Follow me:
bookstagram

Tips voor Bookstagrammers #1

Kwijl jij ook bijna weg bij al die mooie Instagram feeds vol met boekenfoto’s mΓ©t heel veel likes en volgers? Tja, wie niet. Ook ik kan daar lichtelijk jaloers van worden. Toch demotiveren die accounts me niet. Het heeft er juist voor gezorgd dat ik nog beter ben gaan nadenken over de content die ik deel op mijn account. Ik heb mijn Bookstagram nu iets meer dan een jaar en heb in een relatief korte tijd redelijk wat actieve volgers verzameld. In dit artikel wil ik graag wat tips met je delen hoe jij jouw account naar een hoger niveau kan tillen.

1. Besteed tijd aan je fotografie

Instagram is hΓ©t social media kanaal dat draait om foto’s. En dan bij voorkeur niet de huis, tuin en keuken kiekjes. Mensen willen kwalitatief goede foto’s zien op Instagram en dus ook op jouw Bookstagram. Het is daarom belangrijk om je iets meer te verdiepen in fotografie. Je hoeft overigens geen professional te zijn om mooie foto’s te maken. Ik heb ook geen diploma of cursus gedaan, maar door veel te oefenen heb ik toch heel veel geleerd. Dit zou ik graag met jullie delen in deze post, maar ik denk dat ik daar beter een apart artikel voor kan schrijven. Ik heb namelijk genoeg tips voor jullie. Daarover dus later meer.

2. Overweeg je captions in het Engels te schrijven

Bookstagram is inmiddels heel erg populair geworden. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het is daarom geen gek idee om je berichten in het Engels te schrijven. Op die manier ben je interessanter voor meer mensen. Het ligt er wel een beetje aan wat voor boeken je leest. Lees je alleen maar Nederlandse boeken, dan is jouw doelgroep dus ook het Nederlandse publiek. Maar lees je ook Engelse boeken? Dan zou je prima in het Engels kunnen schrijven.

3. Hou een thema aan

Omdat je niet de enige ben die een Bookstagram heeft, is het belangrijk om je te onderscheiden. Begin dus niet halsoverkop maar denk echt even goed na wat voor stijl jij je foto’s wil meegeven. Ik wist eigenlijk al direct voor ik begon wat ik wilde uitstralen. Ik hou van wit en minimalistisch. Maar af en toe een kleur toevoegen als accent vind ik zeker kunnen. De basis is dus wit bij mij, maar om het niet saai te laten worden of te eentonig, gebruik ik ook af en toe wat kleur.

Je kan ook kiezen voor een heel ander thema gebaseerd op de seizoen van het jaar. Zo kan je in de herfst je foto’s aankleden met bladeren en pompoenen, in de winter kerstdecoratie gebruiken en in de lente je foto’s aankleden met bloemen. Wissel alleen niet teveel in je thema. Dit werkt verwarrend en komt voor je volgers rommelig over.

4. Kies je camera standunt

Ik heb gekozen om met name flatlays te maken. Dit houdt in dat mijn foto’s van bovenaf zijn gemaakt. Ik sta dus letterlijk boven m’n boek met m’n camera en maak de foto recht naar beneden. Om alleen maar flatlays te plaatsen vond ik weer wat saai worden. Ik wissel dus wel af met andere invalshoeken. Maar de basis is flatlay.

Je kan ook van schuin voor je foto’s maken. Of juist heel closeup. Kijk maar eens rond op Instagram bij andere Bookstagram accounts. Je zult al snel zien dat er heel veel mogelijkheden zijn. Probeer wel één lijn aan te houden. Zo zullen je volgers jouw foto direct herkennen in hun feed aan je stijl.

5. Post regelmatig

Ik heb heel erg gemerkt dat als je actief blijft op Bookstagram dit door Instagram wordt beloond. Toen ik begon was ik erg enthousiast en postte ik elke dag wel een foto. Dit werd beloond en binnen paar maanden had ik de 1.000 volgers dan ook al bereikt. Ik kreeg veel likes op m’n foto’s en mensen reageerde heel veel. Na een tijdje kwamen er ook andere dingen tussendoor waardoor ik niet altijd tijd had om foto’s te maken. Elke dag een foto plaatsen lukte dan ook niet meer. Ik merkte dit gelijk in mijn volgers aantal en de engagement die ik bereikte.

Ik wil hier niet mee zeggen dat je elke dag moet posten. Maar hou wel een frequentie aan die haalbaar is. Ik zou zeggen, probeer in ieder geval drie keer in de week te posten en laat er dan telkens een dag tussen zitten. Zo ben je toch heel de week zichtbaar voor je volgers en zullen ze je niet zo snel vergeten. Bij mijn eigen Bookstagram heb ik gemerkt dat de zondag, maandag en woensdag goede dagen zijn qua bereik. Zaterdag doet het juist weer niet goed.

Conclusie

Ik heb echt nog een hele berg tips voor je maar als ik die allemaal in dit artikel zou delen, wordt hij wel erg lang. πŸ™‚ Daarom zal ik de komende tijd regelmatig een artikeltje met tips schrijven voor jullie. Het belangrijkste wat ik met bovenstaande tips aan je wil meegeven is dat je aandacht moet besteden aan je content. Denk goed na wat je wil uitstralen en wie je wil bereiken. Stel jezelf de vraag: als mijn volgers een reeks foto’s zien. Waar zullen ze mijn foto’sΒ dan aan herkennen? Ga daar eens mee aan de slag. Gaan we daarna weer verder met de volgende vijf tips. Heb je specifieke vragen waar je graag een antwoord op wil? Stel ze dan in de comments hieronder of stuur me een berichtje op Instagram. Dan neem ik je vraag mee in een volgend artikel!

Mocht je het nog niet hebben gedaan, kijk dan ook eens naar mijn Bookstagram. Ik zou het leuk vinden als je me volgt. Je kunt me vinden onder de naam @booksanddreamsnl.

Share
Previous Post Next Post