manier te gebruiken. Persoonlijk vind ik dat het einde iets te snel is afgeraffeld. Waar Angie voor het hele verhaal goed de tijd neemt, was dat voor mijn idee bij het einde niet het geval. Er is zoveel dat ik zou willen zeggen over dit boek. Het verhaal bestaat uit ongeveer 380 pagina’s, maar ik las het in minder dan vijf uur uit. Angie heeft met Niet te stoppen laten zien dat ze niet bang is om bestseller na bestseller te schrijven. Was je fan van The Hate U Give, dan weet ik 100% zeker dat je Niet te stoppen ook absoluut kunt waarderen. En ken je The Hate U Give nog niet? Dan raad ik je aan beide boeken zo snel mogelijk op je leeslijst te zetten! 🙂

Angie heeft met Niet te stoppen laten zien dat ze niet bang is om bestseller na bestseller te schrijven.

Niet te stoppen

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk